اختلالات روانی کودکان

اختلالات روانی کودکان

 

کودکان  تحت تأثیر والدین و اعضای خانواده  و جامعه رفتارهای خاصی را یاد می گیرند. بیشتر بچه ها مسائل رفتاری جزئی مانند لجوج بودن  و بی ادب بودن و یا کمبود توجه را از خود بروز می دهند. اگر این مسائل پیچیده شوند می توانند تبدیل به اختلالات شوند. در اینجا چند اختلال شایع روانی در کودکان آورده شده است: (با کلیک روی اسم هر اختلال می توانید مطالب بیشتر در آن مورد را مطالعه نمایید)

  1. اختلال کمبود توجه – بیش فعالی (ADHD): کودکان مبتلا به ADHD سه ویژگی های اصلی دارند: بی توجهی، تکانش گری و بیش فعالی. آن ها همچنین می توانند بی قرار، پرخاش گر و تحریک پذیر باشند.
  2. افسردگی و اختلال دوقطبی: کودکان مبتلا به اختلال دو قطبی تمایل به نوسانات خلقی ناگهانی، دوره های طولانی از بیش فعالی و به دنبال آن بی حالی، بداخلاقی، سرخوردگی و رفتار تهاجمی دارند.
  3. اختلال اضطراب: کودکان مبتلا به اختلال اضطراب تمایل به نگرانی بیش از حد در مورد همه چیز دارند. حتی بی اهمیت ترین مسائل باعث بی خوابی شبانه آن ها می شود.
  4. سندرم اسپرگر: این سندرم فرم خفیفی از اوتیسم است. علائم این بیماری شامل عدم توانایی در مهارت های اجتماعی، دوست نداشتن تغییر در محیط آشنا و زندگی روزمره، نداشتن تماس چشمی، حرکات و حالات صورت غیر معمول، نداشتن همدلی و مهارت های حرکتی.
  1. ناتوانی در یادگیری: این یک اختلال روانی است که یادگیری را برای کودک به یک چالش تبدیل می کند. علائم این بیماری شامل ناتوانی در توجه، حافظه ضعیف، هماهنگی ضعیف، عدم توانایی در دنبال کردن دستورالعمل ها و یا راهنمایی ها و عدم سازمان یافتگی است.
  2. اختلال سلوک: کودکان مبتلا به این اختلال ممکن است به رفتار هایی مانند قلدری برای دیگران، منزوی بودن در موقعیت های اجتماعی، از بین بردن اموال و یا صدمه زدن به حیوانات از عمد، دروغ و یا حتی سرقت تمایل داشته باشند.
  3. اختلال در خوردن: کودکان مبتلا به اختلالات خوردن مانند بی اشتهایی یا پرخوری تمایل به عادات غیر طبیعی در مورد غذا خوردن دارند. این اختلالات معمولا در نتیجه تفکر وسواسی در مورد افزایش وزن و ظاهر فیزیکی می باشد. علائم این اختلال شامل ناتوانی در خوردن چیز های مختلف، استفراغ و شراب خواری باشد.
  4. اسکیزوفرنی: اسکیزوفرنی در کودکان به اندازه بزرگسالان رایج نیست. علائم این اختلال روانی دوری گزینی اجتماعی، بی خوابی، فقدان انگیزه، افت در مدرسه، افسردگی، فراموشی و رفتار عجیب و غریب می باشد.

اگر فکر می کنید که فرزند تان علائم هر یک از اختلالات ذکر شده در موارد بالا را بروز می دهد، بلافاصله  با یک  پزشک متخصص مشورت کنید.

مطالعه بیشتر: آشنایی با ویژگی های روان شناختی کودکان

روانشناسان کودک با دو نظریه اصلی سر و کار دارند

رشد در کودکان درونی است و تغییر ذاتی است (طبیعت)

رشد کودکان بستگی به محیط خارجی آن ها دارد (پرورش)

کارشناسان،  رشد در کودکان را در مورد زمینه های مختلفی از جمله موارد زیر مطالعه کرده اند:

زمینه اجتماعی: چگونه روابط با پدر و مادر، خواهر و برادر، دوستان، معلمان، و دیگران  بر توسعه  کودک اثری قابل توجه می گذارد.

زمینه های فرهنگی: چگونه عوامل فرهنگی مانند سنت ها، ارزش های از پیش تعیین شده ودستورالعمل های زندگی  بر رشد و توسعه کودک تاثیر می گذارد.

زمینه های اجتماعی و اقتصادی: چگونه موقعیت اجتماعی، سطح خانواده، شیوه زندگی و در دسترس بودن (و یا عدم) منابع مالی می تواند بر رشد کودک تاثیر بگذارد.

خود را به چالش بیندازید.

درک ویژگی های روانشناختی کودکان می تواند چالش برانگیز باشد. اگر شما بیش ازیک فرزند دارید، ویژگی های روانشناختی اولین فرزندتان ممکن است با فرزند دیگر متفاوت باشد.

اعتقاد به این که همه کودکان یکسان هستند و با استفاده از یک روش مناسب برای پرورش کودک می توانید آن سبک را برای همه فرزندان خود استفاده کنید، می تواند شما را به اشتباه بیندازد. درک ویژگی های روانشناختی هر کودک ممکن است خسته کننده و وقت گیرباشد،اما با انجام این کار است که  می توانید  کودک را به شکل یک فرد بالغ سالم پرورش دهید.

منبع:مشاوره-آنلاین.com

3 پاسخ
  1. deljoo
    deljoo گفته:

    سلام دختری ۴ ساله دارم که بسیار درونگراست.بیشتر اوقات ناراحتیش رو بروز نمیده.گاهی حتی وقتی زخمی شده است هم من متوجه نمیشم.مشکل من الان اینه که در طول روز ناراحتی ای براش پیش بیاد شبها دندان قورچه می کنه و من از دندان قورچه او در خواب متوجه میشم که حتما از چیزی ناراحت بود.بارها باهاش صحبت کردم ولی فایده ای نداشته.من چطور میتونم بهش کمک کنم؟

    پاسخ
    • روانشناس کودک
      روانشناس کودک گفته:

      با سلام. دندان قروچه کردن همیشه نشان دهنده تنش و اضطراب نیست ولی به هر حال گاهی با در نظر گرفتن شرایط پیش آمده می توان فهمید که فرد مورد نظر ممکن است عصبی بوده و تنش داشته باشد. اگر کودک نمی تواند در مورد مشکلاتش خوب حرف بزند به وی کمک کنید که در طی بازی و قصه گویی احساساتش را بروز دهد.

      پاسخ
  2. s.v
    s.v گفته:

    سلام پسری۵ ساله دارم، خیلی اذیت میکنه. غذا رو که میارم میره اون ور حتی وقتی داد میزنی سرش یا کتکش میزنی میخنده وکارهای زشتش رو تکرار میکنه. بقیه میگن مشکل داره و…. من خیلی ناراحت میشم. آخه خیلی از مواقع هم مهربونه و حرف های خوب میزنه ولی نمیدونم چرا یهو رفتارش تغییر میکنه خواهر۱۳ سالشو میزنه و حرف های بد میزنه و یا حتی از پدرش و خودم حساب نمیبره و نمیترسه و کاراش رو تکرار میکنه…لطفا کمکم کنید. اصلا یه جا نمیشینه مگر اینکه با تبلت و فیلمو… از سر و کولخواهرش بالا میره و موهاشو میکشه وبی ادبی میکنه وجیغ میزنه و…. حتی جلوی دیگران، معلم مهد، فامیل و… به نظر شما مشکلش چیه و آیا ویتامینش کمه؟ بهش ویتامین d میدم و از طریق غذاهای مفید سعی میکنم تامینش کنم گرچه درست نمیخوره و خیلی اذیت میکنه و درباره درس و… اینا هوشزیادی دارهخیلی زود میفهمه و ردک میکنه ولی کتاب و اینا واسش میخونی میره اونور…

    پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *