مسائل جنسی در نوجوان

نگرانی در مورد رفتارهای جنسی نوجوان

زمانی که با نوجوان در مورد مسائل جنسی و رفتارهای جنسی صحبت می کنید، در واقع دارید درمورد روابط، محدودیت ها، سلامت، اخلاقیات، و ارزش ها صحبت می کنید.

تغییراتی که در گذار از کودکی به بزرگسالی رخ می دهند دوره ای از زندگی مملو از خطر را در جامعه برای نوجوان رقم می زنند. از همان سال های ابتدایی زندگی، کودکان در معرض برنامه های تلویزیونی و فیلم های مختلف قرار می گیرند که همواره این پیام را به بیننده منتقل می سازند که داشتن جاذبه ی جنسی یک ویژگی ضروری است که هر فرد باید تا حد ممکن در پی بدست آوردن آن باشد. نوجوانان در معرض خطر قرار دارند، نه تنها از بیماری هایی چون ایدز و دیگر بیماری های مقاربتی، بلکه این تبلیغات گسترده خود منشأ بسیاری از خطرا ت هستند. محتوای جنسی به صورت مداوم به کودکان، و نوجوانان عرضه می گردد و این مسئله فعالیت و باورهای آنها را در مورد امور جنسی تحت تاثیر قرار می دهند. کودکان زیر بمبارانی از محتواها و پیام های جنسی قرار گرفته اند آمار زیر در مورد کودکان و نوجوانان آمریکایی است که چه بسا در کشور ما مثال های مشابه بسیاری موجود است.

  • بیش از نیمی از نوجوانان بیان کرده اند که بخشی از اطلاعات یا بیشتر اطلاعات خود در مورد مسائل جنسی را از تلویزیون دریافت کرده اند.
  • به طور متوسط، هر ساعت ویدئو موزیک حاوی ۹۳ صحنه با محتوای جنسی است، که ۱۱ صحنه از آنها آشکارا اعمال جنسی مانند آمیزش جنسی، سکس دهانی، و بردگی جنسی را به نمایش می گذارند.
  • در بین دخترانی که بیش از ۱۴ ساعات در هفته را به تماشای ویدیو موزیک های رپ پرداخته بودند، داشتن چند شریک جنسی رواج بیشتری داشته و به میزان بیشتری بیماری های مقاربتی نیز در آنها تشخیص داده شد.
  • پسرانی که در معرض صحنه های خشن جنسی، از جمله تجاوز، در تلویزیون قرار گرفته بودند، کمتر نسبت به زنانی که مورد آزار جنسی قرار گرفته اند دلسوزی نشان می دهند.

 

تلویزیون، فیلم ها، و موسیقی ها تنها عوامل تاثیرگذار در این مسئله نیستند، اینترنت نیز دسترسی نامحدودی را به اطلاعات جنسی در اختیار نوجوان قرار می دهد و علاوه بر آن در این محیط همواره می تواند افرادی را بیابد که مایل هستند در رابطه با اعمال جنسی صحبت کنند. نوجوان در محیط اینترنت احساس امنیت می کند زیرا می تواند به صورت ناشناس در پی اطلاعات جنسی باشد.

شکارچیان جنسی نیز از این مسئله آگاه هستند، و نوجوانان را به برقراری روابط آنلاین وسوسه می کنند و سپس زمان و مکانی را برای ملاقات ترتیب می دهند. نوجوانان نیاز به شکارچیان جنسی ندارند تا به یک سایت آنلاین پورنو گرافی معرفی شوند. بلکه آشنا شدن آنها با این سایت ها می تواند از طریق دریافت ایمیل های اسپم یا اشتباها کلیک کردن یک لینک به سایت های پورن اتفاق بیفتد. پورنوگرافی باعث می شود نوجوان دیدگاهی ناسالمی از روابط معمولی پیدا کند. در حقیقت، پورنوگرافی ارتباطی مستقیم با سوء استفاده جنسی، تجاوز، و خشونت جنسی دارد. انحراف های جنسی رفتارهایی هستند که افراد در واقع آنها را فراگرفته اند،و این مسئله ناشی از قدرت پورنوگرافی برای ایجاد انحراف جنسی در افراد است. پورنوگرافی می تواند اعتیاد آور باشد، ابتدا فرد بوسیله ی مشاهده ی تصاویر پورنوی معمولی و بدون خشونت به تماشای این صحنه ها خو گرفته و به مرور در معرض تصاویری قرار می گیرند که دارای محتوای بردگی جنسی، تجاوز، آزار و شکنجه، روابط جنسی با حیوانات، سوء استفاده جنسی از کودکان و دیگر مصادیق خشونت جنسی هستند.

نابودی روابط بواسطه ی افول ارزشهای انسانی در فرد و کاهش توان عشق ورزی، کمترین آسیبی است که اعتیاد به پورنوگرافی در پی خواهد داشت. اما در بدترین شرایط، برخی از افراد معتاد به پورنوگرافی، فانتزی های نشات گرفته از صحنه های پورن را عملا با قربانی کردن دیگران، از جمله کودکان و حیوانات، در زندگی روزمره به اجرا خواهند گذاشت. نوجوانان نیز اعتقادات مخصوص به خود را در مورد رفتارهای جنسی سالم دارند. با آنکه بیشتر دختران نوجوان روابط جنسی را برابر با عشق می دانند، اما دیگر نوجوانان، بخصوص پسران، روابط جنسی را مستلزم تعهد ندانسته، بلکه آن را فعالیتی کم اهمیت دانسته و در ذهن خود خطرات و عواقب آن را ناچیز می شمارند و این نگرش نادرست را از برنامه های تلویزیونی کسب کرده اند. عدم نمایش کافی خطرات فعالیت ها و رفتارهای جنسی در تلویزیون، مانند بیماری ها و بارداری، اهمیت مسئله ی تعهد جنسی را درذهن بیننده کم رنگ جلوه می دهد. دیگر باورهایی که از این طریق به بیننده القاء می شوند از این قرارند:

  • همه ی نوجوانان رابطه ی جنسی دارند
  • داشتن رابطه ی جنسی باعث می شود که بزرگ شوید
  • اگر نوجوانی در سن ۱۷ تا ۱۹ سالگی فاقد رابطه ی جنسی باشد، حتما مشکلی دارد
  • دختران در طی عادت ماهانه باردار نمی شوند
  • دختر در اولین رابطه ی جنسی باردار نمی شود

 

واضح است که والدین نوجوان در وضعیت بغرنجی قرار دارند. اما راهنمایی های کلیدی برای روشن کردن مسئله وجود دارد. نوجوانان را باید از حقایق مربوط به تولید مثل، نیازهای جنسی، و بیماری های مقاربتی آگاه ساخت. از مجموع بیش از ۶۰ میلون نفر که در طی ۲۰ سال گذشته به بیماری HIV مبتلا شده اند، نیمی از آنها در سنین بین ۱۵ تا ۲۴ سال به این بیماری مبتلا شده اند. بر اساس اعلام مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری های واگیردار (CDC)، هر ساله حدود ۲۵ درصد از نوجوانانی که دارای روابط جنسی هستند، به بیماری های مقاربتی واگیردار مبتلا می شوند، و ۸۰ درصد از نوجوانان مبتلا شده حتی از بیماری خود بی اطلاع هستند، و در نتیجه بیماری خود را به افراد دیگر نیز منتقل می کنند. آمارهای مربوط به بیماری ایدز حتی وحشتناکتر هستند، از مجوع افرادی که هر سال به این بیماری مبتلا می شوند، حدود ۵۰ درصد از افراد دارای سن پاییین تر از ۲۵ هستند. جوانان باید بدانند که نوجوانانی که دارای رابطه ی جنسی هستند و از روش های پیشگیری از بارداری استفاده نمی کنند معولا باردار می شوند و در نتیجه ی آن مجبورند با تصمیماتی برای حل مسئله ی بارداری (سقط، سرپرستی، یا مسئولیت های نگهداری از فرزند)  روبرو شوند که زندگی آنها را برای همیشه تغییر خواهد داد.

کلاس های سلامت و برنامه های آموزش مسائل جنسی در مدارس معمولا اطلاعاتی را در رابطه با خطرات انتقال بیماری ها، خطر بارداری، و پیشگیری از بارداری در اختیار نوجوان می گذارند. اما شواهد نشان می دهند که آموزش های سنتی و مرسوم در رابطه با مسائل جنسی که در ایالات متحده ارائه می شود، با وجود نقش مثبتی که در ارتقاء دانش جنسی دارند، تاثیر ناچیزی برروی برقراری روابط جنسی نوجوانان یا استفاده ی آنها از روش های پیشگیری دارند. علاوه بر نوجوانان والدین نیز باید بسیاری از مسائل مهم را بدانند، برای مثال آنها باید بدانند که هر قدر سن فرد در هنگام انجام اولین آمیزش جنسی پایین تر باشد، احتمال اینکه رابطه ی جنسی غیر داوطلبانه و با توسل به زور رخ دهد بیشتر خواهد بود، و آمیزش جنسی ای که با توسل به زور انجام می شوند می توانند منجر به اثرات منفی طولانی مدت در زندگی فرد شوند.معمولا نوجوانانی که اولین رابطه ی جنسی خود را در سنین بالاتر تجربه می کنند دارای شرایط زیر هستند:

  • معمولا والدین آنها از تحصیلات بالاتری برخوردار هستند
  • بهره مندی از حمایت خانواده
  • نظارت والدین
  • دوستانی که از رفتار های جنسی پرهیز می کنند
  • کسب نمرات بالا در مدرسه
  • حضور مداوم در کلیسا یا دیگر مکان های مذهبی

 

چالش پیش روی هر انسانی شناخت حقایق است به گونه ای که بتواند در زندگی آنها را به کار گرفته و بتوانند با کمک آنها تصمیمات هوشمندانه ای بگیرند. درس هایی که در کلاس های مدرسه فرا گرفته می شوند به هیچ وجه جواب گوی این نیاز نیستند. تعهدات و ارزش ها در جامعه آنقدر گوناگون و متفاوت هستند که مدارس نمی توانند تمام عرصه های مربوط به اخلاقیات را پوشش دهند. برپایه ی شواهد تحقیقات متعدد انجام گرفته در این زمینه، ترکیب تاثیر والدین و باورهای مذهبی، عوامل بسیار موثر در تصمیم گیری های نوجوان برای برقراری روابط جنسی و یا خود داری از آن هستند.

بهترین شیوه ای که والدین می توانند با کمک آن نوجوان را از فعالیت های جنسی باز دارند، حفظ روابط گرم و محبت آمیز و ایجاد روابط صمیمی ای می باشد که نوجوان بتواند به راحتی مسائل خود را با والدین مطرح سازد. والدینی که روابطی نزدیک با فرزندان خود دارند و از نزدیک در جریان زندگی فرزندان خود قرار دارند، و قاطعانه اصول و ارزش های اخلاقی خود را به فرزندان انتقال می دهند، بیشترین موفقیت را در پیشگیری از رفتارهای پرخطر و ناسالم در فرزندان خود، بدست می آوردند.

به همین دلیل، برای نوجوانان مشاهده ی افرادی که طبیعت جنسی خود را به خوبی درک کرده و در قبال آن مسئولانه رفتار می کنند، می تواند به عنوان الگو بسیار مهم باشد.اخلاقیات صرفا مفاهیمی انتزاعی نیستند. اخلاقیات باید در قالب تعهد در قبال افراد و مسائل ارزشی در زندگی روزمره نمود پیدا کنند. والدین و دیگر افراد بالغ اثرگذار در زندگی نوجوان (در محیط مدرسه، در کلیسا و مکان های مذهبی، و جامعه) باید بتوانند تفاوت میان علاقه و صمیمیت را با شیدایی و شیفتگی لجام گسیخته و بی قاعده را به او نشان دهند و به آنها کمک کنند تا تمایز این دو را از یکدیگر در قلب خود احساس کنند. نوجوانان باید این مسئله را درک کنند که روابط سالم و رضایت بخش مستلزم  تفکر دقیق و محتاطانه و تصمیمات هوشمندانه بر پایه ی اصول و ارزش ها است.

منبع:مشاوره-خانواده.com

18 پاسخ
دیدگاه های جدیدتر »
  1. محمد
    محمد گفته:

    چقدر میشه مطمئن شد که نوجوان کار خطایی نمی کنه و حد خودشو می دونه؟ من واقعا نگران رفتارهای پر خظر فرزندم هستم.

    پاسخ
    • روان شناس کودک و نوجوان
      روان شناس کودک و نوجوان گفته:

      نگرانی شما قابل درکه، مهم ترین مسئله اینست که باور داشته باشیم تا به این سن اگاهی لازم را به کودک خود داده ایم. علاوه بر این موظف هستیم اعتماد به نفس کودکان را به حدی پرورش بدیم و توانمند سازیم که کودک معتمد به نفس و جرئت ورز ما اکنون به عنوان یک نوجوان نیاز های خود را می شناسد و قادر به نه گفتن است. با این وجود همیشه درصدی از خطا را در رفتارهای نوجوان در نظر بگیرید و فراموش نکنید که با اصطلاحی به عنوان بحران هویت و یا مسئله بلوغ مواجه هستیم … در هر صورت برخی پیامدها و ناسازگاری ها را در نوجوان خود می بینید که اگر با حمایت درست شما و اگاهی از سوی شما باشد در نهایت به سلامت از این دوره عبور خواهند کرد.

      پاسخ
  2. رز
    رز گفته:

    سلام یکی از دخترای همسایه تو یه جلسه ای با دخترم صحبت کردم اون دبیرستانیه و یه سری صحنه های رقص مختلط نشونش داده و کاملا مسائل زناشویی و اینکه چطور یه زن حامله میشه رو براش توضیح داده .من خیلی از این موضوع نگرانم .دخترم خیلی ساده است و امروز چندین بار از من پرسید مامان تو و بابا هم از این کارای زشت انجام میدین؟موندم چه جوابی بهش بدم.نیاز به راهنمایی و مشاوره دارم.خواهش میکنم کمکم کنید.میترسم خیالبافی کنه و تو ذهنش از رابطه زناشویی یه امر وحشتناک بسازه.

    پاسخ
  3. رز
    رز گفته:

    دخترم ۱۳ سالشه .خیلی نگرانم بسیار ساده اس و هر موضوعی رو تو ذهنش بسیار گنده میکنه.حس بدی دارم که در مورد من و پدرش خیالپردازی کنه

    پاسخ
    • روانشناس کودک و نوجوان
      روانشناس کودک و نوجوان گفته:

      با سلام. اینکه در این سن دختر شما با این مسائل مواجه شده و بسیار حیرت کرده اصلا عجیب نیست و ذهنش تا مدت ها مشغول خواهد بود. مخصوصا با دیدن علائم تغییرات در بدن خودش. نگران نباشید. بهترین کار در این حالت این است با حوصله و خونسردی مسائل مرتبط را برای فرزند خود توضیح دهید. می توانید با هم کتاب خریداری کنید. در اینترنت سرچ کنید و تا آنجا که می شود اطلاعات موثق و علمی را در اختیارش قرار دهید. مخصوصا اطلاعات علمی در مورد تغییرات بدن وی و زنانگی و مردانگی. هم چنین از ایجاد احساس گناه در وی جدا خودداری نمایید.

      پاسخ
  4. ناشناس
    ناشناس گفته:

    ببخشید خانم رز ولی عیبی داره که بچه ای که به سن بلوغ رسیده بدونه حاملگی چطوریه؟نکنه انتظار دارد که فکر کنه لک لک ها بچه ها رو از آسمون میارن؟ ۱۳ سالشه و سال آینده احتمالا باید تو کتاب بخونه که جریان چیه یا شایدم سال بهدش دقیق میخونه.ولی مطمئن باشید که مشکل خیلیا از همین چیزا شروع میشه.
    موفق باشید.

    پاسخ
  5. بتی
    بتی گفته:

    البته سن دختر شما اونقدر هم کم نیست برای دونستن این مسایل.من یادم هست که تو سن ۱۰-۱۱ سالگی با این مسئله آشنا شدم که هنوز ماهواره و کلیپ و اینترنتی نبود.هنوز یادم هست تو حیاط مدرسه بودیم و یکی از دخترای کلاس همه رو جمع کرد دور خودش و برامون این موضوع را توضیح داد.

    پاسخ
  6. زاهد
    زاهد گفته:

    با سلام.والدین باید در هر موضوعی فرزندان خود را متناسب با سن و ظرفیت آنها از بچگی و کم کم پرورش دهند و آماده سازی کنند.مثلا مسئولیت پذیری از سن سه سالگی شروع می شود بچه باید با آوردن یک نمکدان سر سفره مسئولیت پذیری را تجربه کند.در مورد مسائل زناشویی هم همین طور هست.مثلا در سنین پایین باید به هنگام رفتن پارک یا دیدن گل به آنها توضیح داد.گلهادو نوع اند و برای آنکه تکثیر شوند باید گروه یک گل روی گل دیگر پاشیده شود .یا زنبور ها هنگام حرکت گرده یک گل را به گل دیگر منتقل می کنند.در سنین بالاتر حیوانات را مثال می زنید.مثلا اینکه دو کبوتر نوک هایشان را به هم می مالند و آماده می شوند برای تخمک گذاری و بچه داشتن.به طور کلی در سنین بالاتر مثال می زنید که همه گلها نر و ماده دارند همه حیوانات نر و ماده دارند همه انسانها زن و مرد هستند.علتش این است که یک زن به تنهایی نمی تواند فرزندی داشته باشد برای فرزند داشتن نیاز هست که همسری داشته باشد.دقت کنید که شما باید دخترتان را بهتر آماده کنید چون ممکن است علائم بلوغ موجب نگرانیش بشود اگر آنها را نخست کامل توضیح دهید این مرحله محرمیت زن و شوهر را بهتر می توانید برای او توجیح کنید.
    به او بگویید تغییراتی در اندام آقایان و خانم ها هنگام بلوغ انجام می شود که برای فرزند آوری لازم هست.مسائل زناشویی مسائل مربوط به به شیر دهی خانم ها ، قوی شدن عضلات آقایان و داشتن دیش و سبیل و… به دختران باید تفهیم کنید این دگرگونی ها برای فرزند اوری هست ودر نهایت با ازدواج زن و شوهر در دنیا از همه کس به هم محرمتر هستند .از او بخواه هر چه در این مورد سوال دارداز شما بپرسد یا به اتفاق هم به یک مشاور خانم مراجعه کنید تا توجیه سازی بهتر انجام شود.

    پاسخ
  7. رز
    رز گفته:

    دخترم سه ساله که به بلوغ رسیده و همه چیز رو در این باره بهش توضیح دادم واین پروسه رو نسبتا با آرامش طی کرد ولی جون نگران بحث خود ارضایی تو این سنین و اینکه الان هورمون های جنسی فعال شده و نخواستم نسبت به اندام تناسلی زوجین حساس بشه و تحریک نشه چیزی نگفتم.
    بعضی دخترا تو سن خودشون خیلی فهمیده ان ولی دخترم اصلا اینطوری نیست هنوز سطح فهم و درکس نسبت به همسالانش پایین تره و اصلا خجالت میکشم باهاش صحبت کنم.چون نسبت به این مسئله بسیار اشمئزاز داره و الان میخواد از من بشنوه که مسائلی که شنیده درست بوده و از طرفی تعارض این گیر کرده که این کار بده پس چرا بزرگتر ها انجام میدن.
    ضمنا نگران انحراف فکریشم و خیالپردازیهایی که کما بیش سراغ همه میاد تو این سن و دختر من که درونگرا هم هست و ترسهای مرضی متعدد داره.لطفا اگه ممکنه دقیقا بگین چطوری شروع کنم و چی بگم که یه وقت خراب نکنم؟

    پاسخ
  8. میترا
    میترا گفته:

    خواهر من قرنتینه اش که نمی تونید بکنید اگه از شما امروز جواب رک و روراست نشونه قطع یقین چند روز دیگه از یکی دیگه از دوستاش می شنوه.در ضمن این استرسی که دارید رو قطعا به دخترتون هم منتقل می کنید و باعث میشین احساس کنه که یه امر طبیعی یه مسئله ی عجیب و غریب و شرم آوره.اگه خیلی خیلی خجالت می کشین یه کتاب آموزشی براش بگیرین تا بخونه .تو نت هم سرچ کنید در این مورد کتاب هست.
    در مورد خیال پردازی هم بذارید خیالتون رو راحت کنم این اتفاق به احتمال قوی میفته.دختر شما نووجونه و حتما کم کم میل جنسی رو حس میکنه و به دنبالش خیال پردازی سراغش میاد.

    پاسخ
  9. صبا
    صبا گفته:

    سلام چند تا منبع مناسب پیدا کنید و بدید بهش بخونه.می تونید از شخص سوم مثل مشاور هم کمک بگیرید تا مسائل رو براش توضیح بده یا خاله یا عمه ای که اختلاف سنی کمتری باهاش داره و رابطه اش باهاش صمیمی تر از شماست.

    پاسخ
دیدگاه های جدیدتر »

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *