راهنمای مادران کودک ۱ تا ۲ ساله

نکاتی برای مادران کودکان نوپا (۱-۲ ساله)

نقاط عطف رشد کودک نوپا

مهارت هایی مانند قدم اول، لبخند زدن برای اولین بار و تکان دادن “عروسکی” دست به عنوان نقطه عطف رشد و پیشرفت شناخته می شوند. نقاط عطف رشد و پیشرفت چیزهایی هستند که اکثر کودکان می توانند با یک سن خاصی انجام دهند. کودکان در چگونگی بازی،یادگیری، صحبت کردن، رفتار و حرکت (مانند خزیدن، پیاده روی یا پریدن) به نقاط قوت خود رسیده اند.

در طول سال دوم، کودکان نوپا بیشتر در حال حرکت هستند و از خود و محیط اطراف خود آگاهی دارند. تمایل آنها برای کشف اشیاء جدید و افراد نیز افزایش می یابد. در این مرحله، کودکان نو پا استقلال بیشتری نشان می دهند؛ شروع به نشان دادن رفتار بی نظیر خود می کنند؛ از جمله خود را در تصاویر یا یک آینه تشخیص دادن؛ و تقلید رفتار دیگران، به ویژه بزرگسالان و کودکان بزرگتر. کودکان نوپا هم چنین باید بتوانند نام افراد و اشیاء آشنا را تشخیص دهند، عبارات ساده و جملات را تشکیل می دهند، و دستورالعمل ها و دستورالعمل های ساده را دنبال کنند.

 

نکات مثبت والدین

در زیر برخی از مواردی که شما به عنوان یک پدر و مادر می توانید برای کمک به کودک نوپا خود در این زمان انجام دهید:

خواندن مادربرای کودک نو پا:

هر روز برای کودک نو پا خود بخوانید

از او بخواهید برای شما اشیاء پیدا کند یا نام بدن و اشیاء را نام ببرد.

بازی های مطابق با کودک نو پا خود را بازیابید، مانند مرتب سازی شکل و پازل ساده.

او را تشویق کنید که چیزهای جدید را کشف و امتحان کنید.

کمک به توسعه زبان کودک نو پا خود را با صحبت با او و اضافه کردن به کلمات او شروع می شود. به عنوان مثال، اگر کودک نو پا شیشه شیر خود را “بابا” می گوید، می توانید پاسخ دهید “بله، درست است که یک بطری است .”

استقلال رو به رشد فرزندتان را تشویق کنید تا بتوانید خود را با سیر کردن و تغذیه خود کمک کنید.

بیشتر رفتارهای ناخواسته را مجاز به رفتارهای خواسته شده است (فقط از زمانهای بسیار کوتاه استفاده کنید). همیشه به فرزند خود بگویید که چه باید بکند.

با توجه به کنجکاوی و توانایی کودک نو پا خود، سفرهای حومه به پارک و یا رفتن و سوار شدن اتوبوس را، تشویق کنید.

اول ایمنی کودک

از آنجا که فرزند شما بیشتر در حال حرکت است، بنابراین با خطر بیشتری روبرو خواهد شد. وضعیت های خطرناک می توانند به سرعت اتفاق بیفتند، بنابراین نگاهی نزدیک به کودک خود داشته باشید. در اینجا چند نکته برای ایمنی کمک به نگه داشتن کودک نو پا در حال رشد است:

کودک خود را در نزدیکی یا در اطراف آب (مانند حمام، استخر، استخر، دریاچه، گرداب، یا اقیانوس) بدون کسی که او را تماشا می کند ترک نکنید. حصار حیاط های حیاط خلوت غرق شدن علت اصلی آسیب و مرگ در میان این گروه سنی است.

بلوک کردن پله ها با یک دروازه کوچک یا حصار. درب به مکان های خطرناک مانند گاراژ یا زیرزمین را قفل کنید.

اطمینان حاصل کنید که با قرار دادن پلاگین در تمام شاخه های برق استفاده نشده، خانه خود را به اثبات برساند.

لوازم آشپزخانه، آهن، و بخاری ها را در دسترس کودکان خود داشته باشید. دسته های پلاستیکی را به سمت پشت اجاق گاز روشن کنید.

اشیای تیز مانند قیچی، چاقو و قلم را در جای امن نگه دارید.

قفل کردن داروها، پاک کننده های خانگی و سموم.

کودک خود را تنها در هر وسیله نقلیه (یعنی ماشین، کامیونیا وانت) حتی چند لحظه نگذارید.

هر گونه اسلحه را در یک مکان امن دور از دسترس او ذخیره کنید.

صندلی ماشین کودک خود را عقب تا زمانی که ممکن است نگه دارید. با توجه به اداره ایمنی ترافیک بزرگراه ملیاین بهترین راه برای حفظ امنیت اوست. کودک شما باید در یک صندلی ماشین عقب باقی بماند تا زمانی که او به بالاترین ارتفاع یا محدودیت وزن اجازه داده شده توسط سازنده صندلی خودرو برسد. هنگامی که کودک شما صندلی ماشین عقب را از بین می برد، آماده است تا در یک صندلی اتومبیل رو به جلو با یک مهار حرکت کند.

بدن سالم

به جای نوشیدنی های شیرین به کودک خود آب و شیر ساده بدهید. پس از سال اول، زمانی که کودک نوپا شما غذاهای متفاوت و جامد را می خورد، شیر مادر هنوز هم یک رژیم غذایی مناسب است.

کودکان نوپا غذای کمتری نیاز دارند، زیرا آنها به سرعت رشد نمی کنند. بهتر است که به سلیقه ی او عمل نکنید. غذای سالم را انتخاب کنید و اجازه بدهید او را انتخاب کنید که او چه می خواهد. غذاهای تازه را امتحان کنید ممکن است وقت آن رسیده که او یاد بگیرد همه نوع غذت بخصوص غذاهای مقوی را بخورد.

AAP توصیه می کند زمان استفاده از تلویزیون و موبایل برای کودکان کمتر از ۲ سال محدود شود و بهتر است که کودکان نوپا هر شبکه ای را تماشا نکنند.

به نظر می رسد کودک نو پا شما به طور مداوم در حال حرکت، لگد زدن، صعود یا پریدن است. اجازه دهید او فعال باشد – او هماهنگی خود را گسترش می دهد و قوی می شود.

منبع:تریبون آزاد

۲۷ دیدگاه ها

  1. sahar
    پسرم الان یک سال و 8 ماهشه. و تخم مرغ را به هر صورتی که درست میکنم دوست نداره مگر اینکه رنده اش کنم و با موز بخوره می خواستم بدونم آیا ترکیب این دو از خواص تخم مرغ کم نمی کنه و ایا خاصیت تخم بلدرچین از تخم مرغ بیشتره؟
    پاسخ آبان 22, 1395 at 5:59 ق.ظ
  2. زاهد
    خاصیت تخم بلدرچین بیشتر از تخم مرغ نیست اما اگر فرزندتان این را ترجیح می دهد اشکالی ندارد که از تخم بلدرچین استفاده نمایید تخم مرغ را می توانید در خوارکی های ترکیبی نیز فرزندتان بدهید و ترکیب آن با موز اشکالی ندارد.
    پاسخ آبان 23, 1395 at 4:08 ب.ظ
  3. mahtab
    سلام دختر تقریبا یم سالشه و عادت داره که انگشت شستش رو به دهانش بگیره .منم نمیتونم مانعش بشم.اطرافیان میگن که ممکنه دخترم بعد از بزرگ شدن دندانهاش به شکل مرتب رشد نکنند و این موضوع باعث شده من خیلی نگران باشم.
    پاسخ آذر 2, 1395 at 4:26 ب.ظ
  4. مشاور
    عادات دهانی به دسته ای از رفتارهای ارادی کودک گفته می شود که در صورت تداوم ، باعث ایجاد ناهنجاری های دهانی و دندانی در سنین بالاتر خواهد شد. یکی از شایع ترین از عادات ، عادت دهانی مکیدن انگشت شست می باشد که به طور معمول تا سن 3 سالگی نرمال در نظر گرفته می شود و از 3 سالکی به بعد ، به طور معمول این عادت توسط خود کودک ترک می شود.ولی در صورت باقی ماندن آن ممکن است باعث ایجاد ناهنجاری ها دهانی - دندانی در سنین بالاتر شود .درمان در این کودکان باید با برنامه خاصی صورت گیرد. به کودک باید فرصت داد که عادتش را پیش از رویش دندان های دایمی متوقف کند.درمان اغلب بین سنین 4-6 سالکی انجام می شود و تاکنون سه روش مختلف جهت درمان این عادت پیشنهاد شده است.انتخاب هر کدام از این روش های درمانی ، بستگی به تمایل خود کودک برای متوقف ساختن عادتش دارد.
    پاسخ آذر 6, 1395 at 7:55 ق.ظ
  5. نرگس
    پسر من یک و نیم ساله است و هشت دندان دارد، آیا تعداد دندان هایش متناسب با سنش است یا نه؟
    پاسخ آذر 6, 1395 at 9:00 ق.ظ
  6. زاهد
    معمولا دندان پیشین وسطی فک پایین اولین دندان کودک است که در سن حدود شش و نیم ماهگی در می آید و سپس دندان های پیشین کناری ، پیشین وسطی بالا و پیشین کناری بالا به ترتیب تا حدود سن 8-9 ماهگی در می آیند.در سن 12 تا 16 ماهگی دندان های آسیای اول در می آیند و سپس در حدود سن 16 تا 20 ماهگی دندان های نیش در کنار دندان های پیشین بیرون می زنند.کودک 18 ماهه به طور طبیعی چهار دندان پیشین و 4 دندان آسیای اول را دارد و به تدریج تا دو ماه دیگر دندادن های نیش او نیز خواهند در آمد.
    پاسخ آذر 6, 1395 at 9:08 ق.ظ
  7. baran
    سلام من یک دختر یک سال و نیمه دارم.باهوش و اجتماعیه و از هیچ چیز نمی ترسه، حیوانات ، تاریکی و نه هیچ چیز مگر صداها.اوایل از صدای جاروبرقی و سشوار می ترسید الان این ترس گستره پیدا کرده و هر صدای نامتعارفی اونو میترسونه مثلا صدای ماشین که از بیرون میاد می ترسه و میدوه بغل من یا پدرش.اگر من یا پدرش نزدیک نباشیم شروع میکنه به گریه گردم.جو خونه ما خیلی ارومه و حتی اگه من و شوهرم با هیجان و با صدای بلند درباره موضوعی صحبت کنیم دخترم نگران میشه.و مدام تکرار میکنه که نکن بابا نکن مامان نکن.این در حالیه که جتی یک بار هم با هم دعوا و کشمکش نداشتیم تو خونه.این مسئله خیلی نگرانمون کرده.
    پاسخ آذر 13, 1395 at 11:30 ق.ظ
  8. زهرا صالحی
    به نظر من این ترس به خاطر اقتضای سنش می باشد سعی کنید در جمع های شلوغ ببریدش مثل مسجد تا برایش عادی شود.ممکن است زمانی که شما نبودید از یک صدای بلند ترسیده باشد باهاش صحبت کنید توضیح دهید که مهم نیست.
    پاسخ آذر 14, 1395 at 2:48 ب.ظ
  9. سارا
    دخترم دو سالشه و میخوام از پوشک بگیرمش.اما از دستشویی میترسه و اصلا نمیره.دوست هم نداره پوشک بشه.البته وقتی مدفوع میکنه که پوشک باشه.از محیط دستشویی و حمام کلا میترسه.چکار کنم؟
    پاسخ آذر 24, 1395 at 2:58 ب.ظ
  10. مرینا
    خب نبرش دستشویی فعلا براش بیرون لگن بزار مثلا گوشه اتاق خواب بعد که عادت کرد به اینکه دستشویی بکنه کم کم به محیط دستشویی هم عادتش بده.مثلا بگو بری دستشویی امروز بهت یه جایزه خوب می دهم بعدش یه خوراکی چیزی بده بهش
    پاسخ آذر 25, 1395 at 5:47 ب.ظ
  11. پریماه
    براش یه قصری بگیرید و تو حموم دستشویی نذارید اول تشویقش کنید بعد قصری رو ببرید تو حمام یه چند روزی کنارش وایسید بعد برید پشت در منتظرش.مطمئن باشید که شما هستید و تنهاش نمیزاید.همه چیز رو یواش پیش ببرید درست بشه از وقتی راه افتاد باید دیگه پوشاک و ازش میگرفتید.
    پاسخ آذر 25, 1395 at 6:01 ب.ظ
  12. حسین کوچولو
    سلام و خسته نباشید پسر دو سال و دو ماهه ای دارم که فعلا حرف نمیزنه هر چیزی که فکر میکنید میفهمه و میفهمونه کلمه هم میگه جیش هم میکه و کاملا کنترل میکنه ولی هنوز تو خواب یاد نگرفته سوالم اینه که پسرم از نظر شما غیر طبیطعیه خسته شدم از بس اطرافیان میگن چرا حرف نمیزنه وای
    پاسخ شهریور 13, 1396 at 3:02 ب.ظ
    • همیار
      دوست محترم کودکان از 12 ماهگی و زودتر شروع به گفتن تک کلمات ساده میکنند و از 18 ماهگی جمله های ساده میگند پس با این تفاسیر با این که از لحاظ درکی کوچولوی شما طبیعی هست از لحاظ بیان زبان دچار تاخیر هستش و بهتره به گفتار درمانی برای مشاورات مربوطه و علت یابی مراجعه کنید.
      پاسخ شهریور 13, 1396 at 5:33 ب.ظ
    • روانشناس کودک
      با سلام... اگر کودک ارتباط چشمی و کلامی مناسبی دارد و پیام ها و ارتباطهای بین فردی را می فهمد و دستورات کلامی را پیگیری می کند جای نگرانی ندارد. برای توانایی کلامی مهم است که کودک بتواند جملات دو کلمه ای را تا سن دو نیم سالگی بگوید مثلا آب بده... بریم.... به به می خوام.... اگر از اوای های درست استفاده می کند باز هم جای نگرانی ندارد. غان و غون کردن از سن شش ماهگی هم نشانه ای است دال بر اینکه کودک نرمال است. اگر کودک شما تا سه سالگی نتوانست خواسته های خود را در غالب جملات کوتاه بیان کند به گفتار درمانگر مراجعه نمایید.
      پاسخ شهریور 24, 1396 at 8:07 ق.ظ
  13. مامان
    سلام دختر 22 ماهه ای دارم خیلی وقته که هر وقت میبرمش بیرون سریع میگه منو بغل کن و اگر نکنم خودش رو میندازه رو زمین و غلت میزنه و گریه میکنه و اصلا کوتاه نمیاد در جاهای دیگه هم همیشه متوقعه از من ودر حال غر زدن که یا بغلش کنم یا کاری که میخواد رو انجام بدم.با اینکه من اصول درست رو رعایت کردم اما همچنان همینطوریه با غریبه هم مشکل داره بفرمایید با این کودک چگونه رفتار کنم؟
    پاسخ شهریور 23, 1396 at 5:48 ب.ظ
  14. سلام. وقت بخیرپسرم یک سال و 19 ماه دارد ومن شاغل هستم.برای رفتن به سرکار چگونه اورا بگذارم که دچار آسیب نشود.پسرم شیرخوار است وقتی شیر میخورد میخواهد که پستان داخل دهانش باشد ممکن است نیم ساعت بیشتر شود طوری که خسته میشم و به زور از دهانش میکشم و خودم هم ناراحت میشم.از شما میخوام منو راهنمایی کنید چیکار کنم
    پاسخ مرداد 30, 1398 at 9:57 ق.ظ
    • مشاور
      با سلام خدمت شما دوست عزیز فرزند شما در سنی قرار دارد که می توانید از او شیر خوردن را بگیرید تا میزان وابستگی به پستان برای او کاهش یابد و میزان استقلال او نیز افزایش یابد دقت داشته باشید که بهتر است یک سری از کارهای شخصی را مثل خوردن غذا را به عهده خودش بگذارید مگر اینکه از شما درخواست کمک بکند . اینگونه اعتماد او به خودش افزایش می یابد و می تواند میزان زمان بیشتری را تنها بماند. 1. رابطه و میزان وابستگی فرزندتان به شما به چه میزان می باشد؟ 2. در زمانی که او با افراد دیگر تنها باشد واکنش او چگونه می باشد؟ 3. روابط او با همسالان و اعضای خانواده چگونه می باشد؟ 4. نگرانی شما برای رفتن به سرکار در مورد چه مسائلی می باشد؟
      پاسخ مرداد 30, 1398 at 10:20 ق.ظ
  15. هدی
    سلام خسته نباشید دختر من یک سال و سه ماهشه یک ماهی میشه که همش جیغ میکشه اگه اون کاریو که میخاد انجام ندم مدام جیغ میکشه همینطور وقتی بجه های فامیل رو ببینه اگر طرفش بیان جیغ میکشه واقعا کلافم کرده لطفا راهنماییم کنید
    پاسخ فروردین 23, 1399 at 12:38 ق.ظ
  16. مجید
    مج با سلام و عرض ادب پسر یک ونیم ساله ای دارم که عادت کرده وقتی تو میام خونه تو بغلم باشه و باید دور اتاق بگردم و وقتی میشینم گریه میکنه ضمنا علاقه زیادی به پرتاب اشیا داره لطفا راهنمایی فرمایید
    پاسخ آبان 7, 1399 at 11:16 ب.ظ
    • مشاور
      سلام به شما آقا مجید در این مورد رفتار غیر نرمالی در او مشاهده نمی شود اما بهتر است در این مورد اگر او خودش نیز به چرخیدن زیاد به دور خودش عادت دارد و از نظر رشد زبانی و حرکتی نیز مسیر نرمالی ندارد به صورت حضوری مورد بررسی قرار گیرد اما اگر این رفتار تنها با شما می باشد بیشتر نشان از این است که به توجه و محبت شما نیاز دارد و سعی می کند از این طریق آن را بدست بیاورد که شما می توانید با انجام یک بازی جدید و یا رفتار جدید که برای او جذاب باشد این مسیر را تغییر بدهید . سعی کنید که در طول روز که در مننزل هستید توجه لازم را به او داشته باشید در کنار اینکه رفتارهای در احترامی با او انجام بدهید . در مورد پرتاب کردن اشیاء هم این رفتارها در کودک شما با توجه به شرایط سنیش یک امر طبیعی هست اما در این مسیر رفتارهای شما و همسرتان می توانید به او به عنوان دو الگوی مهم کمک زیادی کند وقت او مشاهده می کند که شما با همسرتان و با خود او در احترام برخورد می کنید و مثلا در صورت درخواست وسیله بجای پرت کردن از بلند شدن و دادن شی استفاده می کنید این رفتارها به مرور در او نیز شکل می گیرد و باعث می شود که از این سبک رفتاری استفاده کند .
      پاسخ آبان 8, 1399 at 10:30 ق.ظ
  17. مامان محمد
    باسلام و احترام پسرم یه هفته ی دیگه 15 ماهه میشه. هنوز هیچ کلمه ی نمیگه. حتی آب. بابا. ماما با خودش صداها و کلماتی میگه ولی وقتی آب بخواد کلمه آب نمیگه. یا به من و یا باباش، مامان و بابا نمیگه اسم اشیا رو نمیگه ممنون میشم راهنمایی ام کنید
    پاسخ بهمن 5, 1399 at 2:26 ب.ظ
    • مشاور
      سلام به شما دوست عزیز در این مورد نیاز است که کودک خود را به گفتار درمانگر ارجاع بدهید تا شرایط او بررسی دقیق شود در این سن کودک تا ۱۵ ماهگی، دایره‌ٔ واژگان بیشتر کودکان شامل «ماما» و «بابا» به علاوه‌ٔ حداقل سه کلمهٔ دیگر که معمولاً اسم‌هایی شبیه و مثل «آب»، «توپ» و «گربه» هستند است و یا اشی و حیواناتی که بیشتر با او سرکار دارند. کلمه‌ٔ همیشه محبوب کودک نوپا یعنی «نه!» نیز در میان کلمات اولیه رایج هستند. یک کودک ۱۵ ماهه‌ می‌تواند دستورات ساده، مانند «کفشاتو بیار» یا «توپ رو بذار زمین» را نیز دنبال کند. او همچنین معانی عباراتی مانند «نه»، «بیا اینجا»، «دستتو ببینم» و «نگاه کن» را درک می‌کند. اینکه کودک شما متوجه اسم شما و خودش شود و بتواند مثلا درک کند که شما می گوید کیف را بیاور و یا اب بخور و.. از اهمیت زیادی برخودار می باشد . اما کارهایی که شما می‌توانید انجام دهید چیست؟ یکی از بهترین راه‌ها برای تشویق کوچولوی پرحرفتان به ادامه‌ٔ صحبت، گوش دادن به اوست، حتی اگر همه‌ٔ چیزهایی را که او می‌گوید یا می‌پرسد نمی‌فهمید، وقتی تلاش می‌کند با شما تعامل کند، با او ارتباط چشمی برقرار کنید و هر وقت ممکن است گفته‌هایش را به شکلی تصدیق کنید یا به سؤالاتش پاسخ دهید، چون این کار باعث می‌شود که او به تلاش برای صحبت کردن ادامه دهد . برای او آهنگ بگذارید ، اشارات او را با کلمه پاسخ بدهید مثلا به اب اشاره می کند بیان کنید آها آب میخواهی و... در این مسیر گفتار درمانگر می تواند در مسیرشد زبانی کودکتان کمک زیادی به او کند.
      پاسخ بهمن 5, 1399 at 4:05 ب.ظ
  18. سحر
    سلام دخترم ۱۸ ماهشه یک مشکلی که دارم بیرون از خونه مخصوصا تو مغازه یا پاساژ باهاش برم دست منو نمیگیره و به زور فرار می‌کنه و می‌ره و اصلا هم توجه نمیکنه که من نیستم و دنبالمم نمی‌کردم! با توجه به اینکه وزنش تقریبا زیاده ۱۲/۵ کیلو من نمیتونم یکسر بغلش کنم و تو کالسکه و ... هم اگه ده دقیقه بشینه! جوری شده که از بیرون رفتن بیزار شدم. ترجیح میدم مخصوصا تنهایی بیرون نریم! به نظرتون درسته که کمتر بیرون برم؟ یا اینکه باید بیشتر بیرون برم تا براش طبیعی بشه کم کم ؟
    پاسخ تیر 7, 1400 at 1:19 ق.ظ
  19. حسنی
    سلام وقت بخیر،من یک مادر شاغل هستم و فرزندم ۱۵ ماه دارد،مشکل اصلی من اینه که شب چندبار برای شیر بیدار میشه،خیلی به شیر مادر وابستگی داره در طول روز،به نظرم خیلی پرخاشگر شده،گریه هاش خیلی خشن و با فریاد هست،و من واقعا نگرانم،چیکار کنم،فرزندم دختره
    پاسخ اردیبهشت 31, 1401 at 12:10 ب.ظ
    • مشاور
      سلام به شما دوست عزیز خب کودک شما میتواند به مرور میزان دریافتی شیر را کاهش بدهد و به جای آن از غذاهای مناسب خودش استفاده کند در این مسیر بهتر است که برنامه غذایی او را از متخصص بگیرید و متناسب با آن برایش در کنار شیر غذا تهیه کنید به مرور و آرام ارام او می تواند از شیر گرفته شود و غذا مصرف کند در این مورد جای نگرانی ندارد. اما خب این بیدار شدن های مکرر ممکن است نشان بدهد که او هنوز گرشنه است پس بهتر است که قبل از خواب به او غذا بدهید . در کنار اینکه خب رفتارهای خشن و فریاد زدن را لطفا بیشتر توضیح بدهید در کنار اینکه بیان کنید در زمان نبود شما مراقب او کیست و همچنین اینکه تعامل شما و همسرتان در زمان بودنتان با هم و با او چگونه هست؟
      پاسخ خرداد 1, 1401 at 1:41 ب.ظ
  20. Mary
    سلام خسته نباشید. ببخشید من پسرم یکونیم ساله شده ولی درست صحبت کرده نمیتونه یعنی بابا،ممه،ن،اینارو میگه.همه چیز رو هم خوب میفهمه ولی اسمش گفته نمیتونه مثلا اگه آب بخواد بهش اشاره میکنه ولی آب نمیتونه بگه.مامان هم نمیگه هرچه هم باهاش حرف میزنم ولی هنوز مامان نگفته.یک چیزای هم میگه که فهمیده نمیشه. ما توی خونه تنهاییم یعنی باباش هست و من دور برش هم زیاد بچه و شلوغ نیست. بنظر تون دیر حرف زدنش طبیعیه؟ لطفا حتما جواب بدین خیلی نگران هستم
    پاسخ دی 5, 1401 at 10:07 ب.ظ
    • مرکز تخصصی مشاوره کودک و نوجوان ستاره ایرانیان
      سلام. معمولا پسرها دیرتر حرف می زنند ولی کودک شما مشکل اجتماعی دارد حتما باید درمان بشه و در محیط و مجاورت با دیگران قرار بگیرد. اگر تا 6 ماه دیگر مشکل ادامه پیدا کرد باید توسط گفتار درمان و روانشناس بررسی شود. فعلا نیازی نیست و فقط در محیط اجتماعی قرار گیرد.
      پاسخ دی 12, 1401 at 12:58 ب.ظ

گفت و گو با مشاور کودک و نوجوان