علت شب ادراری در کودکان

علت شب ادراری در کودکان

علت شب ادراری در کودکان، که به آن بی اختیاری ادرار در خواب نیز گفته می شود، وضعیتی است که در آن کودک به طور مکرر در خواب ادرار می کند. این وضعیت می تواند برای کودکان و والدین آنها ناراحت کننده باشد، اما معمولاً یک مشکل جدی نیست.

شب ادراری یک مشکل بسیار رایج است. در حدود ۵ میلیون کودک در ایالات متحده آمریکا به صورت شبانه تخت خود را خیس می کنند که شامل ۲۰ درصد از کودکان ۵ ساله، ۱۰ درصد از ۷ ساله ها و ۵ درصد ۱۰ ساله ها می باشد. اکثر کودکان به این دلیل رختخواب خود را خیس می کنند که نمی‌توانند به صورت فیزیکی در طول شب ادرار خود را نگه دارند.

در شرایطی که کودک شما دارای نشانه هایی دیگر نمی باشد شب ادراری اغلب اوقات نرمال است. نکته مهمی که باید به یاد داشته باشید این است که شب ادراری کاملاً غیر ارادی است و کودک شما نمی تواند آن را کنترل کند. اما راه هایی وجود دارند که شما یا دکتر کودک شما می تواند به او کمک کند. در این مقاله به بررسی علل شب ادراری پرداخته ایم.

برای مطالعه بیشتر:

شب ادراری در کودکان

درمان شب ادراری کودکان

علت شب ادراری در کودکان

مسئله شب ادراری کودکان به طور کامل شناخته شده نیست، برای اغلب کودکان شب ادراری یک مرحله رشدی عادی هست و احتمالا به دلیل یک یا چند تا از فاکتورهای زیر رخ می دهد.

  1. بدن کودک شما هنوز در حال رشد است: کودک شما رخت خواب خود را خیس می کند زیرا مغز، سیستم عصبی و مثانه وی هنوز در حال روشن و شکل گیری هستند. شما نمی توانید رشد فیزیکی کودک را زیر سوال ببرید به علاوه یک فرآیند رشدی برای خشک ماندن در طول شب لازم است همان طور که برای رشد دندان‌ها و افتادن دندانهای شیری لازم است.
  2. فاکتورهای ژنتیکی: اگر هر کدام از والدین سابقه شب ادراری داشته باشد با احتمال بیشتری کودک شب ادراری را تجربه خواهد کرد.
  3. کودک ادرار زیادی را در شب تولید می کند: ممکن است بدن کودک به مقدار کافی هورمونی که میزان ادرار شبانه را کاهش می دهد تولید نمی کند، در حالی که خوردن نوشیدنی زیاد نزدیک وقت خواب می‌تواند نقشی در میزان  ادرار شبانه داشته باشد، محدود کردن مایعات قبل از ساعت خواب تاثیری در شب ادراری نخواهد داشت.
  4. سنگین بودن خواب عمیق: ممکن است خواب کودک شما به قدری سنگین باشد که زمانیکه مثانه پر است سیگنال لازم به مغز نرسد و یا آن سیگنال برای بیدار کردن کودک شما کافی نباشد.
  5. نا منظم شدن عادات روتین کودک: ممکن است زمانی که کودک شما بسیار خسته است، یا مقداری بیمار است یا احساس استرس می‌کند شب ادراری داشته باشد. یک تغییر بزرگ در زندگی مثل یک خواهر و برادر جدید و رفتن به مدرسه جدید ممکن است احتمال شب ادراری را بیشتر کند.
  6. عوامل رشد: رشد مغز و سیستم عصبی کودک برای کنترل مثانه در هنگام خواب به زمان نیاز دارد. شب ادراری اغلب در کودکان زیر ۵ سال دیده می شود، زیرا مغز و سیستم عصبی آنها هنوز در حال رشد است.
  7. وجود یک اختلال زیربنایی: وضعیت طبی کودک و برخی از مشکلات طبی مانند یبوست یا عفونت مجاری ادرار (که به راحتی قابل درمان هستند) می‌توانند موجب شب ادراری شوند. در موارد نادر، شب ادراری می تواند ناشی از یک مشکل پزشکی زمینه ای باشد، مانند:
  • عفونت مجاری ادراری
  • دیابت
  • آپنه خواب
  • آسیب به نخاع
  • ناهنجاری های ساختاری مثانه یا کلیه

علت شب ادراری در کودکان

علائم شب ادراری در کودکان

علائم شب ادراری در کودکان عبارتند از:

  • خیس کردن رختخواب به صورت مکرر و غیرارادی در طول شب
  • عدم آگاهی کودک از خیس شدن رختخواب
  • عدم وجود علائم جسمی یا عصبی زمینه‌ای

پیشنهاد مشاور: درمان شب ادراری کودکان زیر نظر روانشناس

در برخی موارد، شب ادراری ممکن است با علائم دیگری همراه باشد، از جمله:

  • تکرر ادرار در طول روز
  • احساس فوریت ادرار
  • ادرار کردن در طول روز در لباس زیر
  • سوزش یا درد هنگام ادرار
  • ادرار خونی

علت شب ادراری در کودکان

درمان فوری شب ادراری

درمان فوری شب ادراری و درمان قطعی شب ادراری کودکان وجود ندارد. شب ادراری یک مشکل شایع در کودکان است که معمولاً تا سن ۵ سالگی برطرف می شود. در صورت بروز شب ادراری در کودکان بالای ۵ سال، باید به پزشک مراجعه شود تا علت شب ادراری در کودکان مشخص شود.

در برخی موارد، شب ادراری می تواند ناشی از مشکلات پزشکی مانند عفونت دستگاه ادراری، دیابت یا مشکلات خواب باشد. در این موارد، درمان مشکل پزشکی زمینه ای می تواند به درمان شب ادراری نیز کمک کند.

در برخی دیگر از موارد، شب ادراری می تواند ناشی از عوامل روانی مانند استرس یا اضطراب باشد. در این موارد، درمان های روانی مانند مشاوره یا روان درمانی می تواند به درمان شب ادراری کمک کند.

در صورت عدم وجود مشکل پزشکی زمینه ای یا عوامل روانی، می توان از روش های زیر برای درمان فوری شب ادراری استفاده کرد:

  • محدود کردن مصرف مایعات قبل از خواب: کودکان باید از مصرف مایعات در ساعت های نزدیک به خواب خودداری کنند.
  • بیدار کردن کودک در شب: می توان کودک را در ساعت های مشخصی از شب بیدار کرد تا به دستشویی برود.
  • استفاده از هشدارهای شبانه: هشدارهای شبانه دستگاه هایی هستند که در صورت خیس شدن بستر کودک، زنگ می زنند. این هشدارها می توانند به کودک کمک کنند تا یاد بگیرند که قبل از خیس شدن بستر خود را بیدار کنند.

در برخی موارد، پزشک ممکن است داروهای خاصی را برای درمان شب ادراری تجویز کند. این داروها معمولاً تنها در صورتی تجویز می شوند که سایر روش های درمانی موثر نباشند.

علت شب ادراری در کودکان

شب ادراری کودک ۴ ساله

شب ادراری کودک ۴ ساله نی نی سایت امری عادی است. کنترل مثانه یک فرآیند رشدی است که معمولا تا سن ۵ یا ۶ سالگی تکمیل می شود. اگر کودک شما هنوز در حال رشد باشد، ممکن است کنترل مثانه او کامل نشده باشد. پزشک برای تشخیص شب ادراری معمولا در مورد سابقه پزشکی کودک و خانواده او سوالاتی می پرسد و معاینه فیزیکی انجام می دهد. در برخی موارد، ممکن است آزمایش های دیگری نیز برای رد احتمال وجود یک بیماری پزشکی انجام شود.

در اکثر موارد، شب ادراری در کودکان بدون درمان خود به خود برطرف می شود. با این حال، اگر شب ادراری کودک شما باعث ناراحتی یا شرمندگی او شده باشد، ممکن است بخواهید برای درمان آن اقدام کنید.

پیشنهاد مشاور: رژیم غذایی سالم برای کودکان ✔️ برنامه غذایی از تولد تا دبستان

درمان شب ادراری کودکان ۶ ساله

درمان شب ادراری در کودکان ۶ ساله به عوامل مختلفی بستگی دارد، از جمله سن کودک، شدت شب ادراری، و وجود یا عدم وجود سایر مشکلات پزشکی. در اکثر موارد، شب ادراری در کودکان ۶ ساله به خودی خود برطرف می شود. با این حال، اگر شب ادراری کودک شما باعث ناراحتی یا مشکلاتی برای او شده است، ممکن است بخواهید درمان را در نظر بگیرید. درمان های اصلی شب ادراری در کودکان ۶ ساله عبارتند از:

  • درمان رفتاری: درمان رفتاری شامل آموزش کودک به این است که پس از بیدار شدن از خواب، فوراً به دستشویی برود. این کار به کودک کمک می کند تا یاد بگیرد که کنترل ادرار خود را در طول شب بهبود بخشد.
  • دارو درمانی: دارو درمانی می تواند به کاهش تولید ادرار در شب کمک کند. دو داروی اصلی که برای درمان شب ادراری در کودکان استفاده می شوند، اکسیپرامین و تری متوپریم/سولفامتوکسازول هستند.

درمان رفتاری معمولاً اولین خط درمان برای شب ادراری در کودکان ۶ ساله است. این درمان نسبتاً ساده و بی خطر است و می تواند بسیار موثر باشد. اگر درمان رفتاری موفقیت آمیز نباشد، ممکن است پزشک دارو درمانی را توصیه کند.

علت شب ادراری در کودکان

درمان شب ادراری کودکان ۸ ساله

شب ادراری در کودکان ۸ ساله شایع است. حدود ۱۵ درصد از کودکان در این سن هنوز شب ها ادراری دارند. شب ادراری اغلب به دلیل عدم بلوغ مثانه یا سیستم عصبی است که به کودک کمک می کند تا مثانه خود را کنترل کند. در برخی موارد، شب ادراری ممکن است ناشی از یک مشکل پزشکی باشد، مانند عفونت ادراری یا اختلالات رشد.

اگر کودک شما ۸ ساله است و هنوز شب ها ادراری دارد، مهم است که با پزشک خود صحبت کنید. پزشک می تواند علت شب ادراری در کودکان را تشخیص دهد و بهترین گزینه های درمانی را برای کودک شما توصیه کند.

درمان های شب ادراری در کودکان ۸ ساله شامل موارد زیر است:

  • درمان رفتاری: درمان رفتاری شامل آموزش کودک برای کنترل مثانه خود است. این ممکن است شامل موارد زیر باشد:
  1. بیدار کردن کودک در طول شب برای ادرار کردن
  2. دادن پاداش به کودک برای خشک ماندن در شب
  • دارو درمانی: دارو درمانی ممکن است برای کمک به کاهش تولید ادرار یا افزایش ظرفیت مثانه استفاده شود.

پیشنهاد مشاور: کاردرمانی کودکان چیست✔️ درمان تضمینی روانشناسی

شب ادراری کودک ۱۲ ساله

شب ادراری کودک ۱۲ ساله نی نی سایت یک مشکل شایع است. تقریباً ۱۵ درصد از کودکان در سن ۱۲ سالگی هنوز شب ادراری دارند. این مشکل بیشتر در پسران دیده می شود.

علت شب ادراری در کودکان ۱۲ ساله معمولاً ناشناخته است. اما عوامل مختلفی ممکن است در بروز آن نقش داشته باشند، از جمله:

  • سابقه خانوادگی شب ادراری
  • عفونت ادراری
  • اختلالات خواب
  • اختلالات روانی، مانند اضطراب یا افسردگی
  • مشکلات پزشکی، مانند دیابت یا بیماری کلیوی

اگر کودک شما ۱۲ ساله است و هنوز شب ادراری دارد، مهم است که با پزشک او صحبت کنید. پزشک می تواند علت شب ادراری در کودکان را تشخیص دهد و درمان مناسب را توصیه کند.

منبع: مقالات کانون مشاوران ایران

سوالات متداول

۱ - شب ادراری در کودکان کی تمام می شود؟

شب ادراری ممکن است برای برخی از کودکان بیش از این سن ادامه یابد. تا سن ۷ سالگی طبیعی تلقی می شود و بسیاری از کودکان با گذشت زمان از شب ادراری خود به خود بیشتر می شوند.

2 پاسخ
  1. najd
    najd گفته:

    سلام.خواهش میکنم راهنماییم کنید پسرم ۷ سالشه و شبا ادرار میکنه و خیلی هم توی خواب تکون میخوره هر شب هم قبل از خوابش به اجبار میبریمش دستشویی ولی هر شب جیش میکنه نمیدونم ببرم دکتر؟

    پاسخ
    • روانشناس کودک
      روانشناس کودک گفته:

      با سلام. با توجه به این که شب ادراری در کودک می تواند در اثر مسائل مختلفی باشد لذا اولین پیشنهاد مشورت با پزشک متخصص می باشد.پزشک درباره سابقه وجود بیماری از شما سوالاتی خواهد کرد و چنانچه فرزند شما به دیابت، یبوست مزمن، تشنج، عفونت مجاری ادراری، مثانه و یا اختلالاتی در نخاع مبتلا باشد، شب ادرای به عنوان یکی از علایم بیماری نمود دقت دپیدا می کند. در صورتی که هیچ گونه بیماری در کودک تشخیص داده نشود این امر می تواند علت روانشناختی داشته باشد. محیطهای پر تنش و پر اضطراب،و استرس نیز ممکن است به شب ادراری در کودک منجر شود. لذا سعی در فراهم کردن محیطی آرام و دور کردن عوامل استرس زا می تواند کمک کننده باشد.

      پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *