نوجوان افسرده

نوجوان افسرده

افسردگی یکی از اختلالاتی است که در هر زمان و بازه سنی می تواند رخ دهد، از یک کودک گرفته تا یک نوجوان افسرده و نهایتا یک سالمند که اخرین روزهای زندگی اش را می گذراند می تواند به افسردگی مبتلا شوند. تفاوت هایی در افسردگی میان گروه های مختلف سنی وجود داد که باعث می شود فهم و تشخیص آن برای ما سخت تر شود به طور مثال علائم و نشانه های افسردگی در کودکان با نوجوانان و بزرگسالان متعدد است اما بازه سنی که می توان گفت مهم ترین و سخت ترین بازه برای تشخیص افسردگی است دوران نوجوانی است و نوجوان افسرده ممکن است به راحتی تشخیص داده نشود چرا که بسیاری از اختلالات رفتاری و جسمی و روحی مربوط به این دوران می باشد و ممکن است تمامی اختلالات دیگر از جمله افسردگی در نوجوانان به پای همین تغییرات گذاشته شده و تشخیص داده نشود. از لحاظ آماری از هر پنج نوجوان یکی به افسردگی مبتلا می شود که این افسردگی ها نیز در بیشتر افراد یعنی در حدود ۷۰ درصد نوجوانان به خوبی تشخیص داده نشده و در نهایت به خوبی نیز درمان نمی شوند.

افسردگی اگر در نوجوانان به خوبی درمان نشود می تواند زمینه ساز به وجود آمدن اختلالات دیگری از جمله گرایش به مصرف مواد مخدر و رفتارهای جنسی پرخطر و مواردی از این قبیل شود.

شایع ترین نشانه در نوجوان افسرده غمگین بودن و ناراحتی در اوست که می تواند تا حد زیادی از شرایط درونی او باشد. نوجوان افسرده هم چنین دچار اضطراب و استرس و عصبانیت بیشتری نیز می شود و ممکن است در هر مسئله ای به سرعت از کوره در رفته و عصبانی شده و پرخاشگری کند و نیز گریه کردن در مواردی که شاید دیگران آن را بسیار ساده بدانند نیز یک مورد شایع در میان نوجوانان افسرده است. نوجوان افسرده بسیار حساس و زود رنج شده و ممکن است در پی همین حساسیت گمان کند که تنها است و هیچ کس به فکرش نمی باشد و  بنابراین از حضور پیدا کردن در  جمع خودداری کرده و به تنهایی و گوشه نشینی روی آورد که این خود می تواند سبب تشدید علائم افسردگی در او گردد. نوجوان افسرده معمولا کمتر از هم سن و سالان خود حرف می زند و کمبود اعتماد به نفس و عدم تکیه بر خود به خوبی می تواند در او مشاهده گردد. حتی عادات غذا خوردن و خوابیدن نوجوان افسرده نیز دست خوش تغییر شده و می تواند باعث به هم خوردن شرایط زندگی او و نیز ضعف بدنی و یا چاقی در او گردد و از آنجایی که نوجوان به شرایط بدنی خود بسیار حساس هستند می تواند موجب تشدید علائم افسردگی در  آن ها شود. همان طور که گفتیم از آنجایی که تشخیص افسردگی در نوجوان به خاطر شرایط خاص نوجوانی کار دشواری است در واقع فهم این موضوع بسیار حائز اهمیت است که معمولا در درمان آن نیز از روش های ترکیبی به گونه ای که هم پزشک و دارو دخیل باشد و هم از وجود روان شناس و مشاور روانی بهره گرفت استفاده خواهد شد که این مسئله بستگی به میزان افسردگی در نوجوانان و تشخیص متخصص روانشناسی و مشاوره دارد. اگر حتی مطمئن شویم که نوجوان به مشکل افسردگی مبتلا نیست باز هم باید در این زمینه بسیار محتاط و با دقت بود چرا که شرایط جسمی و روحی نوجوان خود می تواند سبب بروز افسردگی در او شود.

نوجوان افسرده می تواند به حدی از ادامه زندگی نا امید شود که به مواردی مانند خودکشی نیز فکر کند که از این مورد می توان به عنوان سومین علت اصلی خود کشی در نوجوانان در کشوری مانند امریکا نام برد که سالانه باعث خود کشی بسیاری از نوجوانان این کشور می شود. اگر علائمی خطرناک را در نوجوان خود مشاهده کردید مثلا حس کردید که احساس گناه می کند و یا در شعرها و صحبت ها و کارهایش از مرگ و خودکشی و مواردی از این قبیل صحبت می کند باید بسیار مواظب بوده و با مراقبت بیشتی با او رفتار نمایید و مشاوره گرفتن از مشاوران روان شناسی می تواند کمک مناسبی به شما برای جلوگیری از یک اتفاق ناگوار باشد.

عده ای افسردگی در نوجوان را با مسائل ژنتیکی در ارتباط دانسته و می گویند افسردگی در نوجوان نتیجه اختلال در ژن های او بوده و خانواده های که دارای این سابقه هستند احتمال بیشتری برای درگیر شدن با این موضوع دارند. عده ای دیگر افسردگی را با تغییرات هورمونی و غدد جنسی نوجوان در ارتباط دانسته و معتقدند که افسردگی در نوجوان ناشی از تغییرات سطح هورمون های او بوده که مثلا تغییرات نوراپی نفرین و دوپامین در مغز را به عنوان دلایل اصلی آن می دانند. عده ای دیگر نیز که تعداد آن ها کم نیست نیز افسردگی نوجوانان را حاصل تغییرات روحی و روانی او دانسته و مواردی مانند احساس پناه و یا حقارت و عدم توجه به نوجوان را به عنوان عوامل به وجود آورنده افسردگی در او می دانند. رفتارهای نامناسب والدین نیز می تواند سبب افزایش یا به وجود امدن افسردگی در نوجوانان باشد. برای درمان اختلال افسردگی در نوجوان توجه به چند نکته از سوی والدین ضروری است. اول اینکه اگر به افسردگی حتی شک نیز دارید با پزشک مشورت کرده چون نهایتا فرزند شما کاملا سالم است و ضرری نکرده اید. باید با نوجوان با محبت و مهربانی رفتار نمود تا او حس مهم بودن و ارضای عاطفی داشته باشد و برای برطرف شدن نیازهایش به بیرون از خانه فکر نکند. گوش شنوا داشته باشید و از اینکه بخواهید مرتبا فرزند را نصیحت کرده و همیشه بر سر هر موضوعی از او انتقاد کنید به شدت پرهیز کنید و گاهی تنها به مشکلات و درد دل های نوجوان خود گوش دهید. باید به نوجوان انگیزه دهید تا مهارت ها و کارهای مورد علاقه اش را دنبال کند چرا که بسیاری از استعدادهای افراد در سنین نوجوانی بروز پیدا می کند مثلا اگر نوجوان شما به نقاشی کردن علاقه مند است او را در کلاس نقاشی ثبت نام کرده و در خانه نیز شرایط را برای او فراهم کنید چرا که انجام کار مورد علاقه در او می تواند باعث آرامش بیشتر او از یک طرف و موفق شدن و کامبابی او از طرف دیگر و در نهایت افزایش حس اعتماد به نفس و استقلال در او شود.

موفقیت های نوجوان خود را دست کم نگیرید و حتی در موفقیت های کوچک نیز او را تشویق کرده و اجازه دهید او حس کند که کار بزرگی را انجام داده است تا استعداد افزایش یافته و اعتماد به نفسش تقویت شود. از پیش داوری و قضاوت در مورد نوجوانتان به شدت پرهیز کرده و اجازه استقلال مناسب و تا حد معقول را به او در انجام امور و کارهایش بدهید. برنامه ای بریزید که در نهایت نوجوان شما شب ها زودتر بخوابد چرا که ثابت شده است که خواب کافی و به موقع می تواند تاثیر مناسبی در کاهش افسردگی و ابتلا به افسردگی در نوجوانان داشته باشد. بگذارید نوجوان شما در هر زمانی حتی در اوقاتی که وقت و حوصله کافی ندارید با شما صحبت کرده و مشورت کند و با این کار به او حس عاطفه و اهمیت را نشان خواهید داد که می تواند تاثیر مناسبی در جلوگیری از ابتلا به افسردگی در او داشته باشد.

منبع:مشاورانه

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *