راهنمای ضروری تعویض پوشک
والدینی که برای اولین بار بچه دار می شوند، بخش زیادی از وقتشان را صرف عوض کردن پوشک بچه شان می کنند. در برخی مواقع ممکن است کودکان در طول یک روز بیش از ۱۰ پوشک عوض کنند.
در مرحله اول ممکن است عوض کردن پوشک یک کار پیچیده و مشکلی به نظر برسد، ولی شما با یک مقدار تمرین کردن می توانید به صورت راحتی بچه خودتان را تمیز و خشک نگه دارید.
به دست آوردن آمادگی:
قبل از هر کاری وسایل زیر را تهیه کنید:
- یک پوشک
- بست (در صورتی که شما از پوشک یا کهنه تازده شده استفاده کنید).
- یک ظرف دارای آب گرم و پارچه نخی (برای بچه های دارای پوست حساس) یا یک لیف تمیز یا خشک کن پوشک
- پماد پوشک یا نرم کننده (برای پیشگیری از خارش و درمان آن)
- یک لایه یا پارچه قابل تعویض برای قرار دادن در زیر کودک.
باید تمامی این وسایل در دسترس شما قرار داشته باشند. کودکان حتی برای یک ثانیه نباید مورد بی توجهی قرار بگیرند.
حتی کودکان تازه متولد شده از طریق توانایی خودشان برای غلتیدن می توانند منجر به تعجب والدینشان شوند و جاهای بیشتری را کثیف کنند.
تمیز کردن
با استفاده از لیف حمام، پارچه نخی یا (پارچه) خشک کن بچه، به آرامی بچه تان را از جلو به پشت تمیز کنید (هیچ وقت بچه تان، به خصوص دخترتان، را از عقب به جلو تمیز نکنید چرا که این کار می تواند منجر به منتشر شدن باکتری هایی شود که عامل ایجاد عفونت های ادراری هستند).
همچنین در حین تمیز کردن بچه تان می توانید پاهای بچه تان را یک مقدار بالاتر بگیرید. علاوه بر این باید ران ها و کفل های بچه تان را هم تمیز کنید.
در صورتیکه بچه شما پسر باشد باید در حین تمیز کردن پوشک، یک کهنه تمیزی را بر روی آلت تناسلیش قرار دهید، چرا که در صورت برخورد هوا با آلت تناسلی پسرتان، احتمال ادرار کردن وی افزایش می یابد – از طریق انجام دادن این کار از ادرار کردن بچه تان به روی خودتان، به دیوار ها، یا هر چیز دیگری که در اطرافتان قرار دارد پیشگیری خواهید کرد.
بعد از تمیز کردن بچه، با استفاده از یک کیسه حمام بچه تان را خشک کنید و پماد پوشک به او بزنید.
پوشک های یک بار مصرف
در صورت استفاده کردن از پوشک های یک بار مصرف:
- آن را باز کنید و از طریق بالا آوردن آرام پاها و ران فرزندتان، به آرامی پوشک را در زیر او قرار دهید. قسمت پشتی همراه با نوارهای چسب، باید هم سطح ناف بچه باشد.
- قسمت جلویی پوشک باید مابین ران و شکم فرزندتان باشد.
- باید به دور پوشک نوار چسبی بزنید و آن را به نحوی محکم کنید که بچه تان احساس راحتی داشته باشد. این نوار را نباید به پوست بچه تان بزنید.
یک سری نکات دیگری که همواره باید مد نظر داشته باشید، عبارتند از:
در صورت استفاده از پوشک های یک بار مصرف، سطل آشغال باید به صورت منظم (تقریبا به صورت روزمره) خالی شود. این کار منجر به پیشگیری از ایجاد بوی نامناسب و رشد باکتری ها خواهد شد.
در صورتیکه علامت خاصی را در کمر یا ران بچه تان مشاهده کنید، این علامت نشان دهنده این مورد می باشد که شما پوشک را بیش از حد سفت کرده اید.
دفعه بعد پوشک را کمتر سفت کنید. در صورتیکه این کار موثر نباشد، باید سایز پوشک مورد استفاده تان را تغییر دهید.
در صورتیکه ران ها و کمر بچه تان جوش بزند یا دچار خارش شود، باید برند پوشک مورد استفاده تان را تغییر دهید. در برخی مواقع بچه ها نسبت به برندهای خاص پوشک حساسیت پیدا می کنند.
در صورتیکه بچه تان پسر باشد، قبل از سفت کردن پوشک باید قسمت سر آلت تناسلیش را به سمت پایین قرار دهید. این کار مانع از نشت کردن ادرار از قسمت کمر خواهد شد.
در صورتیکه بند ناف بچه تان تا به حال نیفتاده باشد، باید پوشک را یک مقدار پایین تر بزنید تا این بخش از بدن خشک بماند. به منظور پیشگیری از سوزش و خارش، باید این قسمت را تا چند روز بعد از افتادن بند ناف همچنان خشک نگه دارید.
همواره بعد از تعویض پوشک بچه تان باید دستتان را تمیز بشویید تا از منتشر شدن میکروب ها پیشگیری کنید.
پوشک های پارچه ای
اکثر والدین به خاطر راحتی خودشان از پوشک های یک بار مصرف استفاده می کنند. ولی برخی از والدین از پوشک های پارچه ای استفاده می کنند که از نظر مالی به صرفه ترند (در صورتیکه خودتان آنها را بشویید).
برخی از افراد بر این باورند که پوشک های پارچه ای دوست دار محیط زیستند، ولی در رابطه با صحت این ادعا یک سری اختلاف نظراتی وجود دارد.
پوشک های پارچه ای دارای اندازه ها و شکل های مختلفی هستند. معمولا پوشک های پارچه ای مرسوم از قبل تازده شده اند یا اینکه به شکل مربع می باشند و باید سنجاق زده شوند.
ورژن های مدرن این پوشک ها دارای اندازه مناسبی هستند یا همانند پوشک های یک بار مصرف دارای شکل و فرم خاصی هستند و همراه با سنجاق های خاصی ارائه می شوند.
سایر موارد فرعی که همراه با پوشک های پارچه ای ارائه می شوند شامل خط کش های جاذب (که برخی از آنها قابل شستن هستند)، دو برابر کننده پوشک برای محافظت بیشتر در طول شب و کاورهای پوشک برای پیشگیری از نشت می باشند.
در صورتیکه شما از پوشک های پارچه ای مرسوم استفاده کنید، می توانید از یک سری روش هایی برای سفت کردن آنها استفاده کنید. یکی از رایج ترین روش های مورد استفاده عبارت از تازدن سه گوش می باشد:
پوشک مربعی شکل را از یک گوشه تا بزنید تا به شک مثلث در بیاید. (در صورتیکه بچه تان تازه به دنیا آمده باشد یا کوچکتر باشد، ممکن است نیاز باشد پوشک را زیاد تا بزنید تا برای بچه تان مناسب باشد).
از طریق بالا آوردن ران ها و پاهای فرزندتان و کشیدن پوشک به زیرش، بچه تان را به آرامی بر روی پوشک قرار دهید.
قسمت درازتر پوشک سه گوش باید در پشت کمر بچه تان قرار بگیرد و گوشه های مخالف آن به سمت ران های بچه تان باشد.
قسمت جلویی پوشک را بالا بیاورید و آن را مابین ران ها و شکم بچه تان قرار دهید.
یکی از گوشه ها را بکشید تا قسمت وسط را پوشش دهد.
آن یکی گوشه را هم بکشید تا دو بخش دیگر را پوشش دهد. با استفاده از سنجاق ایمنی، هر سه تا از این بخش ها را با هم سفت کنید.
روش دیگری که برای پوشک زدن بچه وجود دارد، عبارت از تازدن مستطیلی پوشک می باشد که تقریبا مشابه با تازدن پوشک های یک بار مصرف است.
پوشک را به صورت مستطیلی تا بزنید. برخی از والدین ترجیح می دهند پوشک را یک بار دیگر تا بزنند؛ این کار باعث می شود بخش هایی که کودک بیشتر خیس می کند ( قسمت جلویی پسرها و قسمت زیر دخترها) دارای پوشش اضافی باشد.
باید پوشک را به نحوی در زیر بچه تان قرار دهید که قسمت درازتر هم جهت با بچه تان باشند.
پوشک را به سمت بالا و شکم بچه تان بکشید.
یکی از گوشه های پوشک را بالا بکشید و با استفاده از سنجاق ایمنی آن را سفت کنید؛ بعد از آن این کار را برای آن یکی گوشه هم انجام دهید.
یک سری توصیه هایی که در حین مصرف پوشک های پارچه ای باید مد نظر داشته باشید، عبارتند از:
در صورت استفاده از پوشک هایی که به سنجاق نیاز دارند، از سنجاق های دارای اندازه بزرگی استفاده کنید که سر آنها پلاستیکی و ایمن می باشد.
به منظور پیشگیری از ایجاد خراش بر روی پوست بچه، باید دست خودتان را مابین سنجاق و پوست بچه تان نگه دارید. در صورتیکه این کار منجر به عصبانیت شما شود، می توانید از نوار پوشک استفاده کنید که در مغازه ها فروخته می شوند.
پوشک های خیس می توانند به داخل سطل پوشک انداخته شوند، ولی پوشک های چرک شده باید در همان ابتدا دور انداخته شوند (به خصوص در صورتیکه بچه شما غذا هم بخورد یا مدفوع جامدی بر روی پوشک وجود داشته باشد).
برخی افراد قبل از شستن پوشک، کثیفی های آن را با آب پاک می کنند. همچنین شما برای از بین رفتن کثیفی ها می توانید به روی این پوشک آب بگیرید و برای کنترل بوی آن از کربنات سدیم استفاده کنید.
در صورتیکه خودتان پوشک را می شویید، باید آن را جدا از سایر لباس ها بشویید و از یک شوینده مناسبی استفاده کنید که آلرژی زا یا مخصوص لباس کودکان باشد.
هیچ وقت از نرم کننده پارچه ای یا محصولات آنتی استاتیک استفاده نکنید، چرا که این موارد می توانند منجر به ایجاد جوش ها یا خراش هایی در پوست های حساس شوند. برای شستن پوشک از آب گرم استفاده کنید و دو بار آن را بشویید.
بعد از تعویض پوشک بچه تان دست هایتان را بشویید تا از پخش شدن میکروب ها پیشگیری کنید.
پیشگیری از جوش زدن کودک
جوش زدن کودک (در نتیجه استفاده از پوشک) یک مورد کاملا رایجی می باشد. ولی در صورتیکه این جوش ها در اغلب مواقع وجود داشته باشند، به مدت ۲ تا ۳ روز طول بکشند، یا وضعیت آنها وخیم تر شود، باید به پزشک خودتان مراجعه کنید.
همچنین در صورتیکه بچه تان به همراه جوش زدن، تب داشته باشد یا این جوش ها ناراحت کننده و به رنگ قرمز باشند یا بچه تان تاول بزند، همه این موارد را باید به پزشکتان اطلاع دهید.
به منظور پیشگیری از جوش زدن یا از بین بردن آنها باید نکات زیر را مد نظر داشته باشید:
در اغلب مواقع و بعد از مدفوع یا ادرار بچه تان، پوشک را عوض کنید. بخش های کثیف شده را به آرامی پاک کنید. تمیز کردن همراه با زور یا ساییدن می تواند منجر به ایجاد جوش های بعدی شود.
به منظور پیشگیری از جوش ها و درمان آنها، از یک پماد پوشک استفاده کنید. از پمادهای دارای اکسید روی استفاده کنید؛ این پمادها مانع از خیس شدن می شوند. پماد A&B هم می تواند جوش های کوچک را از بین ببرد.
در برخی مواقع اجازه دهید که بچه تان بدون پوشک باشد و او را بر روی پوشک های پارچه ای قرار دهید (در صورتیکه بچه شما پسر باشد، یک پارچه دیگری را بر روی آلت تناسلیش قرار دهید تا ادرارش به سمت شما پخش نشود).
در صورت استفاده از پوشک پارچه ای، آنها را با استفاده از شستشو کننده های بدون بو و بدون رنگ بشویید و هیچ وقت آنها را با استفاده از ورقه های خشک کننده بودار خشک نکنید.
از طریق رعایت کردن این نکات اصولی، می توانید بچه تان را به صورت حرفه ای پوشک بزنید.
ویرایش شده توسط: Larissa Hirsch. MD ,ترجمه : سایت کودکانه
تاریخ ویرایش: June 2017
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.