نکات مهم و اساسی در زندگی و رشد کودکان
نکات مهم و اساسی در زندگی و رشد کودکان
برخی از والدین فقط نیازهای اولیه کودک رفع می کنند اما یادآوری این نکته بسیار مهم است که نیازهای کودکان فقط نیازهای اولیه یعنی خورد و خوراک سالم، محل و محیط مناسب برای زندگی و رشد نیست، بلکه کودکان به چیزهای دیگری هم نیاز دارند، چیزهایی که برای سلامت و رشد کودک بسیار مهم است.
اولین افرادی که در ارتباط با کودکان هستند، والدین آن ها می باشند که باید علاوه بر توجه به نیازهای اولیه کودک به نیازهای اساسی و رشدی آن ها نیز توجه ویژه ای داشته باشند. در این بخش از مشاورانه توصیه ها و آموزش هایی آورده شده تا والدین با توجه به آن ها بتوانند زندگی شاد و سالمی برا کودکشان فراهم آورند.
نکات مهم و اساسی در زندگی و رشد کودکان
بازی با کودک | رشد خلاقیت کودک
از نیازهای اصلی کودکان می توان به بازی کردن اشاره کرد، بازی کردن برای کودک بسیار مهم است. و باید به باز کردن مانند خورد و خوراک کودک توجه زیاد و ویژه ای داشته باشید و زمانی را در طول روز به بازی با آن ها اختصاص دهید.
کودکان در حین بازی کردن با صداهای جدید آشنا می شوند و دایره ی واژگان آن ها نیز گسترده تر می شود و همچنین بازی کردن موجب تقویت تصویر سازی ذهنی در آن ها می گردد.
بازی کردن با کودکان، به آن ها حس ارزشمند بودن می دهد. در بازی های حرکتی و فکری که بازی های مفیدی هستند، انتخاب نقش ها رو به عهده ی کودک بگذارید تا کنترل بازی را به دست بگیرند.
برای تقویت قدرت بدنی کودک، می توان از بازی های فیزیکی کمک گرفت که تضمینی برا سلامتی جسمی آن ها است.
برای تقویت روحیه و رشد اجتماعی فرزندان خود، آن ها رو به ورزش های گروهی همراه با یه موسیقی شاد، ورزش های مانند کوهنوردی، پیاده روی های خانوادگی دعوت کنید.
این نکته را فراموش نکنید که با بازی نکردن با کودکان خود به آن ها ظلم کرده ایم.
با نام نامناسب صدا نزدن کودک
برای تمامی انسان ها ” نامشان” از زیباترین دارایی آن ها می باشد. هویت اجتماعی هرشخصی از نام اون گرفته شده که این نام زندگی، اخلاقیات و آینده او را تحت تاثیر قرار می دهد. انتخاب نام فرزندان به عهده والدین می باشد که باید نام نیکو و زیبایی برای آن ها انتخاب کرده و آن ها را با لحنی زیبا همراه با پسوند و پیشوند زیباتری صدا کنند.
القاب و پسوند و پیشوندهای مناسب که با اسم کودکان آورده می شود تاثیرات شگرف و مثبتی بر روحیه و نوع شکل گیری رفتار اجتماعی آن ها خواهد گذاشت؛ این موضوع سبب احساس خوشایندی آن ها و اعتماد به نفس بیشتر می شود و همچنین این امر باعث می شود که آن ها خود را بیشتر دوست داشته باشند.
از جمله مشکلاتی که در آینده برا کودکان وجود دارد این است که متاسفانه بسیاری از والدین در انتخاب نام و یا نوع صدا زدن فرزندانشان سهل انگاری می کنند.
خواندن کتاب برای کودک | رشد ذهنی کودک
والدین لازم است که برای کودکان خود کتاب بخوانند و بهتر است که برای کتاب خواندن برنامه ریزی شود که در زمان مشخصی در روز به اینکار اختصاص پیدا کند. خواندن کتاب برای کودکان به رشد حافظه و گسترده تر شدن دایره واژگانی آن ها کمک می کند و سبب تحریک تخیل کودک و بهبود مهارت های ارتباطی او می گردد.
بهتر است برای آشنا کردن کودکان با جهان اطرافش که شامل داستان، اعداد، حروف، رنگ ها و شکل ها می باشد، برای آن ها خود کتاب بخوانیم.
کتاب خوندن را می توان از دوران نوزادی برای فرزندان مان شروع کنیم. در ماه های اول وقتی برای کودکان کتاب می خوانید تکرار آن نقش مهمی دارد، چرا که کودک به محتوای آن توجه ندارد و فقط به ریتم زبان توجه می کند، پس تکرار کردن خیلی اهمیت دارد.
برای آشنایی و تحریک و ترغیب کودک به کتاب خواندن بهتر است که کتاب های که انتخاب می کنیم دارای تصاویر زیبا، رنگی و برجسته باشند. عکس های رنگی و یا شعرهای کودکانه، راحت تر در ذهن می ماند و برای کودکان جذاب است؛ همچنین بهتر است برای خواندن کتاب از تن صداهای مختلف استفاده کنیم. مثلا برای شخصیت های مختلف یک داستان از کتاب، صداهای متفاوتی به کار ببریم، این کار موجب ترغیب بیشتر کودک به گوش دادن به کتاب می شود.
همدلی با کودک | رشد اجتماعی کودک
وقتی که کودک ناراحت است، نحوه برخورد ما با او اهمیت زیادی دارد. ناراحتی های کودک دلایل مختلفی دارد.
والدین در چنین شرایطی باید به نحوی رفتار کنند که احترام و توجه به کودک حفظ شود. هنگامی که کودک ناراحت است، والدین باید جوری رفتار کنند که کودک نه تنها احساسات خود را انکار نکند بلکه به خود حق ناراحت شدن را بدهد و در عین حال به اون کمک کنند تا کم تر احساس منفی داشته باشد.
والدین می توانند با کودکان شان حرف بزنند و به آن ها بگویند که به خاطر روز سختی که کودک شان داشته ناراحت و متاسف هستند.
شنیدن حرف های کودک | رشد هویتی کودک
وقتی که کودکان شنیده شوند و شما به عنوان والدین به دقت تمام حرف های آن ها را گوش بدهید، به کودک نشان می دهید که چقدر برایش ارزش قائل هستید؛ به بیان دیگر شنونده خوبی بودن برای کودک به معنی دوست داشتن و اهمیت دادن به او است.
وقتی کودک احساس کند که شما به حرف هایش گوش داده اید و به او توجه کرده اید با شما بیشتر حرف می زند و شما راحت تر و ساده تر می توانید مشکلاتش را حل کنید. بهتر است به کودکمان نشان دهیم که تمام وقت برای شنیدن حرف های آن ها آمادگی داریم.
این کار باعث افزایش اعتماد به نفس کودک شده و به او احساس ارزشمندی بیشتری می دهد. کودکان دوست دارند که با ارزش دیده شوند.
حرف زدن با کودک | رشد تکلم کودک
والدین باید یادشان باشد که بجز حل مسائل مالی و نیازهای مادی کودک، برای تقویت روح و روان کودک نیز باید برنامه داشته باشند. خیلی از والدین به دلیل گرفتاری شغلی و مشکلات مالی و خستگی، زمان بسیار کمی را با کودک خود می گذرانند؛ حرف نزدن با کودکان برای آینده آن ها تبعاتی مثل اختلالات مختلف شخصیتی و خودسانسوری به همراه خواهد داشت.
پس بهتر است والدین با کودکان خود حرف بزنند و به آن ها کمک کنند تا آن ها هم حرف بزنند.
وقتی که عملکرد های بازدارنده با اثر های بد درکار نباشد، کودک در آرزوها و بهشت کودکی خود زیست می کند. خلاقیت درونی و یا محدودیت فکری نشات گرفته از حرف های زده شده ای است که منجر به فکر کردن می شود. کودکان شیوه فکر کردن را از والدین یاد می گیرند و سبک فکری افراد در دوران کودکی شکل می گیرد.
حل مشکلات | رشد ذهنی کودک
چگونگی برخورد با مشکلات یکی از مهمترین مسائلی است که باید توسط والدین به کودکان آموزش داده شود. در رابطه با مشکلی که برای کودک تان پیش آمده است به جای استفاده از جملات منفی مثل “تو کی توانستی کاری را درست انجام دهی”، باید از جملات مثبت مثل “اشکالی ندارد، بیا با هم به این فکر کنیم چگونه این مشکل را درست کنیم” استفاده کنید.
وقتی که کودکان از دوران کودکی بیاموزند که برای هرمشکلی چاره ای وجود دارد، دیگر زیر بار مشکلات شانه خالی نمی کنند. والدین وقتی نحوه برخورد با مشکلات را به کودکان بیاموزند در بزرگسالی هنگام روبرو شدن با مشکلات و اتفاقات ناخوشایند زندگی به فکر راه حل مناسب برای حل کردن آن می گردند نه این که در مواجهه با سختی ها، احساس ناتوانی کنند و حتی به فکر خودکشی بیفتند.
به حرف ها و احساساتی که با فرزندتان به اشتراک می گذارید توجه کنید، حرف های ما به صدای درونی کودکان مان تبدیل می شود. مراقب باشید که چه پیامی را برای همه عمر به کودکان تان می دهید.
نویسنده: “کودکانه” سایت کودک و نوجوان
مقالات مرتبط
[shortcode_blog title=’نکات مهم و اساسی در زندگی و رشد کودکان’ cols=’2′ cats=’%d8%b1%d9%88%d8%a7%d9%86-%d8%b4%d9%86%d8%a7%d8%b3%db%8c-%d8%b1%d8%b4%d8%af-%da%a9%d9%88%d8%af%da%a9-%d9%88-%d9%86%d9%88%d8%ac%d9%88%d8%a7%d9%86′ postspp=’4′ usecarousel=’1′ img_popup=’1′ /]
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.