راهنمای مادران کودک ۲ ساله تا ۳ ساله
آیا می دانید:
کودکان در سه سالگی، چپ دست یا راست دست بودنشان مشخص می شود.
کودکان نوپا در هر شکل و اندازه ای می توانند باشند، ولی کودکان در ۲ تا ۳ سالگی ویژگی های مشترکی با یکدیگر دارند. در اینجا کارهایی که ممکن است کودکتان انجام دهد بیان شده اند و به شما گفته می شود که چگونه می توانید به کودکتان کمک کنید تا رشد سالمی داشته باشد.
رشد کودک ۲ تا ۳ ساله: چه اتفاقاتی برای کودک رخ می دهند
احساسات
مهم ترین اتفاقی که برای کودک در این سن رخ می دهد رشد احساسی اوست.
در حالی که کودکتان در حال یادگیری احساساتی است که دیگران دارند کودک وارد رشد احساسی زیادی می شود. کج خلقی کودک در این سن طبیعی است، زیرا کودکان غالبا در این سن نمی دانند که در رابطه با ناامیدی، خشم، شرمساری، احساس گناه و خجالتشان چه کلماتی را به کار ببرند.
همچنین کودکتان در این سن می داند که رفتارش بر روی شما چگونه تاثیر می گذارد و چگونه رفتارهای شما بر روی او تاثیر می گذارد. او اضطراب جدایی زیادی ندارد، و ممکن است وقتی که شما از او جدا می شوید احساس ناراحتی نکند.
حرف زدن
در حدود دو سالگی، کودک شما در این سن ممکن است قادر باشد جملات دو تا سه کلمه ای را بگوید و بتواند «من»، «تو» و «خودم» را بگوید. او یاد می گیرد که کلماتی زیادی را بگوید و برای شما به مرور راحتتر می شود که صحبت های او را بفهمید.
در سه سالگی، کودک شما قادر است جملات سه تا پنج کلمه ای را بگوید، یا حتی کلمات بیشتری را بگوید. او در این سن یادگیری صحبت کردن را شروع می کند و ممکن است بتواند مکالمه ی کوتاهی را با شما داشته باشد.
کودک شما یاد می گیرد که چگونه در مورد اتفاقاتی که در طول روز رخ داده است صحبت کند. با کمک شما، او ممکن است از بتواند با یک سری چیزها داستان های ساده را بسازد- برای مثال، «من رفتم خرید.» «و در مغازه شما چه کار کردید؟» «خریدن شیر.» در سه سالگی، او ممکن است با توجه به تجربیاتش داستان هایی ساده ای بسازد، ولی قطعا این داستان ها کوتاه هستند.
در این سن کودک همچنین در رابطه و افراد و موضوعاتی که در حال حاضر با او نیستند صحبت می کند، «مادربزرگ در مغازه»، یا «توپ من روی درخت».
تفکر
هر چیزی که کودک یاد می گیرد باعث رشد تفکر کودک می شود.
کودک شما درک مفاهیم مانند زمان و متضادها را شروع می کند- برای مثال، بزرگ/ کوچک و روز/ شب. او همچنین شروع به اشاره کردن به قسمت های مختلف بدن و کارایی آنها می کند، و شروع به مرتب سازی موضوعات مختلف می کند، و اشکال و رنگ ها را با یکدیگر هماهنگ می کند. و او شروع به خاطر سپردن این می کند که اشیاء چه شکل و شمایلی دارند، برای مثال سیب سرخ و گرد است.
کودک شما با استفاده از بیان مسائل سعی در حل کردن مشکلات می کند.
کودک شما از بازی کردن با دیگران لذت می برد، بازی کردن با لباسش، داشتن یک مهمانی چایی، با انگشتانش یا یک قلم مو نقاشی بکشد یا با جست و خیز بازی کند. زمانی که کودک با شما یا دیگر کودکان بازی می کند، ممکن است شما متوجه شوید که کودک شما در نوبت گرفتن بهتر می شود.
داستان گفتن، آواز خواندن و خواندن داستان همچنین در این سن برای کودک سرگرم کننده و لذت بخش می باشد.
مهارت های هر روزه ی کودک
در حدود این سن کودک شما هوش بیشتری برای انجام کارهای خودش را دارد.
برای مثال، او می تواند دستانش را بشورد، بعد از استفاده از سرویس بهداشتی خودش را تمیز کند، خودش غذا بخورد و لباس بپوشد و قطعا او می تواند بهتر از پوشیدن لباس لباسش را در اورد! و او همچنان در حال یادگیری است و ممکن است به کمک شما نیاز داشته باشد.
شما می توانید با استفاده اجازه دادن به او که در کارهای خاصی در خانه مانند تمیز کردن یا گردگیری به شما کمک کند اعتماد به نفس او را بالا ببرید. او وقتی به شما کمک می کند به خودش افتخار می کند.
کودک شما ممکن است برای استفاده از توالت آماده باشد. برخی چیزها نشانه این است که کودک شما می تواند استفاده از توالت را یاد بگیرد:
- بیشتر کارها را بدون کمک خواستن از شما انجام دهد
- به دیگران نگاه کند که چگونه به توالت می روند- این اتفاق در ابتدا ممکن است باعث ناراحتی شما شود ولی این اتفاق راه خوبی برای نشان دادن چگونگی انجام کارها است.
- به شما اجازه دهد که بدانید که در پوشکش دفع انجام داده است
- می تواند دستورالعمل ها را دنبال کند، مانند «توپ رو به بابا بده».
ببینید که چه زمانی کودک برای یادگیری استفاده از توالت آمادگی دارد – ولی سعی نکنید او را مجبور به این کار کنید. رفتن به توالت یکی از سخت ترین کارهایی است که کودک یاد می گیرد زیرا نیاز به مهارت های زیادی دارد. برای مثال، کودک باید بداند که چه زمانی نیاز است که دفع ادرار یا مدفوع را انجام دهد، و کودک باید بداند که عمل دفع ادرار و مدفوع را باید در توالت انجام دهد، کودک باید قادر باشد که بر روی لگن یا توالت بنشیند، و بتواند لباسش را بالا یا پایین بکشد.
اگر شما آموزش استفاده از توالت را خیلی زود شروع کنید، ممکن است زمان زیادی ببرد که کودک شما انجام این کار را یاد بگیرد.
حرکات
کودک شما در این سن می تواند بدود و کمتر زمین بخورد. او شروع به راه رفتن و بالا و پایین رفتن از پله ها می کند، ولی برای حفظ تعادل کودک در برخی از مواقع از نرده ها استفاده می کند. او در این زمان در بغل کردن اشیائ با بازوهایش، لگد زدن و گرفتن توپ بهتر شده است یا اینکه حتی کودک ممکن است بتواند برای چند ثانیه بر روی یکی از پاهایش بایستد.
زمانی که کودک شما در حال کشف کردن چیزها است اگر شما در اطراف او باشید او احساس اطمینان و امنیت می کند. این اتفاق به کودک شما کمک می کند که اعتماد به نفس بیشتری در امتحان چیزهای جدید و اکتشافات جدید داشته باشد.
با اینکه کودک شما بسیار فعال است، بهترین ایده این است که شما دقت کنید که چگونه می توانید خانه را محیطی امن برایش بسازید تا به راحتی در اطراف حرکت کند.
در این سن کودک شما همچنین ممکن است:
- بر روی نقاط خاصی بپرد
- سه چرخه اش را براند
- موضوعات را شنایی کند و اسم آنها را بداند
- وقتی از پله ها بالا می رود قدم هایش را به صورت متناوب بگذارد.
کمک به رشد کودک دو تا سه ساله
در ینجا مطالبی بیان شده است که می تواند برای کمک به رشد کودکتان در این سن از انها بهره ببرید:
- به کودکتان این شانس را بدهید که با دیگران بازی کند: بازی کردن بهترین راه برای این است که کودکتان با دیگران دوست شود و بداند که چطور می تواند با دیگر کودکان باشد. ولی نگذارید که کودک چیزها را برای خودش بردارد زیرا کودکان نوپا فکر می کنند که همه چیز متعلق به خودشان است.
- او را تشویق کنید که مهارت های روزانه را یاد بگیرد مانند استفاده از قاشق، نوشیدن از فنجان و در آوردن کلاه. این مهارت ها عضلات بزرگ و کوچک کودک را درگیر می کنند. و به همان صورت کودک شما توانایی این را دارد که بداند که که او در حال انجام چه کاری است.
- صحبت کردن با کودک نوپا: نامگذاری و صحبت کردن در مورد کارهای روزانه، قمست های مختلف بدن، اسباب بازی ها و چیزهایی که در خانه وجود دارد مانند قاشق یا صندلی به کودک شما کمک می کند که مهارت زبانی اش را تقویت کند. در این سن، شما می توانید به کودکتان یاد دهید که صنلی می تواند بزرگ، قرمز یا صندلی بزرگ قرمز باشد.
- با استفاده از گوش دادن به کودکتان و صحبت کردن با او می توانید به صحبت های کودکتان معنی دهید. اگر کودک شما می گوید «مامان شیر»، شما می توانید به او بگویید «تو می خوای که مامان بهت شیر بده؟» این کار همچنین به کودکتان این احساس را می دهد که ارزشمند و دوست داشتنی است.
- داستان خواندن برای کودک نوپا:شما می توانید با خواند داستان با همدیگر، داستان خواندن، آواز خواندن، و خواندن قصه های موزون می تواند کودک را درگیر صحبت کردن و خیال پردازی کند.
- با کودکتان آشپزی کنید: این کار به کودکتان کمک می کند که از غذاهای سالم لذت ببرد، کلمات جدیدی را یاد بگیرد، و مفاهیم ریاضی مانند نصف، یک قاشق چای خوری یا ۳۰ دقیقه را یاد بگیرد. شما می توانید کارهای ساده ای را به عهده ی او بگذارید که انجام دهد، مانند تزئین کردن سالا یا درست کردن ساندویچ با همدیگر.
زمانی که کودک شما مهارت جدیدی را یاد می گیرد، با دادن پاداش به او یا توجه نمون به او موفقیتش را جشن بگیرید. این کار ایده ی خوبی برای این است که با کمک و حمایت از کودک کاری کنید که کارهایی را که یاد گرفته است را انجام دهد حتی اگر کودک فکر کند که انجام این کارها سخت است.
والدین کودک دو تا سه ساله
هر روز شما و کودکتان در رابطه با همدیگر چیزهای جدیدی را یاد می گیرید. در حالی که کودک شما رشد می کند و بزرگ تر می شود، شما یاد می گیرد که کودک به چه چیزهایی نیاز دارد و اینکه شما چگونه می توانید نیازهای او را برآورده سازید.
در حقیقت، به عنوان والدین، شما همواره در حال یادگیری می باشید. همه ی والدین دچار اشتباه می شوند و تجربه کسب می کنند. خوب است که در رابطه با چیزهایی که می دانید اطمینان خاطر داشته باشید. و هیچ مشکلی نیست که شما چیزهایی را که نمی دانید ابراز کنید و از دیگران بپرسید در اغلب مواقع سوالات احمقانه بهترین جواب ها را دارند!
سلامت جسمی و روحی شما مهمترین چیزی است که برای پدر و مادر بودن لازم است. ولی با تمرکز بر روی کودک، برخی از والدین فراموش می کنند که به خودشان نیز توجه کنند. توجه کردن به خودتان باعث می شود که شما درک بهتر، صبر، تصور و انرژی کافی برای مراقبت را کودکتان را داشته باشید.
برخی مواقع ممکن است شما احساس ناامیدی و عصبانیت کنید. ولی اگر شما احساس ضعف می کنید، کودکتان را در محل امنی قرار دهید- برای مثال، او را در گهواره بگذارید یا از کسی بخواهید که برای مدتی او را نگه دارد. بیرون بروید تا ارام شوید. ششما همچنین می توانید به اتاق دیگری بروید و نفس عمیق بکشید و یا به یکی از اعضای خانواده و یا دوستتان تماس بگیرد و بااو صحبت کنید.
هیچ وقت کودک را به شدت تکان ندهید این کار می تواند باعث خونریزی های داخلی در مغز کودک شود و باعث آسیب دائمی به مغز کودک شود.
هیچ اشکالی ندارد که از کسی کمک بخواهید. اگر شما در برابر کودکتان احساس ضعف می کنید، شما می توانید با انجمن حمایت از والدین محلتان تماس بگیرید. آنها ایده های کاربردی برای کمک به احساس راحتی و آرام شدن شما دارند.
زمانی که در رابطه با رشد کودکتان نگران هستید
اگر در رابطه با مطالب ذکر شده دچار نگرانی شدید و متوجه شدید که کودک دو ساله ی شما مشکل خاصی دارد به روان شناس یا پزشک کودک خود مراجعه کنید.
بینایی، شنوایی و برقراری ارتباط
کودک شما:
- در دیدن یا شنیدن چیزها دچار مشکل می شود
- نمی تواند از دو کلمه با یکدیگر استفاده کند، برای مثال، ماشین قرمز.
رفتار و بازی
کودک شما:
- نمی تواند درستورالعمل های ساده را دنبال کند- برای مثال، «لطفا توپ را به من بده»
- نمی تواند کارها و کلمات شما را تقلید کند- برای مثال، وقتی «سر، شانه ها، زانوها و انگشتانتان را حرکت می دهید»
- نمی تواند بازی های وانمودی را انجام دهد- برای مثال، نمی تواند وانمود کند که در یک مهمانی چایی است و یا نمی تواند به اسباب بازی و عرسکش غذا بدهد
- نمی تواند احساساتش را بروز دهد
- برای دریافت محبت و احساس راحتی به سمت شما نمی آید.
حرکات و مهارت های حرکتی
کودک شما:
- نمی تواند از پله ها بالا و پایین برود حتی زمانی که شما او را گرفته اید و یا نرده ها را گرفته است
- نمی تواند بدود
- نگه داشتن چیزهای کوچک مانند مداد شمعی برای او دشوار است
- در نقاشی کشیدن نمی تواند سرعت عمل داشته باشد.
اگر متوجه شدید که کودک سه ساله تان هر کدام از این مشکلات را دارد به پرستار خانوادگی کودکتان مراجعه کنید.
بینایی، شنوایی و برقراری ارتباط
کودک شما:
- مستقیم به چشمان شما نگاه نمی کند
- در دیدن و شنیدن چیزها مشکل دارد
- نمی تواند از جملات سه کلمه ای استفاده کند
- زمانی که با شما، خانواده یا دوستان صحبت می کند به سختی می شود فهمید که چه چیزی می گوید.
رفتار و بازی
کودک شما:
- نمی تواند دستورالعمل های ساده را بفهمد- برای مثال، «لطفا توپ را به من بده»
- علاقه ای به بودن با کودکان دیگر ندارد
- به سختی می تواند از تخت خواب کودکش جدا شود
- بازی های وانمودی را نمی تواند انجام دهد- برای مثال، نمی تواندد وانمود کند که در حال خرید یا راندن یک اتوبوس است.
حرکات و مهارت های حرکتی
کودک شما:
- نمی تواند بدود
- نمی تواند خط بکشد یا نقاشی کند
- نگه داشتن اشیایی کوچکی مانند مداد و مداد شمعی برایش دشوار است.
زمانی که شما متوجه شدید که کودک شما مهارت هایی را که قبلا داشته از دست می دهد به یک متخصص کودک مراجعه کنید.
زمانی که شما متوجه افسردگی پس از زایمان زن یا مرد یا در خود و یا شریک زندگی تان شدید به متخصص سلامت روان مراجعه کنید. علائم افسردگی پس از زایمان شامل احساس غم یا گریه کردن بدون هیچ دلیل روشنی است، احساس تحریک پذیری، احساس نگرانی در رابطه با هر چیزی.
کودکان با سرعت متفاوتی رشد می کنند و بزرگ می شوند. اگر در رابطه با رشد طبیعی کودکتان نگران هستید، دانستن اینکه تفاوت ها طبیعی است می تواند به شما کمک کند. ولی اگر شما همچنان احساس می کنید که برخی چیزها درست به نظر نمی رسند، به متخصص کودک مراجعه کنید.
منبع:مشاوره-آنلاین.com
سلام دخترم از ۶ ماهگی دو شصتش رو میخورد از ده ماهگی دیگه شیر خودم رو نخورد و شیرخشک میخورد ولی اونم تو خواب میخورد.در طول روز ترجیح میداد انگشتش رو بمکد.الان دو سال و نیم دارد و تقریبا از چند ماه پیش هر کسی هر راه حلی گفته انجام دادم که دیگه این عادتو ترک کنه ولی موفق نشدم.هر چی باهاش حرف زدم قانع نشد.و حتی بیشتر از قبل و در طول روز و حین خواب انگشتش رو می مکد.کمکم کنید خیلی ها رو میبینم میگن بچه ما ۸ سالشه و هنوز انگشتش رو میمکه.تو رو خدا یه راه جل بدین.
در این سن نیاز به خوردن کودک با مکیدن ارضاء می شود، با بالا رفتن سن کودک ، هنوز حس مکیدن شیر مادر وجود دارد و کودک برای برطرف کردن این حس با مکیدن انگشت خود احساس آرامش می کند.بیشترین علت مکیدن انگشت کودکان کاهش اضطراب به ویژه در سنین ۴ تا ۵ سالگی است و ممکن است عادت مکیدن انگشت به شکل دیگری مانند جویدن ناخن و یا بازی کردن با موها در کودک باشد.چرا که از نظر اطرافیان زشتی اجتماعی کمتری دارد.مک زدن های طولانی کودک به شست یا انگشتش در طول روز و شب ، موجب جلو آمدگی دندان ها و ناهنجاری های استخوان فک او می شود.اگر کودک در سنین بالاتر نتواند عادت خود را ترک کند ، از طرف والدین و اطرافیان با واکنش های بدی مواجه می شود که باعث کاهش اعتماد به نفس و بدتر شدن این عادت در وی می شود.نادیده گرفتن مکیدن انگشت و پرت کردن هواس کودک مانند دعوات کردن او به بازی توسط والدین و اطرفیان از دیگر راهکارهای درمانی هستند.اقدام مادران برای تشویق کودک خود برای ترک مکیدن انگشت به صورت دادن کادو بهتر است به شکل نامنظم باشد.والدین باید مراقب باشند ک انکشت مکیدن کودک خود را باعادت دیگری جایگزین نکنند چرا که این کار درست نیست و توصیه نمی شود.
به یک مشاور کودک خوب و مجرب مراجعه کنید.موفق باشید.
سلام دارای دو فرزند هستم یکی دو ساله و دیگری دو ماهه است .مشکل فرزندم این است که در خانه معمولا خیلی بازی می کند شیطنت می کند اذیت می کند اما وقتی بیرون می رود اینطور نیست و معمولا خیلی ساکت مینشیند و همیشه میگوید بابا من رو بغل کن بلند شو بریم و با بچه ها بازی نمی کند و اگر کسی با او شوخی کند زود گریه می کند وقتی از خانه بیرون می روم پشت سرم گریه می کند تحصیلم هم طوری هست که صبح که همه خواب هستند از خانه میرم بیرون و ظهر وقت ناهار می آیم بعدظهر هم معمولا بیرون میروم لطفا راهنمایی کنید که چیکار کنم پسرم از این حالت بیرون بیاید با تشکر.
خب دوست عزیز شاید نوع برخورد خانواده در اجتماعی کردن ایشون تاثیر داشته.مورد دوم میتونه بیش فعالی کودکان باشه.که میتونید بعد از مشاوره تلفنی کودک مشورت کنید.چون در این مورد کودکان بعد از خوردن بعضی مواد غذایی به طور عجیبی انرژی میگیرند.ولی در کل بر اساس نوع رفتار و شخصیت کودکان باید در این مورد حضورا با مشاورکودکان مشورت کنید.
با سلام
پسری دارم دوساله و نیمه بنده خودم شاغل هستم و او از صبح تا عصر با پرستارش تو خونه میمونه پرستارش زن مطمئنیه و از آشناهامونه یعنی کاملا به رفتارش اعتماد دارم مشکل من پسرمه که خیلی شیطنت داره دائما در حال بهم زدنه همه چیزه اصلا به حرف گوش نمیکنه واقعا موندم چیکار کنم البته خستگی بعد از کار خودمم خیلی تاثیر داره چون وقتی میرسم خونه خیلی کم حوصله هستم خواهشا راهنماییم کنید
سلام.دختر من دو سال و سه ماهشه.تقریبن تا یکماه پیش پستونک میخورد.از وقتی که پستونک و ازش گرفتم شبها بیقراری میکنه.تا صبح چند بار بیدار میشه گریه میکنه و لگد میزنه حتی نمیزاره بهش دست بزنیم.فقط با شیر آروم میشه.یه کم شیر میخوره دوباره میخوابه.اضافه کنم که با شیشه شیر میخوره و اینکه تا قبل از این قضیه هم شبها شیر میخورد.لطفا راهنمایی کنید باید چیکار کنم.چطوری شیشه رو ازش بگیرم که شب شیر نخوره و آروم بخوابه.ممنون
با سلام. آرزو جان دخترت دچار اضطراب شده و کمی مشکل خواب. باید هم خواب روزانش رو منظم کنی و هم اینکه شب ها و صبح ها سر یک ساعت معین بخوابه. برای اضطرابشم باید در طول روز باهاش وقت بذاری وبازی کنی تا کمی احساس ایمنی داشته باشه و اضطرابش کم بشه. اگر نشد حتما حضورا به روان شناس مراجعه کن.
با سلام پسرم ۸’۲ هست چند بار سعی کردم از پوشک بگیرمش وقتی شرو کردم از گریه غش میکرد یا میلرزید یا التماس میگرد.. به این سن که رسید دیگه گریه نکرد بعد یه ماه هنوز جیش نمیگه وقتی کار از کار بگذره میگه یا اصلا بعدش نمیگه پسرم خیلی لجبازه … باید بزور ببرم هیچوقت داوطلب نیست نمیگه … پوشکش کردم میگه من دوست دارم … من خیلی تشویقش کردم بدون دعوا زور با جایزه … اگه یبارمیگفت خوش بودم کارم نتیجه داده خلاصه دیگه عاجز شدم بکارم ادامه بدم یا نه چیکار کنم ممنون
سلام. کودک شما داره لجبازی می کنه. هر چقدر هم بیشتر اصرار کنید این لجبازی بیشتر میشه. به همین دلیل سعی کنید که اصرار به گفتن دستشویی رو کنار بذارید و از روش های دیگه استفاده کنید. مثلا از گفتن قصه یا الگو سازی استفاده کنید. و فقط زمانی که کودک اقدام درست دارد پاداش دهید… قبل از اینکه کاری کند هم مدام نگویید که اگر دستشویی رو بگی برات جایزه می خرم…. در مورد آموزش توالت رفتن ما مقالات زیادی داریم در این سایت.
آموزش توالت رفتن به کودکان
سلام پسر من ۳ سال و۵ ماهش هست تو این سن خیلی قریضه بالایی داره به صورتی که در تنهایی با خودش ور میره و اندام لختی میبینه سریع خودش رو میچسبونه به اون ما خیلی مراقبش هستیم و لی واقعا نمیدونم چکارش کنم که رفتارش نگران کنده هست لطفا راهنمایی فرمایید
سلام خسته نباشید پسرم دو ساله دوماهه هست با همه رابطه خوبی داره ولی با پدرش خیلی اوکی نیست پدرش از این موضوع خیلی ناراحته باید چه کاری انجام بدم ممنون
با سلام خدمت شما دوست عزیز
در این مورد اطلاعات بیشتری در اخیتار ما قرار بدهید که واکنش پدر و میزان زمانی که در طول روز برای فرزندتان می گذارد چه میزان می باشد و در کنار این مورد واکنش پدر نسبت به رفتارهای کودک چگونه می باشد و همچنین اینکه منظور شما زا نداشتن رابطه نامناسب با پدر چیست؟