کودک افسرده

کودک افسرده

کودک افسرده

 

گرچه باید گفت که دنیای کودکان تفاوت های بسیاری با دنیای بزرگسالان دارد اما به هر حال آن ها نیز در مواردی دچار ناراحتی و در مواردی خوشحال می شوند و از نظر احساسات درونی تقریبا مشابه بزرگسالان می باشند. لذا ممکن است که یک کودک نیز به دلیل ناراحتی ها و مشکلاتی که دارد دچار غمگینی شدید شده و پس از مدتی به افسردگی مبتلا شود که البته باید گفت از نظر علائم و نشانه ها کودک افسرده با یک بزرگسال تفاوت هایی دارد که نیاز است تا والدین با شناخت و فهم درست آن ها در صورت مشاهده کودک مبتلا به افسردگی سریعا اقدامات لازم برای بهبود او را انجام دهند. افسردگی در کودکان هم زمینه محیطی دارد و هم ژنتیکی و کودک افسرده در واقع به عنوان اولین نشانه به خوبی از کارهای گذشته خود لذت نمی برند و ممکن است در دوستیابی با اختلال رو به رو شود و به هر دلیلی برای موارد خیلی جزیی گریه کنند.

برخی از نشانه های کودک افسرده به راحتی قابل شناسایی نیستند مثلا مواردی مثل غر زدن در  کودک، عصبانیت و پرخاشگری و مواردی از این قبیل نیز می توانند نشانه ای برای افسردگی در فرد باشند. برای درمان کودکان مبتلا به افسردگی راه های زیادی وجود دارد که مانند بزرگسالان دارو درمانی در مواردی که کودک به حدی افسرده باشد که در خواب غذا و زندگی او اختلال وارد شده باشد به کار گرفته می شود اما به هر حال این روش عوارض شدیدی مانند اعتیاد به دارو برای کودک افسرده دارد ولی روش های روان درمانی و روان شناسی می تواند بدون عوارض جانبی کودک را با استفاده از تکنیک های خاص دیگری درمان نموده و به بهبود افسردگی کودک کمک نماید. به هر حال کودک زمان زیادی را در خانه و به همراه والدین خود می گذارند لذا والدین باید نکاتی را برای بهبود کودک افسرده خود مد نظر قرار دهند که در زیر به برخی از مهم ترین ان ها اشاره می کنیم.

پیشنهاد مشاور: تمام علائم افسردگی در کودکان + درمان در خانه

اولین نکته این است که همواره باید کودک را برای برخی از شکست های اجتماعی و تحصیلی و کاری در آینده اماده کرد و او نباید این گونه حس کند که هر آنچه بخواهد محقق خواهد شد و این نکته به او می آموزد که زندگی فراز و نشیب های بسیاری دارد و نباید با اولین شکست نامید شد و به قول معروف جا زد.

دومین نکته این است که گرچه همواره باید به کودک خود محبت نموده و به عنوان پشوانه ای محکم و حامی و یاور او باشید اما باید دقت کنید که این حمایت ها نباید باعث ایجاد  وابستگی های شدید در او شود و در عین حامی بودن باید استقلال را نیز به او یاد بدهید.

باید یاد بگیرید که مواردی که توسط روان شناس و روان درمان مطرح شده است را کاملا جدی بگیرید و از خوراندن و مصرف داروهای افسردگی به صورت خود سر در کودک خود به شدت پرهیز نموده و جلوگیری کنید که این موارد می تواند صدمات برگشت ناپذیری به فرزند افسرده شما وارد کند. والدین باید با مطالعه مناسب نیازها و دغدغه های دوران های مختلف سنی را در کودک فهمیده تا بدین ترتیب بهترین واکنش ها را در هر کدام از موقعیت ها داشته باشند و با این کار به کودک خود بیش از پیش نزدیک شوند.

کودک افسرده می تواند نتیجه تنش و تعارضات زناشویی میان والدین نیز باشد لذا باید این گونه تعارضات را به حداقل رسانده و یا اگر به هر دلیل قصد صحبت کردن در مورد موضوعی را دارید که حس می کنید شاید به تنش منجر شود نباید آن را در حضور کودک انجام دهید چرا که او ممکن است حس تنهایی را در این مواقع تجربه نموده و بر الگوهای رفتاری او نیز  تاثیر بد برجای می ماند. همواره والدین باید امیدوار باشند و امیدواری و مثبت اندیشی را به کودکان خود القا نمایند مثلا همیشه باید نکات و توانایی های مثبت کودک مد نظر قرار بگیرد تا با این کار حس اعتماد به نفس در او تقویت گردد و  از صحبت کردن در مورد موارد منفی و تنش های موجود در محیط و یا جامعه پرهیز نمایید چرا که این کار نیز باعث بروز مشکلات رفتاری و استرس و اضطراب در او خواهد شد. اگر کودکی افسرده دارید دقت کنید که تغییر سبک های فرزند پروری در شما می تواند بسیار در افسردگی کودک تاثیر بگذارد مثلا اگر والدینی خشن و بدرفتار به والدینی مقتدر و در عین حال مهربان تبدیل شوند می توانند نقش مهمی در کاهش افسردگی کودک خود بازی نمایند. ریشه یابی دلایل ارثی  یا محیطی برای ابتلای کودک به افسردگی نیز می تواند بسیار راه گشا و مفید باشد.

منبع:مرکزمشاوره ستاره ایرانیان

66 پاسخ
« دیدگاه های قدیمی تردیدگاه های جدیدتر »
  1. ساناز اصلانی
    ساناز اصلانی گفته:

    سلام افسردگی در دوران بارداری چه تاثیری بر روی جنین دارد و آیا موجب به دنیا آمدن نوزادی افسرده می شود؟

    پاسخ
  2. مشاور
    مشاور گفته:

    خانمی که در دوران بارداری دچار افسردگی است، شاید تصور کند تنها چیزی که ممکن است به کودکش آسیب برساند ، غذایی است که می خورد .مطالعات امراض مسری و تحقیق بر روی حیوانات حاکی از آن است که هنگام افسردگی ، بدن مواد شیمیایی سمی مانند هورمون استرس کورتیزول تولید می کند.ظاهرا میزان سقط جنین در زنانی که در دروان اول بارداریشان دچار افسردگی شدیدی هستند ، بیشتر است.استرس در یک خانم باردار ، ممکن است بر زندگی کودک در آینده نیز تاثیر بگذار؛به عنوان مثال ممکن است کودک بیشتر مستعد استرس شود.تحقیقاتی که روی موش های باردار دچار استرس انجام شده است، تفوات هایی رفتاری را در فرزندان آن ها نشان می دهد.در ضمن به یاد داشته باشید که عوامل ژنتیکی و همچنین محیطی ، بر روی کودکتان تاثیر گذار هستند.حتی اگر او در یک خانواده ی صمیمی و حمایت کنند بزرگ شود.از آنجایی که مغز کودک بعد از تولد به رشد خود ادامه می دهد ممکن است برای جبرات تاثیرات پیش از تولد ، رفتارهای جدیدی را بیاموزد.بله افسردگی می تواند بر کودکتان تاثیر بگذارد ، حتما راجع به این مشکل با پزشکان صحبت کنید.اگر افسردگیتان خفیف یا متوسط است دوران را با روان درمانی شروع کنید.به یاد داشته باشید که عدم درمان افسردگی، خطرات جدی را به دنبال خواهد داشت.خطراتی که بعد از تولد کودک ادامه یافته و ایجاد رابطه صمیمانه با کودکتان ، لذت بردن از او،لبخند زدن به او را مشکل کرده و شما را از لذت مادر بودن محروم می کند.

    پاسخ
  3. زاهد
    زاهد گفته:

    تحقیقات نشان می دهد : کودکانی که از شیر مادر تغذیه کرده اند، خطرابتلا به افسردگی در آن ها در سن رشد کاهش می یابد.ارتباط بین شیر مادر و کاهش خطر ابتلا به افسردگی در سن رشد را شاید بتوان اینگونه تفسیر کرد که شیر مادر به طور کلی کیفیت رابطه بین مادر و نوزاد باز می گردد و جنبه های دیگرای از این ارتباط می تواند فرد را از ابتلا به افسردگی محافظت کند.ترکیبات شیر مادر می تواند باعث تحریک رشد مغز به شیوه ای شود که به جلوگیری از افسردگی کمک می کند.

    پاسخ
  4. مشاور
    مشاور گفته:

    معمولا بیمار شدن کودک برای والدین او بسیار دشوار است و تمام تلاش خود را می کنند تا کودک از درد و رنج ها رها شود اما در این میان روحیه بالای کودک نیز اهمیت بالایی دارد.و به طور قابل ملاحظه ای می تواند و ضعیت روحی او را بهبود ببخشد.در این میان انجام برخی راهکارها می تواند به کودکان مبتلا به افسردگی کمک کند.
    اولین گام ، پذیرش بیماری کودک است و این که بپذیرد بروز این بیماری تقصر هیچکس نیست و نباید به دنبال مقصر بود.صبور باشید،افسردکی بالینی را می تواند تا بیش از ۸۰ درصد درمان کرد تا زمانی که کودک مبتلا به افسردگی والدین و پزشک خوب داشته باشد که حامی او باشند ، شانس بهبودی او بالا می رود.
    کودکان معمولا عادت دارند بعضی چیزها را که باعث ناراحتی والدین می شود ، از آنها پنهان کنند.اما شما سعی کنید به عنوان پدر و مادر به کودک اطمینان دهید که آنها می توانند با گفتن برخی مسائل از آنها کمک بگیرند.
    والدین با فرزندان خود حرف بزنند ، برای کودکی که افسرده است حرف زدن یکی از دشوارترین کارهای ممکن است.سعی کنید با برقراری محیط و شرایطی آرام و به دور از استرس فرصتی را برای کودک فراهم کنید تا حرفهای دلش را بزند و از برنامه های طول روز خود بگوید.
    با فرزندتان درباره درمان صحبت کنید .درمان به ویژه درمان شناختی در کودکان مبتلا به افسردگی می تواند الگوهای فکری کودک را تغییر بدهد تا بتواند افسردگی به مرور کاهش دهد.

    پاسخ
  5. shamim
    shamim گفته:

    پسر من ۱۰ سالشه تازگیا خیلی گوشه گیر شده و تمایلی به بازی با دوستانش نداره و گاهی اوقات بی دلیل گریه میکنه .لطفا بگین چطور میتوان افسردگی فرزندان را تشخیص دهیم؟

    پاسخ
  6. مشاور
    مشاور گفته:

    معمولا علائم افسردگی در کودکان متفاوت است و همین امر باعث می شود اغلب با طبیعی ام=نگاشتن علائم و تغییرات روحی و روانی ، تشخیص و درمان آن به تاخیر بیفتد.گاهی کودک ، افسردگی خود را با عصبانیت و رفتار های ناهنجار نشان می دهد به ویژه در کودکان کم سن و سال تر، افسردگی در بسیاری از کودکان با ناراحتی شدید ، احساس نا امیدی و تغییرات خلق و خویی بروز می کند.اما به طور کلی ، علائم و نشانه های افسردگی در کودکان عبارتند از :
    – تند مزاجی
    _ناراحتی و ناامیدی مداوم
    – کناره گرفتن از اجتماع
    – حساسیت بالا نسبت به طرد شدن
    – فریاد کشیدن
    – درد های جسمانی مانند درد معده و سردرد که به درمان پاسخ نمی دهند.
    – عدم تمرکز و اختلال در فکر کردن
    – فکر کردن مدام به مرگ یا خودکشی
    البته ممکن است کودکان علائم متفاوتی نسبت به هم نشان دهند، اما در اغلب موارد با کاهش علاقه به مدرسه،حاضر نشدن سر کلاس و تغییر قابل توجه در فعالیت های اجتماعی بروز می کند.

    پاسخ
  7. مشاور
    مشاور گفته:

    افسردگی در پسران ریز ۱۰ سال شایع است اما تا ۱۶ سالگی، دختران بیشتر دچار افسردگی می شوند.اختلال دو قطبی در نوجوانان شایع تر از کودکان است.با وجود این، اختلال دو قطبی در کودکان نیز می تواند شایع باشد.همچنین در کودکان مبتلا به اختلال تمرکزی و بیش فعالی ، اختلال وسواس فکری – عملی و نیز اختلال رفتاری ، ابتلا به افسردگی افزایش می یابد.

    پاسخ
« دیدگاه های قدیمی تردیدگاه های جدیدتر »

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *