گفتار درمانی و توانبخشی کلامی
حافظه کلامی یکی از مهم ترین کارکردهای شناختیی و یکی از شاخص های مهم هوش نیز می باشد. آیا علاقه مند هستید که کودک شما نیز مهارت های کلامی بهتری داشته باشد؟ و یا اینکه برخی علائم مشکلات گفتار را نشان می دهند، مانند تاخیر کلام یا لکنت و …؟ در این صورت، گفتار درمانی بهترین راه حل می باشد. در این راستا متخصصین ما برای کار با کودک و بهبود توانایی کلامی در خدمت خانواده های محترم می باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر و یا وقت گرفتن با شماره های زیر تماس حاصل فرمایید:
- ۲۱-۲۲۳۵۴۲۸۲
- ۰۲۱-۸۸۴۲۲۴۹۵
- ۰۲۱-۲۲۶۸۹۵۵۸
توصیف گفتار درمانی:
گفتاردرمانی یا آسیب شناسی گفتار و زبان رشته ایست که در آن درمان و توانبخشی برای افرادی صورت میگیرد که به گونه ای اختلال گفتاری دارند یا در ارتباط برقرار کردن با مردم و اطرافیان دچار مشکل هستند.
شاید شما افرادی را دیده باشید که در حین سخن گفتن گیر میکنند یا یک حرف را بیش از حد میکشند یا بخشی از کلمات را زیاد تکرار میکنند اینها کسانی هستند که در اصطلاح دچار لکنت هستند البته تشخیص و درمان این اختلال بر عهده گفتار درمانگران یا آسیب شناسان گفتار و زبان است .
شاید کودکانی را دیده باشید که نسبت به سن و سالشان خیلی کمتر از کودکان دیگر حرف میزنند اینها کودکانی هستند که تاخیر در رشد گفتار و زبان (DSL) دارند .
گاهی نیز افرادی به علت سکته تصادف یا ضربه مغزی دچار اختلال در تکلم یا حتی از دست دادن کامل تکلم میشوند (آفازی) .
شاید افرادی را دیده اید که در هنگام حرف زدن برخی حروف و صداها را اشتباه تلفظ میکنند . مثلا بجای کلمه سیب کلمه تیب را به کار میبرند ، یا بجای کلمه درخت کلمه دلخت را به کار میبرند . اینها افرادی هستند که در اصطلاح اختلال تولید دارند .
گاهی نیز صدای افراد متناسب با سن و جنسشان نیست مثلا مردانی که صدای زنانه دارند یا زنانی که صدای بم و مردانه دارند.
افرادیکه که حنجره خود را از دست داده اند یا دچار فلج تارهای صوتی هستند و یا بدلیل استرس و فشارهای روحی یا پرحرفی و بد استفاده کردن از صدایشان ،صدایشان آسیب دیده است ، مثلا صدای آنها نفس آلود یا خسته یا گرفته است، صدای آنها لرزش دارد یا قطع و وصل میشود.هنگام صحبت کردن درد می کشند. باید با تلاش و تقلا صحبت کنند و یا بیصدا شده اند نیز به صوت درمانی نیاز دارند.
توانبخشی در درمان اینگونه افراد بعهده متخصصین گفتاردرمانی است.گفتار درمانگران هیچوقت برای کسی دارو تجویز نمیکنند و با ارزیابی تواناییهای گفتاری و زبانی افراد و بدنبال آن با آموزشها و درمانهای تخصصی به آنها کمک میکنند تا این تواناییها در عمل پدیدار شوند.
بسته های تابستانی ویژه مرکز ما:
بسته نوروفیدبک و ارتقای بالینی
بسته توانبخشی توجه و مهارت های شناختی
دیگر خدمات مرکز کودک و نوجوان:
منبع:مشاورکو
باسلام و خسته نباشیدخدمت مشاور گرامی.
آیا گفتار درمانی در سنین بالا نیز تأثیرگذار است یا خیر؟
کسی را سراغ دارم که حدودأ ۲۰سال سن دارد و هوش و زکاوتش خیلی بیشتر از یک انسان سالم است،ولی قادر به حرف زدن نیست،چون در کودکی دچار تشنج شده بود.با اینکه بیست سال دارد،اما از آنجاییکه کسی را ندارد در کودکی درمان نشده است/آیا الان که بیست سال دارد امکان درمانش هست؟ اگر بله،چقدر زمان نیاز دارد؟؟
سلام عزیزان من یه سوال دارم من پسری ۴ ساله دارم که تا ۴ ماه پیش اصلا حرف نمی زد تازه شروع کرده به کلمه گفتن و این موضوع به قدری منو ناراحت کرده که واقعا نمیدونم چیکار کنم اگه مجبورش کنم یا چیزایی که می خواد بهش ندم مجبور شه جرف میزنه از نظر شنوایی و هوش هم خیلی خوبه از سه سالگی حروف لاتین رو مینویسه و میخونه و به ترتیب کنار هم می چینه و اعداد هم همینطور ولی واقعا من دارم از نگرانی میمیرم چون نسبت به سنش واقعا عقبه خواهش میکنم اگه کسی تجربه ای داره بگه و به من کمک کنه
مادر عزیز اشاره کردید که فرزند شما انگلیسی میخونه و مینویسه.کودکانی که دو زبان رو یاد میگیرند نسبت به بچه های هم سن و سالشون دیرتر به زبان مادر مسلط می شوند چون همزمان باید زبان دیگری رو هم یاد بگیره اگر کودک شما درک گفتاری داری و همه چیز رو متوجه میشه جای نگرانی نیست.چند پیشنهاد خدمتتون عرض میکنم :
میتونید مکالمه زبان انگلیسی رو کمی محدودترش کنید.
وقتی با اشاره منطورش رو میفهمونه بگید متوجه نمیشید چی میخواد.
اگر مقاومت کرد جمله ای که باید بگه رو تکرار کنید مثلا بگید آهان آب میخوای ؟بگو آب بده
میتونید برای اینکه مطمئن بشید که مشکلی نیست یک بار برای ارزیابی به گفتار درمان مراجعه کنید.
سلام پسرم سه سال و سه ماهشه.کلمات و جملات کمی به کار میبره.درک گفتاریشم بعضی چیزهارو متوجه میشه و انجام میده ولی بعضیارم درک نمی کنه .جملات دو سه کلمه ایه محدودی استفاده میکنه.بشدت نگران این مساله هستم.مشکل شنوایی هم نداره.میشه راهنمایی کنید
دوست عزیز انواع مختلفی از تاخیر در رشد زبان کودکان وجود دارد. آنها ممکن است در هر یک از موارد زیر دچار مشکل باشند :
زبان و مهارت های کلامی
تاخیر در رشد زبان و مهارت های کلامی :
زبان و مهارت های کلامی شایع ترین نوع تاخیر رشدی هستند. مهارت های کلامی به توانایی بیان کلامی که در برگیرنده شکل گیری و ترکیب کلمات است، اشاره دارد. زبان یک سیستم گسترده تر برای توصیف و دریافت اطلاعات و توانایی درک و فهم دستورات کلامی است.
علل شایع :
در معرض بیش از یک زبان بودن
اختلال یادگیری
مشکلات شنوایی ( ممکن است شنوایی کودکانی که عفونت گوش مکرر دارند، دچار تغییر شود)
اتیسم و اختلالات مشابه که بر رشد و تعامل اجتماعی آسیب می رسانند
انواع درمان :
اگر پزشک کودک به تاخیر در رشد مشکوک است، برای کنترل و ارزیابی بیشتر به یک آسیب شناس گفتار و زبان مراجعه کنید. آسیب شناس ممکن است برای کودک جلسات گفتار درمانی ترتیب دهد. علاوه بر این احتمالا پزشک راهکارهای زیر را هم به شما توصیه می کند :
با کودک بیشتر ارتباط برقرار کنید، با او حرف بزنید، آواز بخوانید و او را تشویق به تکرار کنید.
هر روز برای کودک کتاب بخوانید
کلمات و جملاتی را که می گوید، تشویق کنید
عفونت گوش میانی را درمان کنید
نشانه های تاخیر رشد زبان و گفتار :
اگر کودک هر یک از نشانه های زیر را در محدوده سنی اعلام شده نشان می دهد، حتما با پزشک تماس بگیرید. علاوه بر این علائم هشدار دهنده، نسبت به از بین رفتن مهارت هایی که کودک پیشتر آموخته است، هشیار باشید.
۳ سالگی :
نمی تواند با جملات کوتاه حرف بزند.
۴ سالگی :
از جملاتی که با بیشتر از ۳ کلمه ساخته می شود، استفاده نمی کند.
از ضمایر “من” و “تو” به شکل نادرست استفاده می کند.
۵ سالگی :
در فهم دستورات دو بخشی که حروف اضافه در آنها به کار رفته است، مشکل دارند.
نمی تواند اسم و فامیلش را بگوید.
از کلمات جمع و یا افعال گذشته به درستی استفاده نمی کند.
درباره فعالیت های روزانه اش حرف نمی زند.
در این مورد میتونید با متخصصین کانون مشاوران ایران، مشاوره تلفنی/تخصصی داشته باشید
۰۲۱-۲۲۳۵۴۲۸۲
با سلام. در سه سالگی درک گفتار هنوز کامل نیست. کودک در این سن بین ۲۵۰ تا ۵۰۰ کلمه را بلد است. سوال های ساده را می تواند پاسخ دهد و تقریبا واضح می تواند صحبت کند. در این سن انتظار می رود جملات بین ۴ تا ۶ کلمه را بگوید و با رفتن به سمت چهار سالگی جملات کامل تر هم بگوید. با این وجود اگر کودک شما هنوز در بکار بردن جملات با تعداد کلمات زیاد مشکل دارد نگران نباشید. این نشان دهنده تاخیر کلامی کودک یا مشکل نیست. برای بهبود این حالت بهتر است داستان های بیشتری برای کودک خود بخوانید و میران مکالمات روزانه خود را با کودک بیشتر کنید. گاها محدودیت کودکان در استفاده از جملات می تواند ناشی از عوامل غیر زبانی دیگر باشد مانند کمبود اعتماد به نفس، خجالتی بودن، اضطراب و یا فقدان محیط تحریک کننده از لحاظ کلام.
با سلام پسر شش ساله ای دارم که هنوز حرف نمیزند. نمیدانم چکار کنم از اینکه میبینم در مدرسه دوستانش مسخره ش میکنند دلم میسوزد. نمیتواند با دیگران خوب ارتباط برقرار کند و به تازگی خجالتی و پرخاشگر شده. چکار کنم؟
در ضمن پسرم از لحاظ بدنی و عقلی هم سالم است.
با سلام…. اینکه می گویید کودکتان حرف نمی زند منظورتان اینست که کلمات را نمی گوید؟ یا جمله سازی بلد نیست؟ یا اینکه در تلفظ کلمات و مفصل بندی مشکل دارد؟ اگر بهتر توضیح دهید می توانیم به شما راهنمایی بهتر بکنیم. به هر صورت با این توضیحی که دادید حتما به متخضض گفتاردرمانی مراجعه نمایید.
سلام چرا برخی ها دیر صحبت می کنند ولی برخی ها خیلی زود؟؟ برخی ها فوراً از دیگران الگوبرداری می کنند ولی بعضی ها خودمحوراند؟
تفاوت کودکان در صحبت کردن به دلیل تفاوت در توانمندی کلامی انها می باشد و گاهی نیز محیط در این فرایند موثر می باشد. خودمحوری و الگوبرداری دو روی یک سگه نیستند کودکان اغلب خودمحورند و دوست دارند همه چیز برای انها باشد. در مقابل الگوبرداری نیز بعد از دو سالگی در کودکان بیشتر می شود و از این طریق رفتارها را می آموزند.
باسلام,چرا پیام من درج نشد؟ پسرم حروف صدادار رو مدام تکرار میکنه و ابا رو مدام حین بازی تکرار میکنه,اما فقط ب اجسام اشاره میکنه و ها ها میگه یعنی زبونش رو اصلا حرکت نمیده.باید چکار کنم؟پسرم دو سال و چهار ماه
با سلام مهری جان. اولین بار هست که پیام شما در مدیریت سایت دیده میشه، احتمالا دفعه قبل مشکلی پیش امده و ثبت نشده. با توجه به نکاتی که ذکر کردی حتما باید به گفتار درمانگر مراجعه کنی چون هر چقدر دیر تر بشه بچه از همسالانش فاصله زیادتری می گیری و نمی تونه با اونها ارتباط برقرار کنه و این قضیه منجر به استرس و مشکلات بعدی خواهد شد. بهر حال مراجعه به روان شناس و گفتاردرمانگر واجب هست در این شرایط.
ممنون از,جوابتون,من ب گفتار درمان مراحعه کردم ایشون گفتن پسرم مشکلی نداره فقط گونه و زبونشو ماساژ بدیم و زیاد باهاش صخبت کنیم.سوالم اینه روزی چقد و تا چ مدت باید,ماساژ بدم و آیا واقعا این کار,تاثیر داره؟
سلام مجدد. بله صد در صد. شما به متخصص این زمینه مراجعه کردید و بهتر از هر کسی می تونه کمک کنه. بعلاوه چون سن کودک کم هست و هنوز دیر نیست با کارهایی مثل ماساژ یا الگوی صحبت شدن و صحبت کردن زیاد می تونید تسریع کلامی ایجاد کنید. اگر معاینه انجام شده و مشکل خاصی دیده نشده پس صرفا با این روش های توانبخشی نتیجه می گیرد. بهر حال تا سه سالگی فرصت هست و اگر تا سه سالگی کودک کلمات رو به زبان نیاورد بیشتر جای نگرانی هست.
ممنونم از پاسخگوییتون ب نگرانی و اضطراب پدر و مادرها,پسر من شیطونی میکنه وقتی میخام ازش ب لب من نگاه کنه با خنده صورتشو برمیگردونه.این ی شیطونی پسرونه س یا مشکل خاصی هست؟قرص ریسپریدون ایا در این زمینه کمکی میکنه؟ببخشید سوالاتم زیاده من الانم باردارم اما همش فشار فکری این پسرم باعث استرسم میشه,راهنمایی و کمک شما برام مهمه.ممنون از زحمتتون