تغذیه کودک یک تا دو ساله
کودکان نوپا در این سن در حال گذراز عادات غذایی یک نوزاد به سمت فردی هستند که می خواهد بیشتر وعده های غذایی مطابق میلش داشته یاشد.
وظیفه شما این است که به عرضه کردن طعم ها و ترکیب های جدید ادامه دهید. ترجیحات غذایی در سال های اولیه زندگی شکل می گیرد. پس به فرزندتان کمک کنید طعم غذاهای سالم را اکنون تجربه کند.
کودکان نوپا معده کوچکی دارند. پس برای آنها وعده های غذایی که شامل مواد مغذی لازم برای رشد و قوی شدن است ، سرو کنید. و کالری های صفر و شیرینی ها را محدود کنید.
کودک شما به دنبال این است که خودش غذا بخورد. اول با انگشتانش و در حدود ۱۵ تا ۱۸ ماهگی به وسیله ظروف غذاخوری. هر فرصت ممکنی را در اختیار فرزندتان قرار دهید تا این مهارت ها را تمرین کند و وقتی دچار ناراحتی و یاس شد اور ا یاری کنید. و زمانیکه مهارت غذا خوردن در او رشد پیدا کرد کنار رفته و اجازه دهید خودش این کارها را انجام بدهد.
کودکان نوپا تمایل دارند ادعا کنند که مستقل هستند، میز غذا جایی است که شما باید درخودتان احساس کنترل بیشتری ایجاد کنید و اجازه بدهید کودک به میل درونی اش نسبت به گرسنگی یا سیری پاسخ دهد ولی محدودیت هایی را در نظر بگیرید.
به خاطر داشته باشید شما تصمیم می گیرید که در وعده های غذایی مواد غذایی متنوع و سالمی را در اختیار کودک قرار دهید و او ست که تصمیم می گیرد کدام غذا را بخورد و یا چه اندازه بخورد و کی تمام آن را بخورد.
کلامی کوتاه درباره شیر کودک
شیر یک بخش مهم از رژیم غذایی کودک نوپا است چون کلسیم و ویتامین دی موردنیاز بدن را تامین می کند که موجب استجکام استخوان ها می شود. بیشتر بچه های زیر ۲ سال شیر کامل می نوشند تا چربی لازم برای رشدجسمی طبیعی و رشد ذهنی آنها فراهم شود. اگر احتمال اضافه وزن در کودک وجود دارد و یا سابقه فامیلی چاقی، کلسترول بالا، و یا مشکلات قلبی در خانواده شما وجود دارد دکتر ها پیشنهاد می کنند که شیربا چربی کاهش یافته ۲% استفاده کنید. پیش از انجام هرکار با دکتر مشورت کنید.
وقتی کودک شما ۲ ساله می شود می توانید شیر کم چرب یا بدون چربی استفاده کنید.
بین ۱۲ تا ۱۸ ماهگی زمان مناسبی است تا از فنجان استفاده کنید. بحای اینکه یکباره شیشه شیر را از بچه بگیرید می توانید به مرور زمان شیشه شیر را از برنامه غذایی حذف کرده و وعده های غذایی را جایگزین کنید. وقتی بچه شروع به غذاخوردن می کند یک فنجان شیرکامل در اختارش قرار دهید. اگر خودتان به بچه شیر می دهید تنها شیر را در فنجان به او بدهید و از دادن شیشه شیر بطور کل اجتناب کنید.
بعضی بچه هادر ابتدا شیرگاو دوست ندارند برای اینکه با شیر مادر یا سایر ترکیب هایی که تا به حال استفاده می کردند متفاوت است. اگر این موضوع به یک مشکل تبدیل شده بهتر است شیر کامل را با شیر مادر و یا سایر ترکیب هایی که استفاده می کرده مخلوط کنید و به تدریج ترکیب اضافی را کاهش دهید تا تمام آن شیر گاو شود.
مصرف آهن
مهم است که مراقب کمبود آهن بچه ها بعد از ۱ سالگی باشید. چون این مساله می تواند روی رشد رفتاری، ذهنی و جسمی کودک تاثیر بگذارد و حتی منجر به کم خونی شود
راه هایی برای جلوگیری از کمبود آهن:
- مصرف شیر کودک رابه ۱۶ تا ۲۴ اونس کامل( ۴۸۰ تا ۷۲۰ میلی لیتر) در روز محدود کنید
- غذاهایی که منبع غنی آهن هستند در رژیم غذایی کودک قرار دهید مثل گوشت قرمز، مرغ، ماهی، لوبیا و غذاهای حاوی آهن
- مصرف حبوباتی که دارای آهن هستند را از ۱۸ ا تا ۲۴ ماهگی ادامه دهید
اگر نگران هستید که فرزندتان خیلی شیرگاو می نوشد وو یا آهن کافی نمی گیرد ویا فکر می کنید کودک باید مکمل های ویتامین استفاده کند با پزشک مشورت کنید .
غذاهایی که باید از آنها اجتناب کنید
حال کودک شما باید غذا های متنوعی میل کند. به واکنش های آلرژیک کودک زمانی که وعده غذایی جدیدی به او می دهید توجه کنید . مراقب باشید. بدانید که اگر بچه، یک نفریا بیشتر از افراد نزدیک فامیل دچار آلرژی یا سایر شرایط مربوط به آلرژی هستند مثل آلرژی به غذا، اگزما، و یا آسم ، احتمال زیادی دارد که فرزند شما نیز دچار همین مشکلات باشد. اگر هر گونه نگرانی در باره این موضوع دارید حتما با پزشک مشورت کنید.
از دادن هر غذایی که احتمال خفگی دارد اجتناب کنید مثل پاپ کرن، شکلات، سوسیس ،سبزیجات خام، میوه های سخت، حبه انگور، کشمش، آجیل. موقع غذاخوردن حتما مراقب کودک باشید.
کودک من باید چه مقدار غذا بخورد؟
به کودک در روز سه وعده غذایی سالم و دو یا سه وعده تنقلات بدهید ولی به ذهن بسپارید که طبیعی است که کودک از خوردن غذا فرار کند. قبول کردن این موضوع که بچه گاهی نمی خواهد غذا بخورد یک مفهوم غیر قابل درک برای بسیاری از والدین است. ولی بچه ها باید این اجازه را داشته باشند که به میل درونی خودشان به گرسنگی یا سیری پاسخ بدهند. به بچه ای که گرسنه نیست به زود غدا نخورانید و هر زمانی هم که تقاضای خوراکی کرد به او غذا ندهید.
ادامه دادن یک برنامه غذایی منظم که شامل تنقلات و غذا می باشد موجب می شود فرزند شما انتظار داشته باشد که غذا در ساعات معینی از روز آماده است. اگر هر سوالی در رابطه با اینکه کودک باید چه مقدار غذا بخورد دارید با پزشک مشورت کنید.
منبع:e-teb.com
ازاطلاعات و مفاهیم خیلی استفاده کردم
بچه ام ۲۲ ماهشه الان سه روز هست که از شیر گرفتمش شب توی خواب خیلی گریه میکنه همه اش مجبور میشم سینه ام رو دهنش بذارم.الان میخوام این وضعیتشو تغییر بدم ولی وابستگی شدیدی به شیر خوردن هنگام خواب داره الان سه روز هست که اصلا ظهر دیگه نمیخوابه خیلی بی قراری میکنه چیکار کنم؟
نگران نباشید. بی قراری هنگام گرفتن کودک از شیر مادر طبیعیست. سعی کنید توجه مثبت غیر مشروط را به کودک نشان دهید. هر روز وقتی را برای بازی با او بگذارید، مخصوص بازی های تخیلی که با توجه به سنش امادگی پذیرش انها را دارد. در کنارش باشید و سعی کنید نشان دهید که همان طوری که هست دوستش دارید. تشویق های کلامی را فراموش نکنید. نسبت به بی قراری ها بی اعتنا باشید وقتی بی قراری می کند و شما مجبور می شوید کاری که می خواهد را انجام دهید یاد می گیرد و بیشتر این کار را انجام می دهد. بدون عصبانیت و پرخاشگری بگذارید به حال خودش باشد و گریه کند و زمانی که ساکت شد به او نزدیک شوید و با او سرگرم فعالیت سرگرم کننده شوید. اگر به مدت سه الی چهار روز این کار را انجام دهید رفتارهای بی قراری کودک از بین می رود. حوصله به خرج دهید!
برای از شیر گرفتن فرزندتون باید به طور تدریجی و در یک دوره یک ماه تا ۴۵ روزه اقدام کنید و به کودک فرصت دهیم تا بتواند بااین موضوع کنار بیاید .از مدتی قبل زا شیر گرفتن ، باید به تدریج میزان غذای کمکی را افزایش دهید تا اشتهای کودک به شیر کمتر شود.اگر یکباره شیر را قطع کنید دچار مشکل می شوید و به تدریج فواصل شیر دهی را بیشتر کنید پیش از ان که کودک را از شیر بگیرید او را به غذا خوردن و نوشیدن مایعات با لیوان عادت دهید.صبح ها وقتی کودک از خواب بیدار شد به او شیر دهید و نوبت بعدی را تا جایی که امکان دارد نه تاخیر بیندازید.در این حالت خود به خود تعدادی از دفعات شیر دهی حذف می شود.البته باید این زمان را با خوراکی های مقوی و میوه ها پر کنید.اگر گرسنه بماند حتما باز هم به سراغ شما می آید.کودکانی که در شب مدام درخواست شیر مادر دارند اغلب در طول روز از تغذیه ای مناسبی برخوردار نیستند پس سعی کنید در طول روز کاملا سیرش کنید.شیوه های متعددی برای از شیر گرفتن کودک در طول شب می توانید به کار ببنیدید
سریع ترین روش برای حذف شیر خوردن های شبانه کودک آنست که مادر از دادن شیر به کودک به منظور خواباندن کودک استفاده ننماید.
یکی از روشهای دیگر مخلوط کردن شبر با آب است.پس سعی کنید در شب اول ۱/۴ آب اضافه کنید و تا شب چهارم این میزان را به ۱۰۰ درصد آب برسانید اینگونه کودک متوجه می شود که نوشیدن شیر تنها راه به خواب رفتن نیست.
حجم شیری را به کودک خود می دهید کم کنید در طی چند شب میزان شیری را به کودک می دهید کاهش دهید.فقط سعی کنید این کار را تا آنجا که ممکن است به آرامی انجام دهید تا کودک وقت کافی برای تطابق دادن خود را با این فرآیند داشته باشد.
اگر کودکتان به جای شیر خوردن بیشتر راغب به مکیدن است از پستانک استفاده نمایید.
اگر کودکی زیر ۳ سال نتوانست به خواب و تغذیه ی مناسب و منظم عادت کند چه باید کرد؟
برای تنظیم خواب و تغذیه کودک باید منظم و در ساعات مشحص کودک به خواب برود. قدم اول اینه که با ویژگی های بدنی کودک آشنا شوید. مثلا بعضی کودکان دیرخواب تر هستند، و به صورت ژنتیکی تمایل بیشتری به خوابیدن در صبح ها دارند. برخی نیز توانایی زود خوابیدن در شب و سحر خیز بودن را دارند. سپس بر اساس این ویژگی ها خواب کودک را تنظیم کنید. مثلا کودک سحر خیز قادر است ده شب بخوابد ولی کودکی که اینگونه نیست معمولا حدود ساعت یازده ساعت مناسب تری برای رفتن به رختخواب است. بعلاوه در مورد ویژگی های غذا خوردن نیز به تایم های میان وعده و حجم غذا در هر وعده توجه داشته باشید.