آسیب دوران کودکی

تجربه تروما یا آسیب زا در دوران کودکی ۲

 

 

 

در مقاله قبلی سایت تجربه ی آسیب زا یا تروما در کودکی ۱ در مورد آسیب یا ترومای دوران کودکی و پاسخ به سوالات معمول در این زمینه صحبت کردیم. در این مقاله نگاهی به تصورات رایج و غلط از این مقوله خواهیم انداخت.

تصورات غلط از تروما

حال بیایید نگاهی به ۸ تصور غلط از تروما داشته باشیم:

  1. تروما کوتاه مدت است: اثرات یک تجربه ی تروماتیک مادام العمر است. حتی بعد از سالها درمان مداوم، یک تجربه ی تروماتیک از سطح هوشیار قربانی پاک نخواهد شد. من شنیده ام که بسیاری از افرادی که مورد سوء استفاده ی جنسی قرار گرفته اند می گویند که “تجاوز تمام می شود اما ترس از آن برای همیشه باقی می ماند”. یک تصور بسیار غلط از تروما این است که کودکی که از محیط و یا وضعیت تروما دور می شود، تروما پیایان می یابد. اما واقعیت این است که فرد نیاز خواهد داشت تا با استفاده از درمان مورد حمایت قرار گیرد.
  2. کودکان آسیب دیده از تروما، کارهای بد انجام نمی دهند: برخی از کودکان که سابقه هایی از ترومای بسیار سخت داشته اند، می توانند تبدیل به کودکانی شوند که مشکلات شخصیتی و رفتاری بسیار شدیدی از خود بروز می دهند. متاسفانه، برخی از کودکان، در دوران نوجوانی مشکلات عملکردی از خود نشان می دهند مانند دزدی، دروغ گویی، تقلب، دستکاری، ایجاد آتش سوزی، حیوان ازاری و تخریب اموال که در نهایت مساوی است با نشانه های رفتاری از ضد جامعه بودن. در موراد دیگر، برخی از کودکان تبدیل به بزرگسالانی می شوند که با سوء مصرف مواد مخدر، اعتیاد جنسی یا رفتارهای تعارضی دست به گریبان هستند. تکرار بستری شدن ها در بیمارستان، حبس شدن، رفتارهای پر خظر، از دست دادن شغل، حمله خشونت آمیز یا دوره هایی از افسردگی شدید همچنین در چنین افرادی متداول است. خیلی رایج است که مردم فکر کنند که کودکانی که سابقه هایی از تروما دارند ممکن است تا حدودی افسرده و مضطرب باشند و یا با مشکلات تحصیلی دست و پنجه نرم کنند. همچنین تصور می شود که کودک و یا نوجوان  با “رفتارهای منفی” رشد خواهد کرد. اما واقعیت از این قرار است که بسیاری از کودکان با چالش های مادام العمری روبرو هستند که برخی اوقات می تواند زندگی آنها را در دوران بزرگسالی فلج کند. این قطعا توجیهی برای رفتارهای شرح داده شده نیست. اما بدون شک برای بسیاری از مردم واقعیت دارد.
  3. تروما احتمالا نمی تواند پس از مدت مدیدی بعد از وقوع، بر مغز و بدن تاثیر بگذارد: برخی از کودکان در طول چند سال اولیه ی زندگی بعد از تجربه ی تروماتیک بسیار مقاوم هستند. برخی از کودکان بدون هیچ مشکلی پیش می روند در حالی که کودکان دیگر حول ۹ تا ۱۲ سالگی شروع به دست و پنجه نرم کردن با مشکلات می کنند. بسیاری از این مشتریان من در این سن، تروما را تجربه کرده و اکنون چالش های درون فردی، احساسی و تحصیلی را تجربه می کنند. سالهای اولیه ی کودکی آنها خوب بوده و حالا که در مدرسه هستند، انتظارات بیشتری از آنها می رود، از آنها خواسته می شود تا در حد استانداردهای اجتماعی رفتار کنند و بایستی مستقل تر باشند، آنها با نیازهای زندگی روزمره درگیر هستند. برای بسیاری از والدین و حامیان، مشکلات رفتاری و پیشرفتی که در اواخر دوران کودکی رخ می دهد، بسیار گیج کننده هستند چرا که به گفته ی والدین، رفتارها از ناراحتی ها سرچشمه می گیرند.
  4. تروما نمی تواند مشکلات سلامت روان و رفتاری مادام العمر ایجاد کند: بسیاری از کودکانی که تروما را تجربه کرده اند با برخی از مشکلات رفتاری متداول مانند اختلال نافرمانی مقابله جویانه، اختلال رفتار و ADHD دست و پنجه نرم می کنند. مشکلات توجه، بیش فعالی، و سطوح بالای اضطراب نیز جزو این مشکلات هستند. افسردگی و فوبیا نیز متداول است. من مطمئن هستم که شما بخوبی آگاهی دارید که بسیاری از کودکانی که به شدت بوسیله ی تروما آسیب دیده اند، اختلال استرس پس از تروما در آنها تشخیص داده می شود.
  5. تروما نمی تواند کودکان خیلی کوچک را تحت تاثیر قرار دهد: تروما با توجه به نظر شبکه ملی استرس کودکان، می تواند یک تاثیر حسی بر کودکان داشته باشد. یک کودک می تواند بشنود، ببیند، احساس کند و یا حتی ببوید هر آن چه را که ترس، اضطراب و عدم قطعیت را ایجاد می کند. در نتیجه، یک پاسخ تروما می تواند در کودکان حتی با سن ۵ ماه نیز رخ دهد. اگر تروما تکرار شونده و شدید باشد پاسخ تروماتیک می تواند بسیار بدتر باشد که در رشد صحیح شناختی، احساسی و فیزیولوژیکی اختلال ایجاد کند. برنامه های هد استارت در کمک به کودکان کم سن و سال، از سن ۰ تا ۵ سال، برای مواجهه با تروما در سنین بسیار کم می تواند بسیار کمک کننده باشد. هدف این برنامه ها فراهم کردن ثبات برای خانواده هایی است که درگیر هستند و نیز کمک به جلوگیری از آسیب های بیشتر احساسی، فیزیولوژیک، روانی و شناختی می باشد.
  6. با کمک، هر کسی می تواند از تروما خلاص شود: تروما الزاما زندگی فرد را برای همیشه تحت تاثیر قرار نمی دهد و این در صورتی است که افراد خدمات درمانی مناسب دریافت کرده و تعداد مناسبی از عوامل محافظتی برای حمایت داشته باشند. با این حال، ترما می تواند به حدی پیچیده باشد که جنگی مادام العمر با مرور خاطرات، ترس یا اضطراب و افسردگی می تواند به همراه داشته باشد. درمان تروماتیک مادام العمر همچنین ممکن است برای برخی افراد که تروما دیده اند، مورد نیاز باشد. برای بسیاری از ما که تروما را تجربه نکرده ایم، واقعا سخت است درک کنیم که تروما تا چه حد می تواند برای بسیاری از مردم به لحاظ احساسی و روانی آسیب زننده باشد. این به این معنی نیست که یک کودک تروما دیده نمی تواند به نحوی رشد یابد که تبدیل به یک فرد سالم نشود. اما توجه به این نکته لازم است که لحظات طاقت فرسایی وجود خواهد داشت و درمان مستلزم صبوری و استقامت است.
  7. اگر تروما نبینید، آن نمی تواند بر شششما تاثیر بگذارد: آیا تا به حال واژه ی ترومای نا محدود (یا ثانویه) را شنیده اید؟ این نوع از تروما فردی را تحت تاثیر قرار می دهد که شخصا آن تروما را تجربه نکرده اما در مورد آن شنیده است و یا به صورت ثانویه آن را تجربه کرده است. بسیاری از پاسخ دهنده های اولیه، التهاب و تروما را بعد از درگیری با بسیاری از موارد مکرر از تروما تجربه می کنند. بلایای طبیعی، صحنه های قتل، آزار و اذیت کودکان و نادیده گرفتن، کار قانونی، درمان سلامت روان و غیره همگی می توانند پاسخ دهنده های اولیه و یا حتی افراد جنبی را تحت تاثیر قرار دهند. کودکی که شاهد خشونت خانگی، بزهکاری و یا تجاوز خشونت آمیز است می تواند تروما زده شود. چه باور کنید و چه باور نکنید، کودکی که به ظاهر شاد است، اغلب می خندد، لبخند می زند یا از فعالیت های معمول دوران کودکی مانند بازی کردن لذت می برد نیز می تواند تروما زده باشد. کودکان کاملا مقاوم هستند اما نمی توانیم فرض را بر این بگیریم که چون یک کودک، کودک است پس با تروما درگیر نمی شود. برای بسیاری از کودکان، ترس آنها تا زمان رفتن به تخت خواب در شب یا تا زمان رویارویی با یک عامل آشکار نمی شود.
  8. یک والد با سوء مصرف مواد مخدر نمی تواند عامل تروما برای یک کودک باشد: باور کنید یا نه، هر گونه موادی که رفتار والدین را به طرق منفی تحت تاثیر قرار دهد می تواند برای کودک تروما ایجاد کند. یک والد معتاد به الکل، مصرف کننده ی هرویین، مصرف کننده ماریجوانا یا والدینی که سوء مصرف قرص دارند می توانند به شیوه هایی رفتار کنند که به صورت منفی بر کودک اثر می گذارد. والدین تحریک پذیر، عصبانی، سوء استفاده گر و خشن که تا زمان مستی می نوشند، می توانند حتی بیشتر سوء استفاده گر و تحریک پذیر تر باشند و چیزهایی را بگویند و انجام دهند که کودک را وحشت زده کند. در بسیاری از موارد، کودک یک والدین با سوء مصرف مواد مخدر، اغلب مسئول مراقبت از خواهرها و برادرها، پختن غذا برای خودشان و بردنشان به مدرسه است. کودکی که می بیند مادرشان در گوشه خیابان مواد مخدر می خرد نیز می تواند با چیزی که احساس می کند، می بیند و یا می شنود تروما زده شود. مصرف و یا خرید و فروش مواد نیز می تواند منجر به تروما شود، بسته به اینکه چه کسی حاضر است و یا اینکه چه چیزی رخ می دهد. این حقیقت ساده که کودک زمانی که والدین مست هستند و یا نشئه هستند مجبور است مسئول خودش باشد هم می تواند منجر به تروما شود. بسیاری از مشتریان نوجوان من خشم و تنفر را در قلب خود نسبت به والدین با سوء اسفاده مواد برای دلایلی که گفته شد، نگه می دارند. مهم است که ما دانش صحیحی در مورد تروما و اینکه چگونه بر قربانیان تاثیر می گذارد را گسترش دهیم. ما نمی توانیم به نیازهای یک کودک سر سخت، نوجوان و یا بزرگسال به طور صحیح پاسخگو باشیم مگر زمانی که ذهنمان را به روی آنچه که واقعا بر آنها تاثیر می گذارد باز کنیم. این کار با زبان و دانش صحیح و از تروما آغاز می شود.

منبع:فارس پاتوق

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *