کودک معتمد به نفس

۹ راز کودکان معتمد به نفس

 

در اینکه خردسالان در همه حال چه یادگیری خزیدن، پرتاب کردن توپ و چه کشیدن یک دایره نیاز به تشویق زیادی دارند، شکی نیست. اما کودک شما عادت زیادی به شنیدن “آفرین” می کند، از این نظر که او زمان های سختی را گذرانیده تا به این نتیجه رسیده که دستاوردهای او ارزش تقدیر و بزرگداشت را دارند. او همچنین متوجه اغراق آمیز بودن (این بهترین برج بلوکی است که تا به حال دیده ام) سخنان شما می شود و ممکن است دیگر به تمجیدهای شما توجهی نکند. کودک را به دلیل کاری که ملزم به انجام دادن آن است تشویق نکنید. مثلا وقتی که مسواک می زند یا پیراهن خود را درون سبد می اندازد فقط یک متشکرم گفتن ساده کافی است. سعی کنید بازخورد خاصی ارائه دهید: به جای گفتن اینکه نقاشی های کودک من فوق العاده است، می توانید به استفاده و انتخاب دلپسند انها از رنگ ارغوانی اشاره کنید.

برای مطالعه بیشتر:

بازی های تقویت اعتماد به نفس ۳

ایجاد مسئولیت پذیری در کودکان

کودک را به حال خود رها نکنید

طبیعی است که بخواهید ازآسیب دیدن، احساس دلسردی و اشتباه کردن کودک خود ممانعت کنید، اما زمانی که مداخله می کنید سعی کنید او را به یک مهمانی جشن تولد دعوت کنید یا اجباراً از مربی فوتبال بخواهید تا زمان بیشتری برای زمان بازی کودک شما اختصاص دهد، نه اینکه به تمام خواسته های او جامه عمل بپوشانید. دکتر رابرت بروکز نویسنده مسئول پرورش کودکان سرکش می گوید کودکان باید بدانند شکست خوردن ایرادی ندارد و غمگینی، اضطراب و عصبانیت جزء حس های طبیعی انسان محسوب می شوند. آنها باید پیشروی را از طریق غلبه بر موانع بیاموزند نه اینکه شما موانع را برای آنها بردارید. دکتر کتی هیریش –پاسیک استاد روانشناسی در دانشگاه تمپل فیلادلفیا می گوید به ویژه برای کودکان مهم است تا فرصت بازی کردن و ریسک کردن داشته باشند بدون اینکه نگران مورد انتقاد قرار گرفتن توسط والدین خود یا تأدیب آنها به خاطر کار نادرست باشند. او حتی والدین را تشویق می کند که عمدا مرتکب اشتباهات اندکی شوند.”زمانی که یک موقعیت آشفته ای را ببینید و زیاد به آن اهمیت ندهید، در بهتر شدن احساس کودک شما تأثیرگذار است”.

به او اجازه تصمیم گیری بدهید

وقتی که کودک شما از همان سن کودکی اجازه انتخاب کردن می یابد او به این قوه داوری خویش اعتماد خواهد کرد. البته که کودکان خود نمایی را دوست دارند اما کنترل گری خیلی زیاد نیز اثری مخرب دارد. بهتر است به کودک خود بین دو تا سه گزینه انتخابی بدهید. مثلاً از کودک سه ساله بپرسید برای ناهار چه دوست دارد لیکن پاستا یا کره بادام زمینی یا ژله را نیز پیشنهاد دهید. ضمن آنکه بگذارید کودک شما بداند که انتخاب های خاص مربوط به شما است. نگار دختر هشت ساله سارا دوست دارد مانند یک پسر لباس بپوشد و موهای خود را مانند پسران کوتاه کند. سارا می گوید، تصمیم گرفتم بگذارم او این انتخاب هایش را محک بزند اما چیزهای دیگری مانند تمرین پیانو ادعاهایی پذیرفتنی نیست.

نیمه پر لیوان را ببینید

اگر کودک شما مستعد احساس شکست ناشی از ناامیدی ها است به او کمک کنید تا حس خوشبینانه تری داشته باشد. دکتر کارن ریویچ نویسنده مسئول “کودک خوش بین” می گوید به جای اینکه به کودک دلگرمی های مصنوعی پیشنهاد دهید او را ترغیب کنید تا در مورد روش های خاص بهبود وضعیت و طرق نزدیکترشدن او به اهدافش بیندیشد، در واقع به زاویه روشن چیزها نگاه کند. اگر او نسبت به همکلاسی هایش در خواندن عقب است برایش توضیح دهید که بقیه نیزگام به گام با تو یاد می گیرند و پیش می روند و زمان بیشتری را صرف خواندن با او کنید.

اگر او دچار ناراحتی شد به این دلیل که در یک بازی شکست خورده است  به او نگویید خب به نظرم تو ستاره ای. در عوض، بگویید می بینم چقدر ناامید شده ای. بیا با هم برنامه ای طرح کنیم برای اینکه بتوانی در آینده با فرصت های بیشتری به عنوان عضو دلخواهت در بازی ظاهر شوی.

علائق خاص او را پرورش دهید

سعی کنید کودک شما در معرض انواع گسترده ای از فعالیت ها قرار گیرد و وقتی که او علاقه واقعی خود به چیزی را کشف می کند تشویقش کنید. کودکانی که اشتیاق زیادی به دایناسورها و یا آشپزی دارند به سررشته آنها ببالید آنها به احتمال بیشتری در دیگر حوزه های زندگی نیز موفق می شوند.  سرگرمی های خارق العاد هبخصوص ممکن است برای کمک به کودکان ناسازگار مفید باشد و همچنین شما می توانید به کودک خود کمک کنید تا از علایق خود برای برقراری ارتباط با دیگر کودکان سود ببرد. برای مثال، اگر پسر شما دوست دارد نقاشی بکشد اما اکثر پسرهای کلاسش عضو بازی های ورزشی هستند او را به طراحی تابلوهای نقاشی ورزش های مختلف یا ترکیب کردن کتاب های هنری اش و به نمایش گذاشتن آن در کلاس ترغیب کنید.

مهارت حل مسئله را افزایش دهید

دکتر میرنا شور نویسنده پرورش کودکان متفکر می گوید کودکان توانا در گفتگوکردن برای کسب خواسته دلخواه کودکانی مطمئن هستند. تحقیقات او نشان می دهد که شما می توانید حتی به کودک کوچک خود نحوه حل مسائل برای خود را آموزش دهید. رمز آن نیش زبان شما است. اگر کودک شما نزد شما می آید و از کودکی شکایت می کند که کامیون او را در زمین بازی برداشته است از او بپرسید به نظرت چه روشی برای پس گرفتن آن خوب است. اگر چه اولین فکر او قاپیدن کامیون است، از او بپرسید به نظرت اگر خودت این کار را می کردی چه اتفاقی می افتاد. سپس بپرسید آیا می توانی به روش های دیگری برای پس گرفتن آن فکر کنی طوری که اتفاقی نیفته؟ در یکی از مطالعات دکتر شور در باب این چنین موقعیتی، یک کودک چهار ساله ایده به طرزاعجاب برانگیز پخته ای مانندگیربکس کامیون را مطرح می کند” اگر با من بازی کنی بیشتر سرگرم می شوی تا بازی با خودت به تنهایی.”

راه های کمک گرفتن از دیگران را پیدا کنید

دکتر بروکز می گوید وقتی که کودکان احساسی مانند متمایز بودن داشته باشند خواه آن گذشتن از فنجان های آب با دویدن در پیش دبستانی باشد خواه آشپزی کردن برای خانه سالمندان باشد آنها احساس مطمئن تری پیدا می کنند. بهتر است کودکان مسئولیت های خانوادگی خود را یاد بگیرند اما ممکن است برای خردسالان حتی پذیرفتنی تر است که با شما در یک طرح کار کنند (می توانم واقعاً روی کمکت حساب کنم!) دکتر هیریش –پیساک می گوید: با این کار، او مستقیماً می بیند که پیشرفت کارها نیازمند تلاش است و او برای کارکردن در آینده به مشکلی برنخواهد خورد.

برای او فرصت های زمانی بیشتری برای بودن با بزرگسالان را ایجاد کنید

کودکان دوست دارند با دوستان خود پیوسته درهم آمیزند اما همچنین مهم است که آنها با بزرگسالان گوناگونی معاشرت کنند. گذراندن زمان با افراد بزرگتر دنیای کودکان را گسترش می دهد، او را مجبور به صحبت کردن با بزرگسالان هم جوار خود کنید و به آنها روش های مختلف تفکر را یاد دهید. تحقیقات همچنین نشان می دهند که داشتن رابطه نزدیک با فرد بالغ خاصی مانند معلم، عمو، پرستار بچه، یا والدین دوستان موجب منعطف تر شدن کودکان می شود.

آینده ای روشن را برای آنها متصور شوید

اگر هنگامی که کودکان در حال بزرگ شدن هستند بتوانند با کارهای مهم یا آرمانی خیالبافی کنند، حال می توان گفت که آنها دارند به احساس اطمینان بیشتر نزدیک می شوند. با کودک خود در مورد اینکه چگونه شما، همسر شما یا دیگر بزرگسالان می توانند به او در انتخاب مسیرهای زندگی کمک کنند صحبت کنید. کودک شما ممکن است آرزوی خواننده پاپ شدن یا فضانورد را داشته باشد، اما سعی نکنید انتظاراتش را پایین بیاورید. ولو آنکه او فکرش را تغییر دهد، مهم این است که او به اهدافش فکر می کند.

 

منبع:مرکزمشاوره ستاره ایرانیان

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *