تعریف خلاقیت

تعریف خلاقیت

تعریف خلاقیت ساده نیست، و بسیاری از نویسندگان به بحث در مورد آنچه به منزله خلاقیت می باشد پرداخته اند، و اغلب رقابت شدیدی بین نظریات مختلف در این حوزه بوده است. با این حال، بسیاری از نظریه پردازان توافق دارند که فرایند خلاق شامل تعدادی از بخش ها است که  اغلب عبارتند از :

  • تصور
  • ابتکار (توانایی ایجاد ایده و محصولاتی است که جدید و غیر معمول هستند)
  • بهره وری ( توانایی تولید انواع ایده های مختلف از طریق تفکر واگرا)
  • حل مشکل (استفاده از دانش و تخیل در یک وضعیت معین)
  • توانایی تولید یک نتیجه با ارزش و پر بها

آنجا که در آن تعریف خلاقیت به طرز چشمگیری متفاوت هستند بیانگر این است که تا چه حد طرفداران آن در حال تلاش برای تعریف خلاقیت به عنوان یک مشخصه عمومی انسان هستند، و یا سعی دارند به تعریف آنچه باعث می شود افراد بسیار خلاق خاص و متفاوت از دیگران باشند بپردازند.

این تمایزی است رابینسون (۱) در گزارش خود آن را تعریف «دموکراتیک» خلاقیت، در مقابل «نخبه»، بیان می کند. هوارد گاردنر (۲) ، یک تعریف نخبگی از خلاقیت اتخاذ کرده است و او استدلال میکند که مردم واقعا خلاق کسانی هستند  که تفاوت را در جهان (به عنوان مثال با حرکت رو به جلو فکر در علوم، علوم اجتماعی، موسیقی یا هنر)ایجاد می کنند.
این نوع از خلاقیت، برای افراد بسیار کمی می باشد. در این گزارش (۱) کمیته مشورتی ملی برای خلاق و آموزش و پرورش فرهنگی، به ریاست پروفسور کن رابینسون، یک دیدگاه دموکراتیک خلاقیت رابه تصویب رساند. وی استدلال کرد که این راه مفید ترین مشاهده خلاقیت در ارتباط با آموزش و پرورش (۱، بند ۲۵) می باشد.

همه افراد قادر به دستاوردهای خلاقانه در بعضی از حوزه هایی از فعالیت هستند، به شرطی که شرایط مناسب باشد و آنها دانش و مهارت های مربوط را به دست آورند.

بنابراین آیا خلاقیت یکی دیگر از راه های صحبت کردن در مورد هوش یا استعداد است؟ اکثر مقامات توافق دارند که تعریف خلاقیت متفاوت است. تحقیقات نشان داده که خلاقیت، که متمایز از هوش می باشد.(کودکان دارای امتیاز بالا در آزمون های هوش لزوما بسیار خلاق نیستند).

مفهوم«هوش چندگانه»(۲) نشان می دهد که افراد ممکن است اطلاعاتی خاص (یا بالقوه) در رابطه با رشته ای از فعالیت ها داشته باشند.در حالی که این بیشتر مفهوم فراگیری از IQ سنتی است، و  آن عبارت از این است که هنوز اساسا به صورت خلاقیت ممکن است در نظر گرفته شود، و آن نشان دهنده مجموعه های عمومی بیشتر از توانایی ها، و قابل اجرا در طیف وسیعی از حوزه های مجزا می باشد. استعداد معمولا به در اختیار داشتن درجه بالایی از استعداد و مهارت در یک حوزه مشخص(مانند موسیقی یا ریاضی)اشاره دارد، اما الزاما اشاره به هر یک از درجه بالایی از ابتکار یا توانایی برای نشان دادن توانایی های خلاق در خارج از یک حوزه خاص ندارد.

زمانی که با والدین در مورد اهمیت خلاقیت در کودکان صحبت می کنید  احتمالا فکر می کنند که شما در مورد استعداد هنری یا موسیقی صحبت می کنید. رابینسون گزارش (۱) داد و استدلال نمود که، در حالی که ارتباط قوی بین هنرهای رسا و خلاقیت است، مشاهده خلاقیت به عنوان یک عامل تنها و یا موجود در حیطه ای از هنر عمدتا بی فایده است زیرا می تواند به انکار نقش خلاقیت در حوزه های دیگر منجر شود، مانند علم و ریاضیات.

هم چنین بخوانید:

خلاقیت در کودکان

خلاقیت چگونه رشد می کند؟

محیط خلاق

منابع:

  1. ROBINSON REPORT. GREAT BRITAIN.DEPARTMENT FOR EDUCATION ANDEMPLOYMENT. DEPARTMENT FOR CULTURE,MEDIA AND SPORT. NATIONAL ADVISORYCOMMITTEE ON CREATIVE AND CULTURALEDUCATION (1999). All Our Futures: Creativity,Culture and Education. London: DfEE.
  2. GARDNER, H. (1999). Intelligence Reframed:Multiple Intelligences for the 21st Century. NewYork, NY: Basic Books.
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *