آماده کردن کودک برای رفتن به مهد کودک

رفتن کودک به مهد کودک

 

راهنمایی برای انچه کودک در مهد باید یاد بگیرد:

این مسئله که والدین باید برای آماده کردن کودک برای مهد کودک نیز باید فکر کنند والدین را دیوانه می کند، آن هم برای یک صحبت کردن به صورت علمی. مطمئنا می خواهید که کودک را از نظر هیجانی آماده کنید. اما از لحاظ علمی چطور؟ آیا مهدها باید کودک را برای ورود به بحث های علمی دبستان اماده کنند؟

در واقع، تحقیقات نشان داده است کودکانی که در مهدکودک بازی می کنند از نظر اجتماعی و علمی عملکرد بهتری در پیش دبستانی و در سطوح بالاتر دارند نسبت به کودکانی که در مهد فقط بر روی فعالیت های علمی آنها توجه می شود. این مسئله نشان دهنده ی این است که کودکانی که در مهدکودک هیچ فعالیت علمی ندارند بعدا به سرعت می توانند این مسائل علمی را یاد بگیرند.

بنابراین به نظر من ایده ی آماده سازی در مهد کودک بر اساس فرضیات مسئله داری بنا نهاده شده است. در واقع مهد کودک به معنی آماده کردن کودک برای گوش دادن به معلم و آمادگی برای انجام دادن کارهایی با دیگر کودکان است.

اما از انجایی که در برنامه های درسی مهدکودک ها در کشور ما بر این اساس است که کودک باید چیزهای خاصی را بیاموزد، بسیاری از والدین در رابطه با بردن کودکان به مهد کودک هایی که مخصوص امادگی دبستان هستند دچار اضطراب می شوند. خوشبختانه، چیزهایی که انتظار دارید که کودکتان در مهدکودک یاد بگیرد چیزهایی هستند در طی فعالیت های روزمره کودک به راحتی می تواند آنها را یاد می گیرد، فقط با پرسیدن («آن حرف چیست؟»)

بنابراین چرا زمانی را صرف یاد دادن اعداد، حروف الفبا، رنگ ها، شکل ها و سکه ها صرف نکنیم زیرا این کارها می تواند برای شما و کودکتان سرگرم کننده باشد. لطفا او را امتحان نکنید، یا مبادرت به استفاده از فلش کارت ها برای یادگیری او نکنید. کودکان وقتی چیزی را در حال انجام و فعالیت می بینند سریعتر یاد می گیرند مثلا کلمه ی ت مثل تراکتور! یادگیری را برای کودک سرگرم کننده کنید اینها چیزهایی هستند که زمانی که کودک به مهد کودک می رود به او یاد می دهند.

 

در مهد کودک لازم است که کودک چه چیزهایی را بداند

  1. شناختن رنگ های پایه: قرمز، نارنجی، زرد، سبز، آبی، و بنفش
  2. شناختن شکل های پایه: دایره، لوزی، مستطیل، مثلث، بیضی، و مربع

۳ شناختن سکه ها.

  1. شمردن از ۱ تا ۱۰
  2. شناختن ده عدد اول مانند: ۲، ۵، ۹، ۸، ۱، ۳، ۴، و غیره.
  3. تشخیص حروف مانند الف، ب، پ، ت، ث و غیره

این لیست به وسیله ی استیسی کاننبرگ نویسنده ی کتاب بیایید برای مهد کودک آماده شویم! کاننبرگ همچنین پیشنهاد می دهد که والدین تکالیف در زمان شروع مدرسه دنبال کنند:

تکالیف والدین

  1. گوش دادن به فرزندتان هر زمان که به او می پیوندید
  2. کیف مدرسه کودک را خالی کنید و تکالیفش را هر روز بررسی کنید.
  3. هر شب به مدت ۱۵ دقیقه با کودکتان مطالعه کنید.
  4. با کودکتان بازی های تکراری انجام دهید
  5. از کودکتانن سوالاتی بپرسید که پایان باز داشته باشند بدین وسیله ی ارتباط کودک تقویت می شود.

منبع:مشاورانه

۲۱ دیدگاه ها

  1. درسا مامان
    سلام من و همسرم هر دو شاغل هستیم و یه پسر سه سال و نیم داریم پسرم از شش ماهگی پیش پدر و مادر همسرم بوده تا ما از سرکار برگردیک.الان سه ساله شده به چند دلیل من میگم باید بره مهد ولی همسرم راضی نمیشه. 1- پدر و مادر شوهرم دیگه توان اول رو نداره و خودشون هم بنده خداها مریضن.چند بار به زبون آوردن که مهد بفرستینش بهتره. 2- خود بچه هم الان واقعا حوصله اش تو خونه سر میره و نیاز به همبازی داره. 3- روابط اجتماعی پسرم خیلی ضعیف است. 4- ساعت خواب و بیداری پسرم اصلا مناسب نیست. هر چقدرم با همسرم صحبت میکنم راضی نمیشه میگم مامان بابات گناه دارن بزار دیگه استراحت کنن.میگم وقت هست بره با همسن و سالاش بازی کنه.میگه من به هیچ کس به اندازه مادرم اطمینان ندارم.نمیدونم دیگه چطوری باهاش حرف بزنم.حالا با تمام این اوصاف دوستان راهنمایی کنید من با این موضوع چطوری برخورد کنم؟
    پاسخ دی 19, 1395 at 10:48 ق.ظ
    • روانشناس کودک
      با سلام. با توجه به آنچه ذکر کردید و با در نظر گرفتن مزیت های کلی رفتن به مهد برای کودک شما فواید بیشتر خواهد داشت. مسلما اموزش های نوین و پرورش خلاقیت و مهارت های اجتماعی در مهد برای کودکان مزایای فراوانی به همراه خواهد داشت. اما اگر بر سر رفتن به مهد به توافق نرسیده اید می توانید به جای هر روز هفته روزها یا ساعات خاصی کودک خود را مهد بگذارید. حتی باشگاه های کودکی هم وجود دارند که می توانید کودک خود را در ان مکان ها برای اموزش و قرار گرفتن در میان همسالان بگذارید. اما فراموش نکنید محیطی که انتخاب می گنید و مهدی که می برید حتما از علم کافی برخوردار بوده و روش های درست پرورش و تربیت کودک را بکار بگیرند. در این صورت مهد می تواند بهترین جا در نبود والدین در ساعات خاصی از روز باشد.
      پاسخ دی 23, 1395 at 1:05 ب.ظ
  2. همیار
    سلام.راستش من هم مثل همسر شما اعتقادی به مهد کودک بردن یه بچه یه ساله ندارم.واقعا خیلی زجر اوره که بچه بخواد 7 صبح بیدار بشه و بره توی مهد بشینه.بهداشت مناسبی ندارن و به خاطر تعداد زیاد بچه ها و مریض بودن بعضی از اونها ممکنه به طور مداوم بچه ات مریض باشه که اصلا مطلوب نیست.شما میتونی در حد یکی دو ساعت بچه ات رو با کارتن و این جور چیزا سرگرم کنی و توی ظهر خودت استراحت کنی.هر وقت به شما به طور مستقیم یا غیر مستقیم گفتن بچه رو ببر مهد یا هر چیز دیگه ای بهشون بگو این موضوع اختیارش با پسرتون هست و من هم چندین بار بهش گفتم شاید پدر و مادرت سختشون باشه نگهش دارن ولی اون معتقده که شما هیچ مشکلی ندارید و بیشتر مایل هستید که این کار رو شما انجام بدین.اگر احساس می کنید برای این بچه توی این سن مهد کودک بهتر هست یا حتی مایل هستید مثلا نصف اوقات خانواده من دراین زمینه همکاری کنن لطفا این موضوع رو با پسرتون مطرح کنید.من چند بار بهش گفتم که پدر و مادر شما وقت استراحتشون هست و این مسئولیت ممکنه اذیتشون کنه ولی اون معتقده من اشتباه می کنم.
    پاسخ دی 20, 1395 at 1:31 ب.ظ
  3. ناشناس
    شما با محیط مهد آشنا نیستی وگرنه حاضر نبودی فرزندت را به خاطر راحتی پدر و مادر شوهرت بفرستی مهد.
    پاسخ دی 22, 1395 at 4:06 ب.ظ
  4. درسا مامان
    سلام. تجربه و اطلاعاتی در مورد مهد ندارم، اما به دلایلی که آوردی تا حدودی موافقم و فکر میکنم بچه باید در کنار مربی و هم سن و سالهاش تربیت بشه و آموزش ببینه ، نه مادر بزرگ
    پاسخ دی 22, 1395 at 4:19 ب.ظ
  5. درسا مامان
    سلام دوستان ممنون از راهنماییتون.فعلا میخوام راجب این قضیه با همسرم بحث نکنم تا حساسیتش کمرنگ بشه بعد هم با یه کلاس نقاشی شروع کنم تا ببینم اوضاع چه جور پیش میره
    پاسخ دی 23, 1395 at 3:54 ب.ظ
  6. sanaz rostami
    سلام پسرم دو سال و چهار ماهش هست و شدیدا به خودم وابسته است فقط با مامان و خواهرم میمونه .می خوام ببینم از کی بزارمش مهد اگر گریه کرد اهمیت ندم.و ادامه بدم؟
    پاسخ دی 29, 1395 at 9:21 ق.ظ
  7. زاهد
    سلام اگر شاغل نیستید برای گذاشتن کودکتون به مهد عجله نکنید.بهترین سن برای رفتن به مهد کودک سه سال بعد هست بزراید سه سالش تموم بشه.برای مهد رفتن دقت کنید که اگر شروع بدی داشته باشه دیر جذب میشه و دچار اضطراب میشه باید در شروع اینقدر بمونید تا به محیط مهد عادت کنه و به افراد اطمینان کنه.میتونید هر روز به خانه کودک ببرید یا اگر مهد های هستن که ساعتی قبول می کنند هر روز نیم ساعت ببریدش تا به محیط عادت کنه. موفق باشید.
    پاسخ دی 29, 1395 at 9:59 ق.ظ
  8. عاطفه
    با عرض سلام و خسته نباشید خدمت شما. پسر من 15 ماهشه و من کارمندم از چهارماهگی بچه پیش مادر بزرگش بوده الان تصمیم دارم بذارمش مهد اما می ترسم براش مشکلی پیش بیاد .مهدی نزدیک به محل کارمم نیست به نظر شما بهترین سن برای رفتن بچه به مهد از چه سنی هست؟ و آیا راهکاری جهت کنار اومدن با این موضوع توسط بچه وجود داره؟
    پاسخ بهمن 5, 1395 at 4:39 ب.ظ
    • روانشناس کودک
      با سلام. نگران نباشید.. هیچ قانون کلی ای وجود ندارد که بگوید رفتن یا در مقابل آن نرفتن به مهد برای کودکان مضر یا مفید است. با توجه به امکانات خود و هدفی که دارید برنامه ریزی کنید. اینکه کودک بتواند با محیط آنجا وفق میدا کند بستگی به کادر مهد و فعالیت های آنجا دارد. سعی کنید مهدی را انتخاب کنید که شیوه آن آموزش آزاد و خلاقانه باسد تا استعداد های کودک بخوبی رشد کنند. در کنار همه اینها حضور متناسب و درست شما در کنار کودک ز در ساعات بعد مهد می تواند بسیار کمک کننده باشد.
      پاسخ بهمن 6, 1395 at 9:49 ب.ظ
  9. زاهد
    سلام دوست عزیز بهترین سن برای مهد 3 سال هست و معمولا توصیه میشه تا قبل از این سن بچه مهد نره با توجه به شرایط شما این اتفاق باید زودتر بیفته.بچه ها هر چه زودتر مهد برن سازگاری بهتری دارند .بهترین حالت اینه که از ساعت کم شروع کنید یعنی مادرتون هر روز یک ساعت ببرش مهد و بعد یک ساعت بیارش خونه به مرور مدت زمانش رو زیاد کنید ولی بیشتر از 4 ساعت نباشه.اگر این روال رو پیش ببرید در 2 سالگی بدون مشکلی با مهد سازگار میشه.البته میزان سازگاری بچه ها به عوامل مختلفی بستگی داره و در همه به یک صورت نیست.
    پاسخ بهمن 6, 1395 at 11:06 ق.ظ
  10. elnaz.h
    سلام بنده دو پسر 4 و دو ساله دارم و چند روزه اونا رو مهد کودک ثبت نام کردم ولی اونا نمیخوان اونجا باشن همش گریه میکنند و نمیخوان برن تو رو خدا بگین من چه جور راضیشون کنم؟
    پاسخ تیر 24, 1396 at 1:52 ب.ظ
    • روانشناس کودک
      با سلام. برای ماندگاری کودکان در مهد لازم است صبر و حوصله به خرج دهید. لازم است مربیان مهد بتوانند با کودکان کنار بیایند و کودک را در انجا نگه دارند. هم چنین سعی کنید زمانی که کودکان را در مهد می گذارید به انها گزارش دهید که بعد از ظهر برخواهید گشت. لازم نیست با انها بحث کنید و یا گفتگو داشته باشید خیلی سریع خداحافظی کنید و بعد از ظهر سر زمانی که قول دادید برگردید. بعد از حدود دو الی سه هفته کودکان عادت خواهند کرد.
      پاسخ تیر 28, 1396 at 7:10 ب.ظ
  11. elham.heidari
    با سلام وتشکر چند روی که پسر دو ساله خود را به مهد کودک میبرم در همین چند روزه شبها از خواب میپرد و گریه می کند.خودش و مامان و بابا را میزند.آیا به دلیل بردن به مهد است راهنماییم کنید که چه کنم اگر به دلیل مهد کودک است آیا عادت می کند و تو روحیه اش تاثیر نمیزاره و تو آیندش تاثیر بد نمیزاره؟
    پاسخ مرداد 2, 1396 at 10:49 ق.ظ
    • روانشناس کودک
      با سلام. پرش کودک از خواب و کابوس های شبانه می تواند به دلیل افزایش اضطراب کودک شما باشد. خود مهد به تنهایی نمی تواند عاملی برای اضطراب و تنش در کودک شما باشد مگر انکه عواملی در مهد این اضطراب را موجب شده باشند. دلیل دیگر می تواند به دلیل اضطراب جدایی کودک باشد. رفتن به مهد و احساس جدا شدن از شما برایش اضطراب اور بوده. برای مواجهه با این مسئله مهد رفتن رو کنسل نکنید بلکه روی ایمن کردن دلبستگی کودک و اضطراب جدایی وی کار کنید.
      پاسخ مرداد 17, 1396 at 9:57 ق.ظ
  12. هانیه
    سلام پسرم دو سال ونیمشه و به نظر شما این سن برای رفتن به مهد کودک مناسب است؟
    پاسخ شهریور 12, 1396 at 10:06 ق.ظ
    • همیار
      سلام معمولا کودک در سن 3 سالگی وارد مرحله اجتماعی شدن میشه و تدریجا برای ارتباط با دیگران تمایل پیدا میکند و از بازی با کودکان دیگر لذت میبرد.البته این سن تقریبی ست و ممکن است فرزند دلبند شما از لحاظ اجتماعی شدن در مرحله بالاتری باشد و شرایط مهد کودک را بپذیرد.تجربه نشان داده که بین سن 3 تا 4 سالگی همراهی مادر با فرزند در مهد کودک ، به صورت یک روز در میان در حد یک الی دو ساعت بازی با کودکان دیگر، می تواند مفید باشد.
      پاسخ شهریور 12, 1396 at 10:12 ق.ظ
  13. پریسا
    پسرم حدود 4 سالشه در جمع بچه ها معمولا باهاشون درگیر میشه و بهشون خیلی ور میره و اصطلاحا و خلاصه با آرمش باهاشون بازی نمی کنه به من خیلی وابسته است، در تنهایی هم به برادر بزرگش که 14 ساله است ور میره و معمولا همیشه میگه حوصله ام سر رفته به یادگیری در محیط مهد خیلی علاقه داره و خیلی با استعداد است.آیا گذاشتنش در مهد آموزش زبان در این سن مفید و لازم است؟
    پاسخ شهریور 27, 1396 at 7:38 ق.ظ
    • روانشناس کودک
      با سلامو بله خیلی خوبه اگر با این شرایط که ذکر کردید مهد بره هم بازی کردن درست رو یاد می گیره و هم از لحاظ جنب و جوش ارام تر میشه.
      پاسخ آبان 1, 1396 at 7:52 ب.ظ
  14. ساجده
    سلام من یه پسر دو سال و سه ماهه دارم که خیلی خیلی به من وابسته هست. یه موقعیت کاری برام پیدا شده که حتما باید ببرمش مهد. الان یک هفته هست میبرمش مهد خودم هم باهاشم ولی به محض اینکه پنج دقیقه هم ازش جدا میشم به شدت گریه میکنه و بعدش بهم می‌چسبه و نمیزاره ازش جدا شم. الان چکار کنم تو رو خدا راهنمایی کنید
    پاسخ بهمن 24, 1401 at 11:53 ق.ظ
    • مشاور
      سلام به شما ساجده جان ببین عزیزم در هرصورت کودک شما در این دو سال دائم با شما بوده است و خب در زمان فعلی نیاز به زمان دارد که بتواند این جدایی را بپذیرد در این مورد بهتر است که با او صحبت کنید و بیان کنید که او به مهد می رود و شما یا بابا بعد از تمام شدن کار به دنبال او می روید در این نیاز است که بسیار خوش قول باشید در کنار اینکه خب در روزهای اول با دادن قول مبنی بر خرید شی و یا خوراکی که دوست دارد می توانید او را تشویق به طی کردن این مسیر کنید. در صورتی که با والدین خودتان و یا همسرتان ارتباط بهتری نسبت به مهد دارد خب می توانید در روزهای اول از آنها کمک بگیرید و بعد آرام آرام او را محیای رفتن به مهد کنید.
      پاسخ بهمن 24, 1401 at 1:31 ب.ظ

گفت و گو با مشاور کودک و نوجوان