روانشناسی کودک 10 سالگی

روانشناسی کودک ۱۰ سالگی

آنچه باید در مورد فرزند ۱۰ ساله خود بدانید:

فرزند شما هم اکنون، رسما در دهه دوم زندگی به سر می برد و در حالی که دیگر نیاز زیادی به شما ندارد تا هر لحظه دستش را بگیرید، همچنان نقش شما در کمک به او برای عبور از مسیر رشد و رسیدن به بزرگسالی بسیار ارزشمند است.

در این سن مهارت های فیزیکی او به خوبی رشد یافته و ممکن است او به فعالیت هایی که نیازمند هماهنگی، تعادل، استقامت و سرعت است، علاقه مند باشد. ورزش کردن  به صورت فعالیت های ترکیبی هوازی، استفامتی و عضله سازی، حداقل سه بار در هفته  ضروری است. بهبود مهارت های ظریف حرکتی شخص در کار های هنری و دست خطش به شکل بهتری نمود پیدا می کند.

از نظر شناختی؛ او به سمت خواندن کتاب های طولانی تر کشیده می شود و ممکن است خودش داستان بنویسد. هر چه  رابطه علت و معلول بیشتر مورد توجه قرار بگیرد، مهارت های ارتباط شفاهی فرد بهتر تکامل می یابد و این امر موجب توانمندی او در انجام مباحث منطقی می شود و او می تواند مکالمات طولانی تری با بزرگسالان و سایر بچه ها داسته باشد. در علوم ریاضی، در جمع وتفریق مهارت لازم را دارد و ممکن است از عهده ضرب و تقسیم و کسر برآید (اگر تا کنون نمی توانسته). در مدرسه ازنظر تحصیلی چالش هایی برای فرد به وجود می آید وانجام تکالیف منظم  به او یاد می دهد چگونه به طور مستقل عمل کند و  در  مهارت حل مساله ورزیده  می شود. در خانه، می تواند انجام کارهای پیچیده تری مثل شستن لباس و آشپزی را به عهده بگیرد.

هیجانات کودک ۱۰ ساله

از لحاظ هیجانی، فرد ممکن است اماده زور آزمایی با خشم ناگهانی  باشد و و این تنها موقعیتی است که شاید باعث گریه کردن  او شود. این اتفاق ممکن است به علت تلفیق دلایل مختالفی باشد،  مثل تغییرات  هورمونی و تلاش او برای فهمیدن این مساله که او کیست و می خواهد چه کسی باشد. رابطه او با شما ممکن است به این علت که او می خواهد  مستقل تر رشد کند،  دچار تغییر شود بنابراین لازم است هردوی شما خود را با شرایط تطبیق دهید. ممکن است فرد با مسائل تازه ای در نحوه غذا خوردن و یا شکل ظاهری اش رو برو شود مخصوصا در زمان بلوغ، تاثیر  تغییرات جسمی بچه هار ا در رده های مختلفی از هم متمایز می کند، به عنوان مثال دختر ها در این سن قوی تر هستند و وزن بیشتری دارند. ورزش، رژیم مناسب و کمک به ایجاد خودباوری  موجب تشویق فرد برای پذیرش نگرش و سبک زندگی سالمی می شود.

رابطه اجتماعی در ۱۰ سالگی

دایره اجتماعی او تغییر کرده است،  به این معنا که محبوب بودن در جمع برای او اهمیت دارد و یا ممکن است تنها یک دوست صمیمی داشته باشد. او می تواند هنوز وابسته به شما باشد چون عجیب نیست دراین سن کودک احساس صمیمیت بیشتری به مادرش داشته باشد. او یک خصیصه عاطفی مطلق و یک حس قوی به عدالت طلبی دارد که این احساس او را وادار می‌کند  روی اینکه چه چیزی اشتباه است بیشتر از صحیح بودن چیزی متمرکز شود و نیز دانستن وجود موضوعات خاکستری و نه سیاه و سفید وی را وادار می کند که یک چهارچوب اخلاقی برای خود بسازد.

ارتباط با جنس مخالف در ۱۰ سالگی

جنس مخالف برای شخص بسیار جذاب است و پسرها برای دختر ها خودنمایی می کنند در حالیکه ممکن است  به کارشان اعتراف نکنند. ممکن است پسرها احساس عشق زودگذر  به جنس مخالف داشته باشند. کودک درحال مستقل تر شدن است ولی نه به آن معنا که در ذهنش است. حمایت کامل و تشویق از جانب شما راه را برای کمک به او هموار می کند مخصوصا زمانیکه با تغییراتی اساسی مثل عوض شدن مدرسه رو به رو می شود.

بهتر است بیشتر در مورد سکس نوجوان بدانید.

راه های دیگری برای حمایت ازفرزندتان وجود دارد. تشویق به داشتن روابط باز، صحبت در مورد مشکلات، صداقت و فرصت دادن به شرکت  در تصمیم گیری ها به او اعتماد به نفس و دانش کافی جهت رو به رو شدن با چالش ها را می دهد  و به این شکل نسبت  به شما اعتماد بیشتری پیدا می کند. بایداو را به انجام برخی کارها وادارید و مدیریت مالی صحیح را به او آموزش دهید تا  باعث  رشد و ایجاد احساس مسئولیت پذیری  در فرزندتان شوید.

ایمنی در روانشناسی کودک ۱۰ ساله

مسائل ایمنی مربوط به این سن تغییر کرده است و مهم است به او آموزش دهید خطر را بشناسد و برای محافظت ازخودش چه در دنیای مجازی و چه دنیای واقعی چه کاری انجام بدهد. می توانید با تشویق او به انجام تکالیفش و در نظر گرفتن مکانی مناسب برای کار کردن  و گفتگو با معلم درباره مسائل مختلف شرایط  لازم برای تحصیل او را فراهم کنید. حمایت، پاداش دادن برای تلاش ها و دست آورد هایش و ابراز احساس به او کمک می کند  نسبت به خودش احساس امنیت و اعتماد داشته باشد. فرزند شما نشانه های قوی‌تری از شخصیتی  که در بزرگسالی خواهد داشت بروز میدهد و کمک شما او را قادر می کند تبدیل به مرد یا زنی شود که هم شما و مخصوصا خودش به او افتخار می کند.

 برای مطالعه بیشتر:

پیش به سوی ۱۱ سالگی

پیش به سوی ۱۲ سالگی

منبع:سامانه پرسش و پاسخ مشاور

179 پاسخ
« دیدگاه های قدیمی تردیدگاه های جدیدتر »
  1. مریم
    مریم گفته:

    سلام من یه دختر ده ساله دارم مدنیه به شدت پرخاشگر و بی ادب شده تو روی منو پدرش برمیگرده و بی‌احترامی و حاضر جوابی می‌کنه من در مقابل رفتارش به خواسته های گوش نمی‌دم و البته از موقعی که با پس جوانم مشکلاتی پیدا کردیم بدتر شده شبها دیرمیحابه صبح با ناراحتی بیدار میشه و تمرکز و دقتش پایینه در درس و مدام حرف حرف خودشه نمیدونم چیکار کنم آیا زیر نظر روانشناس باشم

    پاسخ
    • مشاور
      مشاور گفته:

      سلام به شما مریم جان
      ببین عزیزم نگرانی شما برای فرزندتان قابل احترام می باشد اما بی توجهی کردن به رفتارهای نادرست او کمکی به رفع مشکلات در این سطح که شرایط رفتاری، درسی، خواب و…. دچار مشکل شده است نمی کند در این مسیر بهتر است بدون سرزنش و یا برچسب زدن و توهین با او برای مراجعه به روانشناس صحبت کنید و برایش شرایط مراجعه را ایجاد کنید .
      بله بهتر است مشکلات او در همین سطح رفع شود چون به مرور در کنار مشکلات ارتباطی بیشتر خب مشکلات اعتماد به نفس و عملکردهای پایین نیز به آن اضاق می شود.
      این رفتارها حتما در روان فرزند شما معنایی دارد که نیاز به صحبت کردن با خود او می باشد.
      درمسیر می توانید با متخصصین کانون مشاوران ایران، مشاوره تلفنی/تخصصی داشته باشید
      ۰۲۱-۲۲۳۵۴۷۸۳

      پاسخ
  2. zahra
    zahra گفته:

    سلام برادر من ۱۰ سالشه تمرکزش خیلی پایینه و بی حوصلست اصلا آرامش نداره همه کاراش و عجولانه و با شتاب انجام میده اصلا آروم و قرار نداره
    وقتایی ک کار اشتباه انجام میده و راهنماییش میکنیم جوری رفتار میکنه انکار اصلا صدامونو نمی‌شنوه
    لطفا راهنمایی کنین

    پاسخ
    • مشاور
      مشاور گفته:

      سلام به شما زهرا جان
      بهتر است در همین شرایط سنی و رشدی برای بهبود این مشکلات شرایط مراجعه به روانشناس را برای او ایجاد کنید چون ممکن است البته به عنوان یک احتمال اینکه فرزند شما ای دی اچ دی یا همان بیش فعالی داشته باشند البته در هرصورت با هر تشخیصی نیاز است که شرایط او بررسی و درمان شود.
      درمسیر می توانید با متخصصین کانون مشاوران ایران، مشاوره تلفنی/تخصصی داشته باشید
      ۰۲۱-۲۲۲۴۷۱۰۰

      پاسخ
  3. سارا
    سارا گفته:

    پسر خواهر شوهرم که ۹.۵ سالشه و پدر و مادرش از هم جدا شدن و با مادرش و پدر بزرگ و مادربزرگش زندگی می‌کنه و مادرش شاغله از صبح تا شب خونه نیست گاهی وقتام شبا خونه نمیاد و این پسر بچه به شوهر من که داییش میشه خیلی وابسته هست و هر شب میگه من میتونم بیام خونه شما مشکل بزرگی که داره خیلی بیش فعاله مدام با دست خودش یا وسیله إیی ور می‌ره مشکل بزرگ‌ترش اینه که دستشویی رفتن بلد نیست همیشه پی پی می‌کنه شلوارش هیچ وقت تا این سن خودش تنهایی دستشویی نرفته و خودشو نشسته سرپا جیش می‌کنه و کل دستشویی و دیوارها رو جیش میپاشه عمدا همیشه میاد خونه ی من که زنداییش هستم من هر چقدر میگم که درست دستشویی کن یاد نمیگیره چند روز پیش کل شورتش خیس جیش اومد نشست رو مبلا و فرش واقعا کلافه شدم تو رو خدا کمکم کنید هر چقدر سعی میکنم خونم نیاد فایده نداره

    پاسخ
  4. shadi
    shadi گفته:

    سلام من دختر ده ساله ای دارم
    جدیدا متوجه شدم
    همش در خلوت با خودش ور میرود
    و احساس میکنم این کار براش هر روزه شده
    خیلی نگرانم
    و نمیدونم چطور برخورد کنم باهاش؟

    پاسخ
    • مشاور
      مشاور گفته:

      سلام به شما شادی جان
      ببین عزیزم در اول اینکه شما نیاز است که علایم بلوغ را در او چک کنید چون ممکن است که او بلوغ زودرس داشته باشد در مورد دیگر اینکه خب نیاز است که با او در این مورد صحبت کنید یعنی بپرسید که دلیل این رفتار چیست و اجازه بدهید در این مورد صحبت کند .
      در کنار اینکه خب نیاز است که او محیطی داشته باشد که هم برایش لذت بخش باشد و هم اینکه به آن علاقه داشته باشد در این حالت زمان های بیکاری را بر این موارد تمرکز می کند و از تمرکز افراطی بر بدن خودش کاسته می شود.

      پاسخ
  5. یگانه
    یگانه گفته:

    سلام برادرم ۱۰ سالشه خیلی عجوله مثلا قراره بره مدرسه یا مهمانی یا حتی موقع تکالیفش همیشه دوست داره سریع کار خودش انجام بشه حتی اگه مامانم نتونه بهش کمک کنه درک نمیکنه به حرف اون باید عمل کنیم وگرنه داد وبیداد میکنه و همجنین بیشتر اوقات بعد مدرسه به جای اینکه خوشحال باشه به یک بهونه ای یا برای غذا یا سایر موارد داد وبیداد میکنه لطفا راهنمایی کنید چه رفتاری در مقابلش داشته باشیم

    پاسخ
    • مشاور
      مشاور گفته:

      سلام به شما یگانه جان
      ببین عزیزم در این مورد در اول نیاز است که دلیل رفتارهای برادرتان را بررسی کنیم و بعد در مسیر بهبود به او کمک کنیم در هرصورت در این مورد شما و مادرتان و دیگر اعضای خانواده می توانید در احترام به او بیان کنید که فعلا زمان آن را ندارید و در مورد داد زدن به او بیان کنید که در این حالت نمی توانید باهم به نتیجه گیری برسید و اگر قرار است که مشکل حل شود نیاز است که در مورد آن صحبت کند.
      اما با توجه به میزان رفتارهای تکانشی بهتر است در همین شرایط سنی برای بررسی و بهبود این سبک رفتاری برای او شرایط مراجعه به روانشناس را ایجاد کنید چون هرچقدر که وارد دوران نوجوانی شود خب این رفتار می تواند در کنار اینکه شدت بیشتری پیدا می کند برای خودش و شماها نیز مشکلات بیشتری را ایجاد کند.

      پاسخ
  6. مهیا
    مهیا گفته:

    سلام من مادر دو پسر یکی ده ساله یکی دوماهه هستم من به پسر اولم احساس میکنم خیلی سخت گرفتم مثلا وقتی هنوز مدرسه نمیرفت دوست داشتم رنگ هارو یاد بگیره اما اون قدرت یادگیریش انگار پایین هست خیلی دیر چیزی رو یادمیگیره مثلا روی درساش خیلی خیلی باهاش کار میکنم تا بتونم بهش درس رو یاد بدم مثل ریاضی ولی کارهایی مثل کاردستی یا پازل یا حتی بعضی از بازی های فکر و نقاشی رو فوق العاده خوب یاد میگیره انجام میده الان با ورود فرزند دوم این پسرم همش کارهای اشتباه میکنه مثلا حرف یا کاری رو نباید تو جمع انجام میده یا بهتر بگم خودشو تو درس و تو کار میزنه به خنگی تا هم یه چیز میگم بهش ناراحت میشه حرفی میزنه که فکر میکنم به اولی حسادت میکنه چجوری کنترلش کنم چیکار کنم حس حسادت نداشته باشه دوست دارم قوی باشه تو حرفاش احساس میکنم خیلی حس میکنه ضعیفه

    پاسخ
    • مشاور
      مشاور گفته:

      سلام به شما مهیا جان
      ببین عزیزم نگرانی شما برای پسرتان قابل احترام است اما عزیزم در این مسیر در اول دقت کنید که شما در آن زمان کاری را که فکر می کردید درست است انجام داده اید و خب این طبیعی است که برای فرزند دوم میزان سخت گیری ها به دلیل تجربه بالاتر مادر کاهش یابد.
      در مورد دوم اینکه قرار نیست شما مانند دوران کودکی اولیه دائم در کنار پسرتان باشید تا تکالیف و یا مباحث یادگیری خود را طی کند بلکه می توانید در کنار او باشید تا اگر به مشکلی برخورد کرد از شما کمک بگیرد اما به او اعتماد کنید تا خودش مسیر رشدیش را طی کند.
      در مورد سوم خب بسیاری از این رفتارها که شما در جمع بیان می کنید می تواند برای جلب توجه شما و دیگر افراد باشد.
      در مورد چهارم بهتر است که یک روانشناس شرایط درسی و یادگیری و همچنین مسیر رفتاری کودکتان را بررسی کنند تا بتوانیم در این مورد نظر درستی بیان کنیم.

      پاسخ
  7. انیسه
    انیسه گفته:

    سلام و وقت بخیر ، من دو تا دختر دارم یکی ۱۶ ساله و یکی ۹ ساله که به تازگی وارد ۱۰سال شده البته به ماه نرسیده هنوز ، دختر بزرگم در حال حاضر داره دوران نوجوانیش رو سپری میکنه و کمی بی حوصله و منزوی شده یعنی همیشه سرش تو لاک خودشه و زیاد با ما کاری نداره ، پرخاشگریشم به خاطر خواهر کوچیکشه که هر وقت میره خلوتش رو به هم میزنه بهش میپره و شروع به داد و فریاد می کنه . دختر کوچکم هم جدیدا خیلی پرخاشکر و حرف گوش نکن شده ، دوستانش رو تو مدرسه اذیت میکنه و هر چی حرف بدو زشته از اونها یاد گرفته طوری که مدرسه ماهی ی بار ما رو میخواد ، نمیدونم برای آرامش و صبوری بچه هام چکار کنم ؟ با اینکه من محبت میکنم پدرش هم دو برابر من بهشون محبت میکنه اما بازم انگار کمبود دارن و هر روز بدتر از دیروز میشن ، خواهش میکنم راهی جلوی پای من بزارید تا بتونم این مشکل رو حل کنم … با تشکر.

    پاسخ
  8. دنیا
    دنیا گفته:

    سلام
    دخترم تازه شده ده سالش
    بیشتر دوست داره با بچه های کوچک تر از خودش بازی کن
    علاقه زیادی به بچه های یکی دو ساله داره
    اکثر بازی هاش خاله بازی و خیلی کوکانه و کمتر ازسنش است
    این من و خیلی نگران کرده که بیشتر دوران کودکی بمونه

    در ضمن خیلی با استعداد هست ولی کارهای شخصی و مدرسه ای شو کند انجام می دهد

    پاسخ
    • مشاور
      مشاور گفته:

      سلام به شما دنیا جان
      ببین عزیزم اگر دختر شما می تواند در مدرسه و بیرون با همسالان خودش هم ارتباط سازنده داشته باشد خب در این مورد اگر با کودکان کوچک هم بازی می کند و به آنها علاقه دارد مشکلی ندارد و عموما در این سن در دختر بچه ها این تمایل وجود دارد که مخصوصا دوست دارند نقش های مادرانه را بازی کنند.
      در مورد شرایط درسی او خب اگر این عملکرد به میزانی کند است که بر عملکرد درسیش تاثیر دارد خب بهتر است که یک روانشناس عملکرد او را بررسی کند اما ار این رفتار بخاطر بازی و یا سرگرمی های دیگری است خب این کند شدن یک امر طبیعی است اما در صورتی که بدون محرک بازهم شرایط عملکردی او کند است خب موارد دیگری می تواند نقش داشته باشد که بهتر است بعد از بررسی در مورد آن نظری بیان کنیم.

      پاسخ
  9. زهرا
    زهرا گفته:

    سلام عزیزم ببخشید من یک دختر ده ساله دارم خیلی حساس هستش میگه من چرا سیبیل دارم وهمش شکایت می‌کنه ومن هم نمی دونم چه جوری با هاش رفتار کنم یا چی بهش بگم

    پاسخ
    • مشاور
      مشاور گفته:

      سلام به شما زهرا جان
      ببین عزیزم خب در این مورد نیاز است که شما ا فکار و احساسات او را بشنوید و حتی اگر شرایط سنی و امکان اصلاح کردن برای او نیست خب حداقل می تواند شنونده احساسات او باشید تا بتواند از این مرحله عبور کنید.

      پاسخ
  10. علیرضا
    علیرضا گفته:

    سلام و عرض ادب
    ببخشید من یک پسر ده ساله دارم راه که میره حتی وارد مدرسه که میشه از یک مسیر خاص میره تو خونه از یک مسیر حتی راه میره بعضی مواقع یک قدم بر میگرده باز به جلو میره و بتازگی چشمانش را به طرز غیر عادی به اطراف پرت میکنه با خواهر و مادرش با پرخاشگری رفتار می کنه ولی با پدر خوبه درسش خوبه ولی بازیگوش و بعضاً حواس پرت اگر ممکنه راهنمایی بفرمایید با این رفتارش چطور برخورد کنیم؟

    پاسخ
    • مرکز تخصصی مشاوره کودک و نوجوان ستاره ایرانیان
      مرکز تخصصی مشاوره کودک و نوجوان ستاره ایرانیان گفته:

      سلام و عرض ادب

      در ابتدا لازم است که با یک روانشناس کودک مشورت کنید تا علت این رفتارهای فرزندتان را تشخیص دهد. ممکن است این رفتارها ناشی از مشکلاتی مانند اختلال اوتیسم، اختلال اضطراب فراگیر، اختلال نقص توجه و بیش فعالی (ADHD)، یا سایر اختلالات روانی باشد. برای صحبت با برترین مشاوران متخصص کودک می توانید با شماره های ۰۲۱۲۲۳۵۴۲۸۲ و ۰۲۱۸۸۴۲۲۴۹۵ تماس بگیرید.

      در صورت تأیید وجود اختلال روانی در فرزندتان، درمان مناسب می تواند به بهبود این رفتارها کمک کند. درمان معمولاً شامل روان درمانی، دارو درمانی، یا ترکیبی از این دو روش است.

      در کنار درمان، شما نیز می توانید با اتخاذ برخی اقدامات، به بهبود رفتار فرزندتان کمک کنید. به عنوان مثال:

      با فرزندتان صبور باشید و او را قضاوت نکنید.
      به او کمک کنید تا راه های مناسب برای ابراز احساسات خود را بیاموزد.
      برای او محدودیت هایی تعیین کنید و در اجرای آنها پافشاری کنید.
      از او انتظارات واقع بینانه داشته باشید.
      او را به خاطر رفتارهای مثبتش تشویق کنید.

      پاسخ
« دیدگاه های قدیمی تردیدگاه های جدیدتر »

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *