کودک 5 ساله

همه چیز در مورد کودک ۵ ساله + روانشناسی کودک

هر آنچه باید در مورد سلامت جسمی و روان کودک ۵ ساله بدانید. آموزش اصول تربیتی و رفتاری کودک پنج ساله توسط تیم تخصصی مشاور کودک تهیه شده است.


شناخت رشد و رفتارهای کودک پنج ساله به شما کمک می کند که بهترین روش نگهداری از فرزندتان را بشناسید. به عنوان والد، زمانی که سالگرد تولد کودکمان می شود بسیار خوشحال می شویم.  و در جشن تولد افراد وسایل و اسباب بازی هایی جدیدی برای کودک می آورند. وقتی که کودکان کوچک هستند، جشن تولد به معنی دستاوردهای جدید است که کودک به آن ها رسیده است.

رفتار با کودک ۵ ساله

کودکان ۵ ساله از اتفاقات جادویی که در زندگی شان به وقوع می پیوندد لذت می برند، و با هر اتفاق منحصر به فرد جدیدی که رخ می دهد انواع جدیدی از چالش های خاص خود را برای والدین رقم می زند.

مشاهده ی کودک پنج ساله تان که از کودک نوپا تبدیل به یک شخصیت کوچک می شود می تواند برای شما حساسیت هایی به وجود آورد. در این سن، کودکان به ما چشمه ای از بزرگسالی را نشان می دهند که در آینده می خواهد به آن تبدیل شوند.

نقاط عطف رشد کودک پنج ساله

مهارت های اجتماعی مربوط کودک پنج ساله

  • خوب و بد را از هم تشخیص می دهد.
  • عدم استفاده از منطق بزرگسالان
  • بازی های نمایشی و نمادی بیشتری انجام می دهد
  • بازی کردن با دوستان را به تنهایی بازی کردن ترجیح می دهد.
  • هم با دختران و هم با پسران بازی می کند ولی بازی با هم جنس خودش راترحیج می دهد.
  • به دنبال ستایش از سوی بزرگسالان و همسالانش می باشد.
  • می خواهد هماهنگی و مطابقت ایجاد کند و کسانی را که هماهنگ نیستند مورد تمسخر قرار می دهد.

در مورد کودک پنج ساله خود بیشتر بخوانید:

مشکلات رفتاری معمول کودک پنج ساله و راه حل های آن

کودک پنج ساله

مهارت های حرکتی کودک پنج ساله

  • با حفظ تعادل بر روی لبه ها راه می رود
  • مانند یک بزرگسال می دود
  • می تواند طناب بازی و اسکیت سواری کند
  • می تواند توپ های کوچک و متوسط را بگیرد و پرتاب کند
  • می تواند برای ده ثانیه بر روی یک پایش بایستد و نوسانی نداشته باشد
  • می تواند سه بار دراز-نشست را انجام دهد.
  • می تواند توپ را شوت کند و توپ را سه متر به هوا پرتاب کند.
  • می تواند بند کفشهایش را ببندد ولی گره های خاص نمی تواند بزند
  • می تواند مداد را مانند یک بزرگسال در دست بگیرد.
  • می تواند اشکال پایه را ببرد و بچسباند و اشکال را بدون اینکه از خط بیرون بزند رنگ آمیزی کند.

مهارت های زبانی کودک پنج ساله

  • به روشنی صحبت می کند و تلفظات و ضمایر صحیح را به کار می برد
  • در بیشتر اوقات از افعال درست استفاده می کند.
  • تضادها را درک می کند.
  • در پی یادگیری کلمات جدید و دانش جدید است

مهارت های زبانی کودک پنج ساله

راهنمایی والدین برای نگهداری از کودک پنج ساله

والدین می توانند از برخی انواع تربیتی برای رشد کودک پنج ساله شان بهره ببرند. رابین مک کی، یک درمانگر در دانشگاه آریزونا و متخصص رشد اطفال و نوجوانان، راهکارهایی را برای پیروی کردن به والدین پیشنهاد می دهد:

  • کنجکاوی کودک پنج ساله(در برخی مواقع می تواند خسته کنند و آزار دهنده باشد). از او بپرسید، «تو چه فکر می کنی؟» پاسخ های خلاقانه ی کودک شما را حیرت زده خواهد کرد!
  • ذهن خود را درگیر کنید. یکی از بهترین مواردی که باعث موفقیت و رشد کودک در آینده خواهد والدین کودک هستند، سطح تحصیلی و درک پدر و مادر می باشد. زمانی که شما خودتان یادگیری را ادامه می دهید و رشد می کنید، قطعا کودکتان نیز با شما رشد خواهد کرد. برای مثالی، یادگیری زبان دوم به همراه کودکتان.
  • بر روی مواردی که کودک پنج ساله آن ها را به خوبی انجام می دهد تمرکز کنید. آیا کودک تان می تواند موسیقی متن شبح اپرا را بنوازد؟ آیا او در ریاضیات مهارت دارد؟ از نقاط قوت کودکتان تجلیل کنید و او را تشویق کنید در چیزی که خوب است آن را ادامه دهد.

زندگی و رفتار روزمره کودک ۵ ساله

کودک ۵ ساله مستقل تر میشوند و عاشق تصمیمگیریهای کوچک هستند، مثلاً چه لباسی بپوشند یا چه چیزی برای ناهار بخورند.

شروع مدرسه یک دنیای اجتماعی کاملاً جدید را باز می کند که با مجموعه قوانین جدیدی همراه است. این ممکن است برای فرزند شما سخت یا چالش برانگیز باشد. مدرسه می تواند خسته کننده باشد، بنابراین تعجب نکنید اگر فرزندتان ناراحت می شود، به خصوص پس از یک روز طولانی. در این شرایط ممکن است بخواهید فرزندتان را بعد از مدرسه در خانه ساکت نگه دارید و برای خواب زودتر برنامه ریزی کنید.

در پنج سالگی، فرزند شما ممکن است:

  • اشکال ساده را با مداد کپی کنید
  • حروف را کپی کنید و نام خود را بنویسید
  • نام کامل، آدرس، سن و تاریخ تولد خود را بگوید.
  • تصاویر واقعی تری بکشد. برای مثال، فردی با سر با چشم، دهان و بینی، و بدنی با دست و پا
  • کتاب های مصور ساده بخواند.
  • اهمیت قوانین و دلایل پشت آن را درک کنید.

کمک به رشد کودک در ۵-۶ سالگی

در اینجا چند کار ساده وجود دارد که می توانید برای کمک به رشد کودک خود در این سن انجام دهید:

  1. تشویق به حرکت و ورزش: ورزش های مختلف و فعالیت های تفریحی را با هم یا با دیگران انجام دهید. فعالیت های مشترک مهارت های اجتماعی مانند نوبت گرفتن، همکاری، مذاکره، عادلانه بازی کردن و ورزش خوب بودن را آموزش می دهند.
  2. فرزندتان را در کارهای ساده خانه بگنجانید: چیدن میز یا کمک به شما برای کنار گذاشتن لباس های تمیز، مهارت های حرکت و تفکر را توسعه می دهد و در عین حال همکاری و مسئولیت پذیری را نیز آموزش می دهد. این مهارت ها برای مدرسه مهم هستند.
  3. زمانی را برای بازی آزاد اختصاص دهید: حتی اگر فرزند شما مدرسه و سایر فعالیت های ساختار یافته را شروع کرده باشد، بازی همچنان در این سن بسیار مهم است. به فرزندتان اجازه دهید نحوه گذراندن زمان بازی رایگان را انتخاب کند.
  4. هر روز با کودک خود بازی کنید، حتی اگر فقط ۱۰ دقیقه باشد. بازی با هم به شما این شانس را می دهد که وارد دنیای فرزندتان شوید و افکار و احساسات او را بدانید. همچنین به فرزندتان نشان می دهد که به او اهمیت می دهید و می خواهید زمانی را با هم بگذرانید .
  5. رفتار کلاس درس را تمرین کنید: برای مثال، می توانید به فرزندتان وظایف کوچکی بدهید که نیاز به توجه دارند یا شامل پیروی از قوانین یا دستورالعمل های ساده هستند. در مورد حیوان یا ورزش مورد علاقه فرزندتان صحبت کنید و او را تشویق کنید که گوش داده، پاسخ دهد و سؤال کند. همه اینها به کودک شما کمک می کند تا برای مدرسه آماده شود.
  6. قرارهای بازی را ترتیب دهید: گذراندن وقت با بچه های دیگر، به خصوص اگر آنه ا به همان مدرسه می روند، به مهارت های اجتماعی کمک می کند و فرزندتان را به جدا بودن از شما عادت می دهد.
  7. در مورد احساسات صحبت کنید: می توانید به فرزندتان کمک کنید تا بفهمد چرا چیزی احساس می کند و به او کمک کنید تا کلماتی را برای این احساسات بیان کند. این به کودک شما کمک می کند تا رابطه دوستی ایجاد کند و همدلی نشان دهد.
  8. با فرزند خود در مورد رفتار برابر با پسران و دختران و احترام به دختران و زنان صحبت کنید.

مطالب مرتبط با ۵ سالگی: روانشناسی کودک ۵ سالگی

کودک 5 ساله

تربیت کودک در سن مدرسه

به عنوان یک والد، شما همیشه در حال یادگیری هستید. اشکالی ندارد که نسبت به آنچه می دانید احساس اطمینان کنید. و همچنین اشکالی ندارد که بپذیرید چیزی را نمی دانید و سؤال بپرسید یا کمک بگیرید.

وقتی روی مراقبت از کودک تمرکز می کنید، ممکن است فراموش کنید یا وقت کمی را برای مراقبت از خود صرف کنید. اما مراقبت از خود از نظر جسمی، ذهنی و عاطفی به رشد و شکوفایی فرزندتان کمک می کند.

گاهی اوقات ممکن است احساس ناامیدی، ناراحتی یا سرخوردگی کنید. اشکالی ندارد که کمی استراحت کنید تا زمانی که احساس آرامش داشته باشید. کودک پنج ساله خود را در مکانی امن قرار دهید یا از شخص دیگری بخواهید مدتی از کودک شما مراقبت کند. سعی کنید به اتاق دیگری بروید تا عمیق نفس بکشید، یا با یکی از اعضای خانواده یا دوستان خود تماس بگیرید تا در مورد مسائل صحبت کنید.

هرگز کودک را تکان ندهید، کتک نزنید یا مورد آزار لفظی قرار ندهید. شما حتی با این که قصد آن را ندارید ممکن است به فرزند خود صدمه وارد کنید.

کمک بگیرید. اگر احساس می‌کنید دیگر نمی توانید این شرایط را ادامه دهید یا بسیار خسته هستید با مشاور تماس بگیرید یا از نزدیکان خود بخواهید ساعتی به شما کمک کنند تا استراحت کنید.

برقراری ارتباط و درک کودک پنج ساله

درک کودکان پنج ساله دشوار می باشد.
کودکان در این سن ممکن است در پیروی از دستورالعمل‌های ساده مانند «لطفاً بعد از پوشیدن لباس‌هایتان پیژامه‌تان را روی تختتان بگذارید» مشکل داشته باشند.

رفتار و بازی کودک ۵ ساله شما:

  • از رفتارهای نامناسب یا چالش برانگیز زیاد استفاده می کنند.
  • بسیار گوشه گیر، نگران یا افسرده هستند یا هنگام جدایی از شما بسیار ناراحت می شود
  • با دیگران به  خوبی ارتباط برقرار نمی کند، برای مثال، پرخاشگر هستند یا علاقه ای به تعامل با سایر کودکان یا بزرگسالان نشان نمی دهد.

مهارت های روزمره فرزند شما:

  • در طول روز همچنان شلوار خود را خیس می کند، توجه داشته باشید که خیس کردن در شب تا سن ۶ تا ۷ سالگی به خصوص برای پسران معمول است.
  • در به خواب رفتن در شب یا در خواب ماندن مشکل دارد.
  • کودکان با سرعت های متفاوتی رشد می کند. اگر نگران این هستید که آیا رشد کودکتان “طبیعی” است، باید بدانید که کلمه “طبیعی” برای هر کودکی متفاوت است.

۸ نکته تغذیه ای کودک پنج ساله 

۱. طیف وسیعی از غذاهای سالم

هنگامی که کودکان غذاهای متنوعی می خورند، تعادلی از ویتامین های مورد نیاز برای رشد را دریافت می کنند. گزینه های سالم شامل سبزیجات و میوه های تازه، محصولات لبنی کم چرب (شیر، ماست، پنیر) یا جایگزین های لبنیات، پروتئین های بدون چربی (لوبیا، مرغ، بوقلمون، ماهی، همبرگر بدون چربی، توفو، تخم مرغ) و غلات سبوس دار و نان است.

۲. از بچه های ۵ ساله انتظار نداشته باشید که تمام غذا را بخورد

وعده های غذایی مناسب را در بشقاب او بریزید، اما انتظار نداشته باشید که کودک شما همیشه همه چیزهایی را بخورد. حتی بهتر است، به فرزندان خود اجازه دهید اندازه سهم غذای خود را انتخاب کنند. اشکالی ندارد اگر بچه ها هر چیزی را که در بشقابشان است نخورند. در این سن باید یاد بگیرند که بدانند چه زمانی سیر هستند. برخی از بچه های چهار ساله ممکن است هنوز هم اهل غذا خوردن باشند. والدین می توانند فرزندان خود را تشویق کنند که غذاهای جدید را امتحان کنند، اما نباید آن ها را تحت فشار قرار دهند.

۳. وعده های غذایی منظمی را ارائه دهید و کنار هم بنشینید.

غذاها را در زمان های منظم و میان وعده ارائه دهید. سعی کنید مراقب باشید بین زمان های غذا خوردن، تنقلات و یا وعده اضافی ارائه نکنید. کودکانی که در طول روز مشغول غذا خوردن هستند، ممکن است در زمان صرف غذا گرسنه نباشند، در حالی که غذاهای سالم تر در دسترس هستند. وقتی زمان غذا یا میان وعده است، تلویزیون را خاموش کنید و با هم سر میز غذا بخورید. این به ایجاد محیط آرام برای غذا خوردن کمک می کند.

۴. غذاهای فرآوری شده و نوشیدنی های شیرین را محدود کنید. 

نقش دیگر والدین محدود کردن مقدار غذای فرآوری شده و فست فود است. نوشیدنی های شیرین شامل نوشابه، آبمیوه، لیموناد، چای شیرین و نوشیدنی های ورزشی است و می توانند منجر به پوسیدگی و افزایش وزن ناسالم شوند.

۵.  بهترین نوشیدنی ها آب و شیر است.

بهترین نوشیدنی برای کودک پنج ساله آب و شیر است. شیر کلسیم و ویتامین D را برای ساختن استخوان‌های قوی فراهم می‌کند. بستنی هر چند وقت یکبار اشکالی ندارد، اما نباید هر روز آن را فراهم کرد. میوه به آب میوه ترجیح داده می شود زیرا آب میوه منبع غلیظ قند و فیبر کمی است.

آموزش کودکان ۵ تا ۶ سال | چگونه با کودک ۵ ساله بازی کنیم

  • به موسیقی گوش دهید و در مورد سازهای در حال نواختن صحبت کنید سپس تصاویر ساز ها را با هم در اینترنت بیابید.
  • از حروف مغناطیسی برای املای نام ها و کلمات ساده روی یخچال یا رادیاتور استفاده کنید.
  • برنامه های تلویزیونی مرتبط با کتاب ها را تماشا کنید و سپس کتاب ها را بخوانید.
  • خواندن کتاب‌ها از همه نوع برای فرزندتان ادامه دهید.

کودک ۵ ساله چه چیزهایی باید بداند

  • از خواندن کتاب برای او لذت می برد و وانمود می کند که از روی کتابی با صدای بلند می خواند.
  • می تواند کلمات هم قافیه تولید کند.
  • بیشتر حروف را می داند و می تواند برخی از حروف را با صداهایی که تولید می کنند مطابقت دهد.
  • می تواند برخی از کلمات نوشتاری و گفتاری را مطابقت دهد.
  • می تواند حروف و اعداد بنویسد.
  • دوست دارد داستان های ساده را بازگو کند و درباره کتاب ها سوال می پرسد.
  • از توضیحات بیشتر در مکالمات استفاده می کند.
  • نام بیشتر اشیاء رایج را می داند.
  • ترجیح می دهد در گروه های کوچکتر بازی کند و ممکن است سعی کند دیگران را حذف کند.
  • می خواهد احساس کند بزرگ شده است و می تواند به راحتی احساس غرور یا خجالت کند.

رفتار با کودک ۵ ساله پرخاشگر

مهم نیست چقدر عصبانی هستید، سعی کنید فریاد نزنید و به فرزندتان نگویید که او کودک بدی است یا باید مجازات شود. صبر شما به او می آموزد که پرخاشگری کلامی و فیزیکی راه حلی است که در هنگام عصبانیت انجام می شود. در عوض، با کنترل خلق و خوی خود می توانید الگو خوبی برای آن ها باشید.

در هنگامی که عصبانی می شوند، آنها را از موقعیت دور کنید تا  آرام شوند. می توانید از آن ها بخواهید نفس عمیق بکشند یا کمی آب بخورند تا آرام شوند. سپس با آرامش درباره آنچه اتفاق افتاده صحبت کنید. بهترین زمان برای انجام این کار زمانی است که هم شما و هم کودکتان آرام باشید و شرایط استرس زا رفع شده باشد.

به آن ها بگویید که چقدر به آن ها افتخار می کنید و نشان دهید که خودکنترلی و حل تعارضات رضایت‌بخش‌ بوده و نتایج بهتری از عصبانیت و پرخاشگری دارد.

به آن ها توضیح دهید که عصبانی شدن گاهی کاملاً طبیعی است، اما هل دادن، ضربه، لگد زدن یا گاز گرفتن اشکال دارد. راه‌های بهتری برای نشان دادن اینکه چقدر عصبانی است وجود دارد و او می تواند با کلمات احساسات خود را نشان دهد.

رفتار با کودک ۵ ساله پرخاشگر دشوار می باشد و برخی از بچه ها بیشتر از کودکان دیگر با پرخاشگری و عصبانیت مشکل دارند. اگر رفتار فرزندتان از کنترل خارج شد و نتوانستید شرایط را کنترل کنید، با پزشک او مشورت کنید. با هم می توانید سعی کنید ریشه مشکل را پیدا کنید و تصمیم بگیرید که آیا به کمک روانشناس یا روانپزشک کودک نیاز دارید یا خیر.

 

نویسنده: کانون مشاوران ایران

منبع: What Your Child Should Know by Age 5

75 پاسخ
« دیدگاه های قدیمی تردیدگاه های جدیدتر »
  1. سمیرا
    سمیرا گفته:

    سلام من یه پسردارم ۴سال وپنج ماهشه پسرم بیشتر به حرف خانواده پدریش اهمیت میده هر حرفی مادرشوهرم بهش گفت گوش میده واصلا حرف من براش مهم نیست با اینکه دیربه دیر میبینشون ولی خیلی روشون حساسه بیشتر دوست داره پیش اونها باشه خیلی تعصبشونو داره اصلا من که مادرشم براش اهمیتی ندارم وابسته به من نیست نمی‌دونم چیکارکنم لطفا راهنمایی ام کنید؟

    پاسخ
    • مشاور
      مشاور گفته:

      سلام به شما سمیرا جان
      در هرصورت کودک شما تنها ۴ سال دارد و براساس توجه و مراقبت و نیازهای عاطفی که در روابط برای پاسخ داده می شود روابط خودش را می سازد و خب اینکه او ارتباط خوبی با همسرمادرتان کسب کرده است به معنای بد بودن شما نیست و اگر بخواهید وارد مقایسه خودتان با دیگری شوید خب این باعث می شود که روابطی که جدا از هم هستند باهم مقایسه نشوند و هرکدام فرصت رشد خودش را داشته باشد.
      در این مورد اطلاعات بیشتری در اختیار ما قرار بدهید که چگونه متوجه می شوید کودکتان بر مادربزرگش حساسیت دارد؟
      روابط شما با ایشان چگونه هست؟
      روابط خود شما با کودکتان چگونه پیش می رود؟

      پاسخ
  2. سولماز
    سولماز گفته:

    سلام . پسر ۵ ساله ای دارم که احساس می کنم اون حس عشق و امنیت را با من نداره وقتی از من ناراحت میشه تا مدت زیادی یادش هست و فاصله می گیره از من . اصلا دوست نداره ببوسمش یا منو ببوسه. از ۱،۵ ماهگی عادتش دادم تو تخت خودش و اتاق خودش می خوابه ولی فکر می کنم شاید باید مدتی نزدیک خودم می خوابوندمش که بهم انس بگیره . نمیدونم درست فکر می کنم یا نه ولی حس می کنم عمق رابطه اش با من عمیق نیست ولی پدرش را خیلی دوست داره و ابراز عشق می کنه بهش. درحالیکه کمتر اونو میبینه.ممنون از شما

    پاسخ
    • مشاور
      مشاور گفته:

      سلام به شما سولماز جان
      درک میکنم که می خواهی ارتباط بهتری با کودکت داشته باشی اما در این مسیر خب جدا خوابیدن کودک ارتباطی با ارتباط ندارد اما در این مورد شما در تایم های دیگر وقت دارید تا این راتباط را بسازید.
      بهتر است در این مسیر روابط شما و فرزندتان به صورت دقیق تر مورد بررسی قرار گیرد تا بتوانیم در این مسیر به شما کمک کنیم تا با شناخت بهتر خود بتوانید در این مورد تصمیم گیری کنید و اگر نیازی به اصلاحی هم وجود دارد در این مورد پیش بروید.

      پاسخ
  3. محمد
    محمد گفته:

    سلام من یه دختر ۵سال و ۱۰ماهه دارم که نمیتونه با کسی دوست بشه یا ارتباط بگیره ،خجالت می‌کشه و به من میگه بهش بگو با من دوست بشه یا اگر خودش گفت و جواب منفی شنید خجالت میکشه و از اونجا می‌ره ،وقتی ازش میپرسم چی گفت میگه خصوصیه و نمیگه و وقتی مثلا سرسره بازی می‌کنه یکی بیاد می‌ره عقب و بازی نمیکنه یا کسی جلوش باشه نمیگه برو کنار یا رد شو ،احساس میکنم پیش هم سنیاش یه می‌ترسه یا خجالتیه ،اگر کسی زدش فقط سکوت می‌کنه و اطرافشا نگاه می‌کنه خیلی نگرانشم ،زیاد با گوشی بازی می‌کنه و میگم بازی نکن گوش نمیکنه .

    پاسخ
    • مشاور
      مشاور گفته:

      سلام به شما آقا محمد
      نگرانی شما برای فرزندتان قابل احترام هست در این مورد در صورت تمایل اطلاعات بیشتری در اختیار ما قرار بدهید تا باهم بیشتر صحبت کنیم.
      ۱. ارتباط او با شما و همسرتان چگونه هست و در کنار شما فرصت بیان خواسته ها و نیازهای خودش را بدون سرزنش و یا ترس از دوست نداشتن شماها و… دارد؟
      ۲. چه میزان فرصت برای بودن با همسالانش دارد؟
      ۳. شما چگونه در مورد مشکلی اگر وجود داشته باشد مانند همین زیادی با گوشی بازی کردن با او صحبت می کنید؟

      پاسخ
  4. مائده
    مائده گفته:

    سلام ممنون از مطالب خوبتون، من یه پسر ۵ساله و یه دختر ۲ساله دارم، پسرم با ما خیلی خوب صحبت می‌کنه اما وقتی مثلا توی پارک به یه بچه میرسه اصلا حرف نمیزنه یا گاهی با اصرار من ولی خیلی گنگ جوابشو میده، و اینکه خیلی خیلی سربه سر خواهرش می‌ذاره و کلافش میکنه، و اصلا علاقه ای به یادگیری حروف یا نقاشی نشون نمیده، و توی خونه اصلا خودش سرگرم نمیشه و دائم میخواد من باهاش باشم. ممنون میشم کمکم کنید

    پاسخ
    • مشاور
      مشاور گفته:

      سلام به شما مائده جان
      در این مسیر خب تا حدودی این رفتارها و وابستگی که به مادر وجود دارد طبیعی می باشد اما نیاز است که در مورد مسیرهای ارتباطی با همسالان شما فضا را محیا کنید اما اجازه بدهید خودش حرکت کند .
      اما او نیاز دارد که بداند جز ارتباط با او که برایتان ارزشمند هست شما ارتباط و علایق دیگری هم دارید مثل همسرتان، دخترتان، بودن با دوستان و… در این حالت او ارام آرام میتواند از شما جدا شود و او هم ارتباطات بیشتری را بسازد.
      بهتر است که فضای مناسب برایش ایجاد کنید و خب مثلا اگر در خانه هستید میخواهید کتاب بخوانید و یا فیلم ببینید و… به او بیان کنید فعلا کار دارید و بعد مثلا می توانید کمی باهم بازی کنید در این مسیر بهتر است زیر چشمی رفتارهای او را دنبال نکنید و واقعا به کار خودتان ادامه بدهید.
      در محیط پارک نیز برای خودتان کتا و چیزی که دوست دارید ببرید به او بیان کنید می تواند بازی کند و مشغول کار خودتان شوید او به مرور و با ثبات در این رفتارها میتواند اعتماد کند و از شما جدا شود.
      در مورد سر به سر گذاشتن خواهرش خب این رفتارها بیشتر جنبه جلب توجه دارد و میخواهد که با او ارتباط برقرار کند بهتر است که از واکنش های تند خوداری کنید اما او را در انجام کارهای خواهرش تا جای مممکن شریک کنید.
      مثلا میخوای به من کمک کنی لباس های او را مرتب کنیم ، ممکنه به من در درست کردن شیر کمک کنی و… در این حالت او میتواند ارتباط بهتری برقرار کند.
      کودک شما آماده بودن در محیط های بزرگ تر می باشد پس بهتر است این فضا را آماده کنید تا برای وارد شدن به مهد و دبستان با مشکلی مواجهه نشوید.

      پاسخ
  5. مامان امیر علی
    مامان امیر علی گفته:

    سلام .ممنون از مطالب خوبتون. من دارای فرزند سه قلو ۵ ساله هستم. یکی از اونها دختر و دو تا پسر هستند. یکی از پسرهاهیج علاقه ای به انجام نقاشی و کاردستی نداره برعکس دو تای دیگه. دو ساله مهد می روند . به خاطر اینکه خیلی شیطونی می کردند داخل مهد مجبور شدم مهد یکیشونا عوض کنم . این پسرم که در بالااشاره کردم خیلی شیطونی می کرد و همش بجه ها رو می زد . اما در آجر چیدن خیلی خلاقانه رفتار می کنه اما هیچ علاقه ای به نقاشی و کاردستی نشون نمیده . حتی مربیشون میگند که روی نقاشی بچه های دیگه خط می کشه و کارشونا پاره می کنه . لطفا راهکار ارائه بدید.

    پاسخ
    • مشاور
      مشاور گفته:

      سلام به شما دوست عزیز
      ببین عزیزم اینکه آنها سه قلو هستند به این معنا نیست که سبک شخصیتی یکسانی دارند انها از نظر شخصیتی و رفتاری می توانند کاملا متفاوت با یکدیگر باشند و در اول نیاز است که این تفاوت را شما از آنها بپذیرید و محترم بشمارید و از هرگونه مقایسه کردن و سرزنش کردن خوداری کنید.
      در مورد دوم اینکه کودک شما دوست ندارد نقاشی کند چیز عجیبی نیست خب علایق کودکان باهم متفاوت می باشد اما اینکه او نقاشی کودکان دیگر را خط خطی می کند و یا اینکه پاره می کند خب این رفتارهایی می باشد که نشان از موارد زیادی می تواند داشته باشد اینکه او می خواهد آنها به او توجه کنند، از دست آنها عصبانی است، مسیر های ارتباطی محدودی را بلد است و…
      برای اینکه بتوانیم به کودک شما کمک کنیم بهتر است شرایط مراجعه به روانشناس را برایش ایجاد کنید در اتاق بازی رفتارهای او بررسی می شود و شرایط رشدی او نیز ارزیابی می شود در صورت نیاز مسیرهای ارتباطی بهتر و یک سری آموزش ها در فضای مناسب به او داده می شود تا بتواند روابط اجتماعی بهتری را تجربه کند در کنار اینکه مسیرهای ارتباطی شما و دیگر اعضای خانواده نیز بررسی می شود و در صورت نیاز برای تغییر به شما اطلاعات لازم داده می شود.
      درمسیر می توانید با متخصصین کانون مشاوران ایران، مشاوره تلفنی/تخصصی داشته باشید
      ۰۲۱-۲۲۳۵۴۳۰۴

      پاسخ
  6. غزل
    غزل گفته:

    سلام وقتتون بخیر
    من یک دختر ۵ سال و۴ ماهه دارم که پیش دبستانی میره، از نظر هوشی بسیار عالی است و عاشق کتاب خواندن، ۱۵ ترم کلاس زبان انگلیسی رفته و ببدون استثنا نمره ۱۰۰ از هر ترم دریافت کرده و خیلی خوب به زبان انگلیسی صحبت میکنه، ۲ ساله کلاس موسیقی میره و تا حد خوبی پیانو می نوازه، اما توی کارهای حرکتی یه مقدار کندتر از هم سالان خودشه، دستشویی رفتنو خودش به تنهایی میره، لباس پوشیدن و درآوردن رو خودش به تنهایی انجام بده، سرسره بازی و تاب بازی و … خودش میتونه انجام بده اما مثلا گره زدن بند کفش و بستن زیپ و اسکیت بازی رو نمیتونه . البته اشتباه ما این بوده که از بچگی این جور کارهاشو همیشه خودمون براش انجام دادیم و هیچوقت یادش ندادیم. الان خیلی نگرانم بابت این موضوع که مشکلی داره یا مسئله آموزش بوده؟

    پاسخ
    • مشاور
      مشاور گفته:

      سلام به شما غزل جان
      نگرانی شما برای فرزندتان قابل احترام است اما عزیزم این مورادی که بیان کردید هیچ کدام مشکل خاصی را نشان نمیدهد خب بسته به این تمرکز او بر چه کارهایی بوده است خب او مهارت بیشتری در انجام دادن آنها در زمان فعلی دارد و خب کارهایی را که انجام نداده است مهارت او کم می باشد و این مورادی که شما بیان می کنید ارتباطی به عقب بودن از نظر رشد حرکتی ندارد چون کودک شا اگر از نظر حرکتی مشکل داشت نمی توانست پیانو بنوازد پس او انگشتان سالمی دارد و ارتباط بین دست و مغز او نیز سالم است و در کنار اینکه خب خودش به دستشویی می رود تاب بازی می کند و… پس همه این ها نشان از سلامت کودک شما دارد.
      در مورد موارد دیگری هم که بیان می کنید خب با فرصت برای تجربه کردن او می تواند این مهارت ها را یاد بگیرید.

      پاسخ
  7. فائزه
    فائزه گفته:

    سلام خسته نباشی من کودک ۵ ساله ای دارم ک متا فسانه از هم سن وسال هایش کتک می خورد شاید حتی از کوچکتر از خودش چی کار کنم ک بتونه از خودش دفاع کن در ضمن من اصلا مامان خوبی نیستم تو شرایطی ک کتک می خور خیلی وقت ها نر فتم بغلش کنم یا اون بچه دیگ دعوا کنم الانم همش عذاب وجدان دارم چرا نمی تونم از بچم دفاع کنم خیلی شر شور بود الان خجالتی و گوشه نشین شد کمکم کنید

    پاسخ
    • مشاور
      مشاور گفته:

      سلام به شما فائزه جان
      ببین عزیزم نگرانی شما را درک میکنیم اما بهتر است از سرزنش کردن خودت خوداری کنی در هرصورت شما بسته به شرایط در این زمان ها تصمیم گیری کرده اید بهتر است که کودکتان را بغل کنید به او بیان کنید که دوستش دارید و اجازه بدهید تا جای ممکن خودش در مورد این روابط تصمیم گیری کند شما به او فرصت صحبت کردن بدهید.
      احتمالا بعد از اینکه کودک شما کتک می خورد عصبانی خواهید شد، در این مواقع شما باید خونسردی خود را حفظ کرده و به احساسات کودک خود توجه نمایید. وقتی کودکتان گریه می کند برای احساساتش ارزش قائل شوید و حرف های او را بشنوید و به کودک اطمینان خاطر دهید که شما همیشه مواظب او هستید و امنیتش را فراهم می کنید.
      رزند خود را سرزنش نکنید و به او نگویید «تو عرضه نداری اون ازت کوچیکتره» سرزنش باعث می شود فرزندان شان دچار خود کم بینی و مشکلات زیادی شود.
      وقتی کودک شما کتک خورد او را با کودک دیگری مقایسه نکنید مثلا به او نگویید که «مثل فلانی باش از تو کوچکتره ولی همه رو می زنه» مقایسه کردن فرزندان با سایرین سبب کاهش اعتماد به نفس و احساس ناتوانی او می شود. در هرصورت کتک کاری یک راحل مناسب نیست که بخواهیم او را تشویق به این رفتار کنیم اما او نیاز است که مراقبت از خودش را یاد بگیرید.وقتی کودک شما کتک خورد، به او نگویید که تو هم بزنش زیرا خشونت روش خوبی برای حل مشکلات نیست و لازم است این مساله را کاملا به کودک فهماند. به او یاد دهید کتک زدن دوستان نه تنها کار درستی نیست، بلکه می تواند خطرناک هم باشد.
      اگر کودکتان با کودک دیگری دعوا کرد و کتک خورد و از کودک دیگر پیش شما گله کرد، به این موضوع بی توجه نباشید و به اصل ماجرا توجه کرده و نگویید اشکالی ندارد زیرا اینگونه به کودک می فهمانید او هیچ ارزشی ندارد و دیگران می توانند حق او را بگیرند و اینگونه کودک شما توسری خور خواهد شد.
      با قصه و بازی و در کنار اینکه در ارتباط با شما او بتواند استقلال داشته باشد و یا نه بگوید اجازه بدهید او استقلال و مراقبت از خودش را از خانه یاد بگیرد.

      پاسخ
  8. سانا
    سانا گفته:

    سلام من یه پسر پنج ساله دارم که توی خونه خیلی پرخاشگری میکنه مثلن کوچکترین درخواست رو با داد زدن جواب میده و درخواستش رو اصلن با احترام نمیگه و حتا وقتی برای تنبیه مهد نمیفرستمش یا کارتن رو قطع میکنم داد میزنه که من اینجوری تنبیه نمیشم خلاصه این اخلاق خیلی بد رو داره و اینکه اصلن مهربون نیست مثلن من تو اتاق بیفتم حتا نمیاد بگه مامان چی شد. نگاه میکنه و به بازیش ادامه میده ولی توی مهد کودک خیلی اخلاقش خوب و مؤدبه

    پاسخ
    • مشاور
      مشاور گفته:

      سلام به شما دوست عزیز
      قابل درک است که این شرایط برای شما با مشکلات و فشار روحی زیادی همراه شده است اما خب در این مسیر تنبیه کردن نمی تواند جوابگو باشد بهتر است بررسی شو که دلیل این رفتار کودکتان چیست و می خواهد از این طریق به چه نتیجه گیری برسد پس بهتر است برای او شرایط مراجعه به روانشناس کودک را ایجاد کنید تا بتوانیم کمک کنیم او در شرایط ارتباطی بهتری بتواند مسیر رشدی خودش را طی کند.
      درمسیر می توانید با متخصصین کانون مشاوران ایران، مشاوره تلفنی/حضوری تخصصی داشته باشید
      ۰۲۱-۸۸۴۷۲۸۶۴

      پاسخ
  9. گل شمعدانی
    گل شمعدانی گفته:

    سلام، من یه پسر ۴سال و نیمه دارم که کامل نمیتونه حرف بزنه خودمون می‌فهمیم چی میگه ولی اطرافیان متوجه صحبتهاش نمیشن. بعد از اتمام ۴سالگیش به مهد کودک فرستادیم سال دیگه باید بره پیش دبستانی و من خیلی نگران هستم . گاهی اوقات احساس میکنم نمی‌فهمه، توی دنیای خودش هست.

    پاسخ
    • مشاور
      مشاور گفته:

      سلام به شما دوست عزیز
      در این مورد بهتر است که در همین زمان شرایط مراجعه به روانشناس و گفتار درمانگر را برای او ایجاد کنید تا این مشکل رفع شود و او بتواند در شرایط بهتری مسیر رشدی خودش را دنیال کنید در هرصورت رشد زبانی از اهمیت بخودار می باشد و موردی نیست که بتوان با نادیده گرفتن آن پیش رفت.

      پاسخ
  10. غزل
    غزل گفته:

    سلام وقتتون بخیر،دخترم ۵ سالشه، خیلی علاقه داره به لوازم آرایشی به طوری که صبح که پامیشه اول رژ میزنه بعد صورتش رو میشوره،درصورتی که من خودم خیلی اهل ارایش کردن نیستم،حتی دوست داره دایما ارایشگربازی کنه مودرست کنه ارایش کنه و این برای من ازار دهنده هست ممکنه کمکک کنید؟ و اینکه به تازگی خیلی مخالفت میکنه با من و همسرم در مورد اکثر مسایل و اینکه اکثرا دوست داره تو بازی با دوستاش رییس باشه اون بگه که چکار کنن چکار نکنن.

    پاسخ
    • مشاور
      مشاور گفته:

      سلام به شما غزل جان
      ببین عزیزم در اول اینکه نیاز است برای او سرگرمی های مناسب باشرایط سنی که به آن علاقه دارد ایجاد کنید در این حالت می توان امیدوار بود تمرکز او بر این رفتار آرایش کردن کاهش یابد.
      در مورد مسیر ارتباطی او با همسالانشو مخالفت هایی که با شما دارد خب نیاز است در کنار شناختی که از خودش دارد به کمک روانشناس بررسی شود تا بعد بتوان در این مورد به او کمک کرد تا بتواند مسیر ارتباطی بهتری بسازد و با شناخت بهتر نسبت به خودش مسیر رشدی خود را طی کند.
      درمسیر می توانید با متخصصین کانون مشاوران ایران، مشاوره تلفنی/تخصصی داشته باشید
      ۰۲۱-۲۲۲۴۷۱۰۰

      پاسخ
« دیدگاه های قدیمی تردیدگاه های جدیدتر »

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *