انواع بلوغ در نوجوانان

انواع بلوغ در نوجوانان

انواع بلوغ در نوجوانان

عده ای گمان می کنند که منظور از بلوغ در افراد تنها رسیدن آنها به بلوغ جنسی و جسمی و قدرت آن ها در ازدیاد و تولید نسل است اما باید گفت که این تنها یکی از بلوغ ها و تکامل هایی است که در چرخه زندگی افراد به وجود می اید که بلوغ جنسی یا جسمی نام دارد و علاوه بر آن به دلیل تغییراتی که در سیستم بیولوژیکی و ذهنی فرد به وجود می اید تغییرات و بلوغ هایی مانند بلوغ عاطفی نیز در فرد به مرور زمان شکل می گیرد. یکی از مهم ترین بلوغ هایی که در دوران زندگی فرد برای او به وجود می آید که البته باید گفت زمان شکل گیری آن در افراد متفاوت است و حتی گاهی افراد هرگز به این بلوغ نمی رسند بلوغ عاطفی است. یک کودک ممکن است از مواردی مانند ارتفاع و یا سرعت بترسد و در عین حال با گذار از دوران کودکی به دوران نوجوانی یک نوجوان ممکن است از مواردی دیگر بترسد .

ترس های دوران کودکی تا نوجوانی ادامه خواهد یافت و در واقع یکی از نشانه های بلوغ عاطفی تغییراتی است که در رفتارهای فرد اتفاق می افتد یعنی نوجوان رفتارها و کارهای ناپخته و خام خود را کنار گذاشته و به جای آن در مقابل با مشکلات و دغدغه هایی که در زندگی برای او به وجود می آید از روش های منطقی و عاقلانه استفاده می کند. در واقع می توان گفت وقتی شخص به بلوغ عاطفی می رسد رفتارهای عاقلانه را در کارها جایگزین رفتارها و کارهای هیجانی خود در برخورد و رویارویی با مسائل و مشکلات می کند. در این میان مشکلاتی که نوجوان با آن ها درگیر است را می توان به سه دسته تقسیم نمود مشکلاتی که مربوط به اوایل دوران نوجوانی است مثل مشکل مدرسه و تحصیل و مشکلات خانوادگی و این گونه مشکلات. دومین دسته از مشکلات نوجوانان در ارتباط با اواسط دوران نوجوانی آن ها است که مواردی مانند انتخاب شغل و اوقات فراغت و تفریحات نوجوان را در بر می گیرد و در نهایت دسته سوم مشکلات نوجوان به دوران انتهایی نوجوانی او ربط داشته و مواردی مانند خود شناسی تعهدات خانوادگی و مذهبی در این دسته قرار می گیرند.

بلوغ مهم دیگری که در نوجوانان به وجود می اید بلوغ اجتماعی در انان است. دختران و پسران نوجوان از تعلق داشتن به یک گروه خاص لذت می برند و بنابراین سعی می کنند تا عقاید و افکارخود را نیز به ان ها نزدیک نمایند. نوجوانان نسبت به عقاید و تفکرات خود حساس هستند و به ان تعصب دارند و بدگویی در مورد اعتقادات و یا اعضای گروهی که به ان تعلق دارند می تواند نتیجه بسیار بدی بر رفتار و اعمال ان ها بر جای بگذارد. بودن در کنار گروه های خاص اجتماعی به شرطی که گروه و  افکار آن ها مناسب باشد می تواند مواردی مانند مهارت های اجتماعی و نحوه برقراری روابط صحیح با دیگران را به فرد بیاموزد کما اینکه مواردی مانند تعهدات و وفاداری نسبت به اعضای گروه از موارد دیگری است که فرد پس از یاد گرفتن در گروه در زندگی اینده خود به کار گرفته و باعث می شود که این مسائل موجبات رشد و تکامل و بلوغ اجتماعی که یکی از اساسی ترین بلوغ ها در نوجوانان است را به وجود آورند.

بلوغ اقتصادی یکی دیگر از تکامل و بلوغ هایی است که در نوجوانان شکل می گیرد. کسب و انتخاب شغل مناسب و نحوه کسب درآمد و مواردی از این قبیل از اواخر دوران نوجوانی در فرد شکل می گیرد. البته در فرایند بلوغ اقتصادی مشکلات فراوانی برای نوجوانان به وجود می اید که در این بین از ناسازگاری با کار و میزان درآمد و گله مند بودن و یا تغییر شغل به صورت پی در پی در برخی از افراد نام برد. که این نارضایتی ها و تغییرت پیاپی می تواند در نتیجه مواردی مانند انتخاب شغلی خارج از توان فرد از نظر فکری و زمانی، آرمان گرا بودن و داشتن توقع بسیار بالا در کسب در آمد و مواردی از این قبیل نام برد. در نهایت بلوغ دیگری که در نوجوانان شکل خواهد گرفت و کمک مناسبی به آن ها در انجام امورات شان در آینده و مقابله با مشکلات خواهد نمود، بلوغ فکری است. علائق و سلائق نوجوانان می تواند متاثر از نحله و رویه تفکرات و اساس فکری آن ها باشد بنابراین این موضوعات می تواند به صورت رفت و برگشتی بر هم دیگر اثر بگذارد. با رسیدن به بلوغ فکری نوجوان برای هر چیزی به دنبال دلیل و منطق و برهان است.

منبع:سامانه پرسش و پاسخ مشاور

2 پاسخ
  1. علی
    علی گفته:

    چرا باز خانواده ها در این مورد طوری رفتار می کنند که دخترا و پسرا در بیان مشکلات دوران بلوغ به راحتی نمی تونن سوال بپرسن؟

    پاسخ
    • روانشناس کودک
      روانشناس کودک گفته:

      متاسفانه مسائل فرهنگی و تربیتی باعث می شوند که اینگونه رفتار شود. تربیت فرهنگی در خانواده های ایرانی از کودکی به طریقی است که برخی مسائل باید کمتر بیان شوند و به طریقی اگر بیان شوند برای سن کودک مناسب نیستند و یا ذهن نوجوان خراب می شود و مسائلی از این قبیل. مثلا نوجوان می ترسد که مبادا با گفتن این حرف ها منحرف به نظر برسد و یا مورد سرزنش خانواده قرار بگیرد به همین دلیل از گفتن انها فرار می کند.

      پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *