کودک لوس

کودک لوس

 

کودک لوس

 

لوس شدن کودک به یکی از دغدغه های حوزه تربیت در خانواده ها تبدیل شده است که هر روز نیز در جامعه ما این معضل رو به افزایش است. روان شناسان اعتقاد دارند که لوس بودن و یا لوس شدن کودک یک اختلال رفتاری است که در نتیجه آن کودک نمی تواند به درستی با هم سن و سالان و یا بزرگترهای خود رفتار نموده و تعامل برقرار کند. اگر بخواهیم در مورد علل اصلی لوس شدن کودکان صحبت کنیم باید گفت که یکی از مهم ترین دلایل لوسی کودکان رفتار ضعیف و غیر قاطع والدین می باشد. در واقع این به آن معنا نیست که والیدن باید خشن باشند اما والدینی که در برابر تمامی خواسته های کودک سر تعظیم فرود می آورند و به خیال خود دارند به آن ها محبت می کنند علت اصلی لوس شدن فرزند خود هستند. می شود گفت اگر کودک احساس کند که با گریه و زاری و رفتاری این چنینی می تواند  شرایط و جو را به نفع خود تغییر دهد این به یک عادت بد در او تبدیل شده که در تمام زمان ها و هر گاه که کودک خواسته ای داشته باشد به اجرا در می آید و در این بین این والدین هستند که با رفتار خود می توانند موجب لوس شدن کودک شده و یا جلوی این امر را برای همیشه بگیرند. علت مهم دیگر در لوسی کودک را می توان تناقض در رفتار های والدین و بزرگتر ها دانست مثلا اگر کودکی یکبار با گریه و زاری نتوانست به خواسته اش برسد اما حس کند که والدین او در مقابل گریه و زاری او رفتار و واکنشی متفاوت از خود نشان می دهند در دفعه بعد روش جدیدی را برای در خواست نامعقول خود انتخاب می کند مثل فریاد زدن و یا جیغ کشیدن لذا پدر و مادر و به طور کلی بزرگترها باید در مقابل رفتارهای کودک واکنشی تقریبا مشابه و هماهنگ از خود نشان دهند.

محبت به کودک اگر به اندازه بجا و معقول باشد نه تنها کودک را لوس نمی کند بلکه به او می فهماند که والدینش او را بدون قید و شرط دوست دارند اما محبت بیش از حد بسیار خطرناک است. محبت به اندازه به این معنا نیست که تمامی خواسته های کودک اجابت شود مثلا گاهی نیاز است تا مادر به جای اینکه دست کودک را بگیرد بگذارد کودک زمین بخورد چرا که زمین خوردن است که بلند شدن را به او خواهد آموخت! پسر یا  دختر بودن فرزند تاثیری در لوس شدن او ندارد و در واقع تنها رفتارهای والدین است که سبب لوس شدن کودک خواهد شد چه کودک دختر باشد و چه پسر به خصوص در جامعه ما که پدیده تک فرزندی نیز بسیار رایج شده است.کودک لوس

تک فرزندی رابطه ای بسیار مهم با لوس شدن کودک دارد چرا که والدین در این حالات تمام توجه و محبت خود را متوجه یک نفر کرده و او در این زمینه هیچ رقیبی نمی بیند و به مرور زمان این می تواند موجب لوس شدن فرزند شده و او حس کند که هر چه بخواهد فراهم خواهد شد. در مورد تک فرزندان باید گفت والدین حتما باید محیطی را برای تعامل او فراهم کنند که بتواند موارد زیادی را از رابطه با هم سن و سالان خود یاد بگیرد، علاوه بر آن عدم برآوردن تمامی نیازهای کودک و نیز در نظر گرفتن محرومیت از خواسته ها در مقابل کارهای بد کودک بسیار مفید خواهد بود چون در این حالت کودک می فهمد که آن گونه نیست که هر چه بخواهد و هر گونه رفتار کند تمام خواسته هایش برآورده می شود. همچنین والدین باید اجازه شکست خوردن را به کودک دهند و از او انتظار برآوردن تمام کمبود ها و نقص هایی که در خود دیده اند را نداشته باشند. مثالی برای محرومیت از خواسته ها این است که مثلا اگر کودک با گوشی موبایل بازی می کند و شما برای آن وقت تعیین نموده اید که حتما نیز باید این کار را تعیین کنید اگر پس از گرفتن گوشی از کودک مثلا در وقت شام کودک گریه کرد باید برای مدتی او را از بازی محروم کرده و گوشی را به او ندهید مثلا بگویید برای ۲۴ ساعت از بازی با گوشی به خاطر رفتارت محروم شدی..راهکار قطعی در درمان اختلال لوس بودن کودکان هماهنگی والدین در رفتارها و اصلاح رفتار های خودشان است چرا که عامل اصلی آن ها هستند و لازم است تا والدین تا زمان درمان کامل این اختلال به کودک خود فرصت داده و انتظار اینکه به یکباره او اصلاح شود را نداشته باشند.

منبع:مشاوره-آنلاین.com

4 پاسخ
  1. سولماز
    سولماز گفته:

    سلام دختر دو سال و سه ماهه ای دارم که تو جمع خیلی غریبگی می کنه حتی وقتی پدرش از کار برمیگرده تا چند ساعت باهاش غریبگی میکنه و به من میچسبد خیلی حساسه زود بغض میکنه تو پارک با بچه ها بازی نمی کنه و هلشون میده لطفا راهنمایی کنید.ممنون

    پاسخ
  2. زهرا صالحی
    زهرا صالحی گفته:

    سلام باید شیوه تربیتی خودتون رو مرور کنید تا علت وابستگی مشخص بشه.آیا خودتون هم شخصیت وابسته ای دارید؟ یعنی مدام حواستون به کودک هست و به دیگران اطمینان نمی کنید که کودکتون چند ساعتی با دیگران باشد؟گاهی این وابستگی از مادر به کودک منتقل میشه از طرفی وقتی ساعات بیشتری از روز رو با شما هست این رفتار تا حدودی طبیعی هست رابطه شما و همسرتون چطوره؟ آیا با هم رابطه صمیمی دارید؟سعی کنید وقتی کودکتون به شما میچسبه بگید کنارم بشین و بغلم نباشی برگشتنی میتونیم بریم پارک.به جای اینکه تو پارک بغلش کنید دستش رو بگیرید.بهش نگید ببین فلانی بدون مامانش بازی میکنه.به محض اینکه کمی از شما دور بود مثلا تو اتاقش تنها بازی میکنه تشویقش کنید.این رفتار به یکباره تغییر نمی کنه صبور باشید.خودتون هم باید کمی ازش فاصله بگیرید مثلا وقتی خونه اید با پدرش برند سوپر مارکت و چند دقیقه دیگه بیان کم کم مدت رو بیشتر کنید.
    با توجه به سنش مشکل جدی و مهمی نیست ولی حتما باید برای رفع آن اقدام کنید.

    پاسخ
  3. المیرا
    المیرا گفته:

    دوستانم پسر خاله ام ۵ سالشه و خیلی لوس و بد اخلاقه.. هر حرفی بهش بزنی دو تا روش میذاره و بهت میگه واقعا چطوری میشه همچین بچه ای رو آروم کرد؟

    پاسخ
    • روانشناس کودک
      روانشناس کودک گفته:

      با سلام. المیرا جان باید زمانی که پسر خالت شروع به این حرفا می کنه نادیده بگیریش و توجهی نشون ندی که این رفتارها تشدید بشن. این کار رو همه اطافیان کودک باید انجام بدن.

      پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *