بالا آوردن شیرنوزاد| ۸ راه تضمینی برای استفراغ نوزاد
بالا آوردن شیرنوزاد امر طبیعی می باشد. اما اگر رفلاکس معده بیش از حد باشد باید به فکر چاره ای باشید.
در این شرایط مادر بسیار نگران شده و گاهی این امر برای او خسته کننده است. در صورتی که به پزشک مراجعه کردید و کودک هیچ مشکلی نداشت با رعایت برخی از نکات می توانید رفلاکس معده را به مرور کاهش دهید و از بالا آوردن شیر نوزاد به صورت مکرر جلوگیری کنید. در این مقاله علل بالا آوردن شیرنوزاد را بیان می کنیم و به بررسی آن می پردازیم.
برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید از مشاوره کودک کمک بگیرید تا در این خصوص شما را راهنمایی کند، خواندن مقالات مرتبط، کتاب و گوش دادن به پادکست های مرتبط نیز می تواند در این راه به شما کمک کند.
عوامل موثر در رفلاکس معده یا بالا آوردن شیرنوزاد
به دلیل اختلالی که در مری نوزاد رخ می دهد، نوزاد استفراغ می کند زیرا در محل اتصال مری به معده نوزاد، دریچه ای وجود دارد، این دریچه در نوزادان نسبت به بزرگسالان شل می باشد و هنگام شیر خوردن نوزاد این دریچه به طور کامل بسته نمی شود و شیر وارد مری شده و به حلق برمی گردد در این هنگام استفراغ نوزاد رخ می دهد. این اتفاق در همه نوزادان امری کاملا طبیعی می باشد.
بالا آوردن شیرنوزاد تا ۴ ماهگی به اوج خودش می رسد و در بسیاری از موارد تا ۱۲ ماهگی برطرف می شود اما گاهی تا ۲۴ ماهگی طول می کشد. اگر نوزاد بعد از ۲۴ ماهگی شیر بالا آورد و تعداد دفعات بالا آوردن شیر نوزاد به جای کم تر شدن بیش تر شد باید به پزشک متخصص مراجعه کنید تا علت را درک کنید.
علت بالا آوردن شیرنوزاد و استفراغ نوزاد
استفراغ نوزاد به علت پرخوری آن ها اتفاق می افتد. بسیاری از مادران زمانی که گریه کودک را می شنوند سریع سینه خود را داخل دهان او می گذارند و شیرش می دهند. در این صورت کودک به پرخوری عادت می کند.
اگر چه هر وقت کودک گرسنه شد باید به او شیر داد اما زمانی که استفراغ نوزاد بسیار زیاد و مکرر می شود باید تعداد دفعات شیردهی با فاصله انجام شود و با یک فاصله دو و نیم الی سه ساعته می توانید استفراغ کودک را کنترل کنید.
اگر روند وزن گیری نوزاد طبیعی باشد. استفراغ و رفلاکس معده نشان می دهد که میزان شیری که کودک دریافت می کند کافی بوده و هیچ مشکلی در او وجود ندارد و نیاز به دارو و آزمایشی نیست. بلکه برگرداندن شیر امری کاملا طبیعی برای نوزاد می باشد.
بالا آوردن شیر پنیری در نوزادان طبیعی است؟
در صورتی که در نوزاد علائمی مانند بی اشتهایی و کاهش وزن دیده نشود بالا آوردن شیرنوزاد به صورت پنیری طبیعی می باشد. اما اگر رفلاکس معده به صورت مزمن و چندین بار در روز اتفاق افتد از نوع استفراغ نوزاد می باشد.
زمانی که استفراغ های کودک غیر طبیعی باشد با نشانه هایی همراه است که برخی از آن ها عبارت اند از:
- خس خس سینه
- تنگی نفس
- اختلال در تنفس نوزاد
- عدم افزایش وزن نوزاد
- سرفه مداوم
علاوه بر موارد بیان شده نشانه های دیگری هم برای استفراغ غیر طبیعی در نوزادان وجود دارد که در ادامه مقاله به بررسی آن ها می پردازیم.
نشانه های استفراغ نوزاد
اگر نوزاد، به صورت پر فشار شیر را بالا آورد و یا مایعی که از معده اش خارج می شود زرد یا سبزرنگ است، نشان دهنده بیماری در نوزاد می باشد. هم چنین اگر خون یا مواد شبیه به دانه های قهوه در استفراغ او دیده شد این امر طبیعی نیست و کودک چیزی بیش از رفلاکس معده را تجربه می کند.
در صورتی که با علائمی مانند عدم افزایش وزن، امتناع از غذا و شیر نخوردن نوزاد، وجود خون در مدفوع و مشکل تنفسی رو به رو شدید باید سریعا به پزشک مراجعه کنید تا موضوع را مورد بررسی قرار دهد. حتما به استفراغ نوزاد خود دقت کنید و با مشاهده خون در آن به پزشک مراجعه کنید.
۷ راهکار برای کاهش استفراغ نوزاد
با انجام برخی از کارها می توانید رفلاکس معده و بالا آوردن شیرنوزاد را کاهش دهید، این راهکارها عبارت اند از:
۱. درست خواباندن نوزاد برای کاهش رفلاکس معده و استفراغ نوزاد
برای جلوگیری از بالا آوردن شیرنوزاد، چگونگی خواباندن او از اهمیت بسیاری برخوردار است. بسیاری از مادران عقیده دارند که فرزندشان را باید به پشت بخوابانند زیرا حالت دمر خطرناک است و احتمال خفگی و مرگ کودک افزایش می یابد. اما برای جلوگیری از بالا آوردن شیرنوزاد بهتر است بعد از اتمام شیردهی و زمانی که کودک بیدار است او را به حالت دمر ( خوابیده بر روی شکم) بخوابانید و خودتان هم در کنار او باشید.
حالت دیگری که برای کاهش استفراغ مناسب است خوابیدن کودک به پهلوی چپ می باشد و در این حالت یک بالشت نازک زیر سرش قرار دهید تا کمی سرش از بدنش بالاتر باشد و احتمال استفراغ در این حالت کمتر می شود.
۲. بالا آوردن شیرنوزاد، آروغ کودک را بگیرید
بعد از هر بار غذا خوردن، آروغ کودک را بگیرید. هم چنین در میان غذا خوردن صبر کنید تا باد معده کودک گرفته شود. زیرا این امر باعث می شود تا هوایی که در معده کودک است از بین برود و غذاهای خورده شده روی هم انباشته نشود. اگر نوزاد بعد از شیر خوردن آروغ نزد نگران نشوید، احتمالا در آن زمان نیاز به آروغ زدن نداشته است.
۳. نگذارید کودک پرخوری کند| تغذیه کودک
به کودک اجازه ندهید پرخوری کند و او را پرخور بار نیاورید زیرا باعث چاقی او در سنین بالاتر می شود. اگر رشد فرزندتان طبیعی است و انرژی لازم را برای انجام فعالیت ها دارد به این معناست که مواد غذایی لازم را دریافت کرده است پس به زور و به طور مکرر به او غذا و شیر ندهید. زیرا این کار معده اش را اذیت می کند و برای کودکان بالای یک سال این امر باعث افزایش رفلاکس های معده می شود.
۴. بررسی سوراخ شیشه شیر| برای درمان بالا آوردن شیرنوزاد
اگر فرزندتان با شیشه شیر می خورد به سوراخ آن توجه کنید. اگر سوراخ شیشه بسیار کوچک باشد شیر بسیار کمی وارد دهان نوزاد می شود و بیش تر هوا بلعیده می شود و اگر سوراخ شیشه شیر بزرگ باشد باعث می شود تا حجم زیادی از شیر با سرعت وارد دهان نوزاد شود و کودک آن را بر گرداند و عق بزند، بنابراین حتما پیش از شیر دادن و استفاده از شیشه شیر سوراخ آن را چک کنید.
۵. عدم فشار بر شکم نوزاد
زمانی که قصد دارید آروغ نوزاد را بگیرید سعی کنید به شکم او فشار وارد نکنید و مراقب شکمش باشید هم چنین تا جایی که امکان دارد از شیر دادن نوزاد در ماشین خودداری کنید و برای نوزاد از لباس های تنگ استفاده نکنید زیرا به شکم او فشار وارد می شود و باعث بالا آوردن شیرنوزاد می شود.
۶. بالا آوردن شیرنوزاد، بررسی حساسیت های غذایی
گاهی اوقات رژیم غذایی کودک بر روی شیر تغییراتی را ایجاد می کند و کودک نسبت به آن حساسیت نشان می دهد در این شرایط باید به پزشک مراجعه کنید تا در مورد مواد غذایی حساسیت زا آگاهی تان افزایش یابد. لیستی از غذاهایی که مصرف می کنید را به پزشک نشان دهید تا از حساسیت کودکتان آگاه شود. و سعی کنید به تغذیه تان توجه خاصی داشته باشید تا نوزاد اذیت نشود.
۷. مادران برای درمان رفلاکس معده نوزاد رعایت کنید
زمانی که به نوزادتان شیر می دهید او را در حالت مستقیم نگه دارید، خمیده نگه داشتن نوزاد ( مثلا در بغل مادر یا روی صندلی ماشین) باعث می شود تا شیر مادر مستقیم وارد معده نوزاد نشود و دوباره به حلق او برگردد و باعث بالا آوردن شیرنوزاد می شود، بنابراین سعی کنید به آرامی به نوزاد خود غذا دهید و در حین غذا خوردن حواسش را پرت نکنید.
هر چیزی که حواس کودک را در زمان شیر خوردن پرت می کند، باعث عصبانیت کودک شده و مقداری هوا همراه با شیر وارد معده اش می شود. هم چنین برای کاهش رفلاکس معده می توانید مقداری برنج را به شیرخشک اضافه کنید البته این کار در ماه های مختلفی انجام می شود شما باید آگاهی لازم در مورد تغذیه کودک در ماه های مختلف داشته باشید و بدون مشورت پزشک رژیم غذایی کودک تان را تغییر ندهید و حتما از مشاوره تغذیه کمک بگیرید.
سخن پایانی بالا آوردن شیرنوزاد
تغدیه نوزاد تا شش ماهگی وابسته به شیر می باشد به همین دلیل کیفیت شیر و نحوه شیر دادن از اهمیت بسیاری برخوردار است. در صورتی که در مورد شیر خوردن فرزندتان دچار نگرانی و وسواس شدید و دائما فکر می کنید کودکتان تغذیه ی خوبی ندارد می توانید با پزشک مشورت کنید تا از طبیعی بودن یا وجود مشکل در زمینه آگاه شود و برای رفع آن اقداماتی را انجام دهید.
در این راستا مرکز مشاوره ستاره ایرانیان از متخصصان با تجربه تشکیل شده است و خدماتی را به صورت تلفنی و حضوری ارائه می کند و می توانید برای رفع تنش های روانی خود با آن ها در ارتباط باشید تا راهکارهای لازم را در اختیار شما قرار دهند.
نویسنده: “کودکانه” سایت کودک و نوجوان
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.